Покрет Тврђава: Стопа малигнитета у Смедереву од 2011. до 2019. скочила 4 пута

Подаци су показали да је 2011. било 1738 новооболелих од неке врсте малигнитета, да је тај број из године у годину растао и да је током 2019. забележено чак 6.886 активних случајева

Са једног од протеста у Радинцу (Фото: О. Милошевић)

СМЕДЕРЕВО – Покрет „Тврђава” из Смедерева саопштио је да су званичне анализе црвене прашине у селу Радинац надомак железаре у Смедереву показале присуство канцерогених тешких метала, те да је стопа раста броја оболелих од малигних болести у овом граду од 2011. до 2019. године скочила за 300 одсто (повећана 4 пута – прим. Стања ствари).

Узорци прашине су узети са прозора на три локације у Радинцу која је наталожена у року од 24 сата и откривено је присуство опасних тешких метала – арсена, никла, олова, кобалта, кадмијума, свега онога што у већој количини не би смело да се нађе у ваздуху. Наравно да ова наталожена количина не говори колико су грађани тога удахнули и унели у организам, али је дефинитивно део завршио у њиховим плућима и сигурно је ова прашина последица активности железаре, рекао је Миленко Јовановић, из Националне еколошке асоцијације која је била ангажована да изради анализу добијених резултата.

Јовановић је оценио да узоркована прашина није био инцидент због неке хаварије у железари већ нажалост уобичајена појава, те да су тешки метали озбиљно угрозили здравље мештана а истраживање доказ да је у околини железаре ваздух опасан по живот.

Смедерево: Профит може, здравље мора

Он је рекао да је иста лабораторија узроковала и урадила анализу вишегодишње шљаке из фабрике у Смедереву, депоноване у приобаљу Дунава, која је показала врло сличан садржај тешких метала.

И она је токсична и такође је утицала на здравље грађана, реч је о дуплом тровању у Смедереву, казао је Јовановић.

На питање шта је онда у плућима грађана ако је у ваздуху толико тешких метала, Никола Крстић, координатор „Тврђаве”, изнео је, како је оценио, алармантне податке Дома здравља у Смедереву који сведоче да је број оболелих од неке врсте малигнитета у овом граду за девет година скоро четири пута већи.

Конкретно, подаци из служби опште и медицине рада, дечјег, школског и диспанзера за жене, показали су да је 2011. било 1738 новооболелих од неке врсте малигнитета, да је тај број из године у годину растао и да је током 2019. забележено чак 6.886 активних случајева. Сигурни смо да је један део обољења директно повезан са загађењем ваздуха и за то неко мора да одговара, поручио је Крстић који је најавио да ће мештани Радинца сигурно предузети неке правне радње уз помоћ „Тврђаве” и организације „Црта”, које су им помогле да се ураде анализе у склопу пројекта „Подизање прашине”.

Мирослав Здравковић: Србија има најзагушљивији БДП у Европи

Крстић је оценио да су овакви подаци из само једног града вест због које би у некој земљи пала влада и позвао државу да почне да спречава, како је рекао, убијање грађана Смедерева од стране компаније ХБИС, те да ће у супротном бити саучесник у злочину.

ХБИС поставља мерну станицу

Дан уочи најављене конференције за медије Покрета „Тврђава” ХБИС група је саопштила да је купила и донирала Агенцији за заштиту животне средине аутоматску мерну станицу која ће у наредна четири месеца бити постављена у селу Радинац и биће компатибилна са постојећом мерном мрежом агенције. Ово су учинили, како наводе, у циљу бољег мониторинга квалитета ваздуха и тачног извештавања грађана и других заинтересованих страна.

Смедерево: Грађани сами купили и поставили семафор загађења 

Саопштили су да су у железари у завршној фази капитални пројекти за заштиту животне средине на новој аглолинији, корачној пећи и резервоару за високопећни гас, а конвертор 2 на Челичани завршен је прошле године.

Тренутно стручњаци из Кине обучавају запослене за рад на ова три постројења. Уходавање, квалитет рада са новом технологијом и безбедност свих запослених и локалне заједнице је императив компаније ХБИС. Нова постројења, у која је уложено преко 300 милиона евра, тек су почетак свеукупног напретка у области заштите животне средине у железари у Смедереву, саопштено је из кинеске компаније.

Оливера Милошевић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар