Преминуо академик Предраг Пипер

Био је члан више одбора САНУ и шеф Катедре за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Новом Саду и управник Катедре за славистику Филолошког факултета у Београду

Предраг Пипер (Фото: Породична архива)

Академик Предраг Пипер, један од најзначајнијих српских слависта, преминуо је 10. септембра у 71. години, саопштено је данас из САНУ.

Предраг Пипер је рођен 20. августа 1950. године. Био је ванредни професор на Филолошком факултету у Београду од 1989. године, а потом и редовни професор од 1991.

За дописног члана САНУ изабран је 2003, за редовног 2012, док је за члана Македонске академије наука и уметности (МАНУ) изабран 2015. године.

У САНУ је иницирао оснивање два одбора и био (ко)уредник шест публикација тих одбора. Био је секретар Одељења језика и књижевности САНУ од 2013. до 2018, односно члан Председништва САНУ.

Предраг Пипер: Слово о новој визији за Србију

Био је члан више одбора САНУ и шеф Катедре за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Новом Саду и управник Катедре за славистику Филолошког факултета у Београду.

Предавао је и на универзитетима у Москви, Петрограду, Вороњежу, Иванову, Сеулу, Сапору, Задру, Нишу, Скопљу, Љубљани. Био је потпредседник Уређивачког одбора Српске енциклопедије и главни уредник часописа Јужнословенски филолог и часописа Зборник Матице српске за славистику, као и члан уредништава и уређивачких савета више српских и иностраних научних часописа и зборника.

Предраг Пипер: Ћирилицу су створили свети људи

Од 1985. до 2013. био је члан, а од 2009. до 2013. председник Комисије за проучавање граматичке структуре словенских језика Међународног славистичког комитета. Био је потпредседник Међународне асоцијације професора руског језика и књижевности (1986-1990), као и члан Матице српске, Српске књижевне задруге и Славистичког друштва Србије.

Добитник је бројних награда и признања.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Вечна му слава и хвала!

    11

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading