Татјана Аџић Вукичевић: Ковид непредвидив, имали смо и много ампутација

Заблуда је и код нас и у свету да млади не могу да оболе, упозорила је директорка највеће ковид-болнице у Србији

Татјана Аџић Вукичевић (Фото: UNICEF Serbia/2021/Shubuckl)

„Млади се много разбољевају, имају јако тешке клиничке слике, могу да буду асимптоматски носиоци вируса и преносе га на своје најближе, чланове породице, очеве, мајке баке, деке, који сигурно због година имају придружене болести и које тај вирус може да однесе за два дана“, каже др Татјана Аџић Вукичевић.

Заблуда је и код нас и у свету да млади не могу да оболе, упозорила је директорка највеће ковид-болнице у Србији за Нова.рс и описала како изгледа ток болести код младих.

„Млади људи заразе се, не знамо где, пошто је све отворено и допуштено – јуначе се: ‘То је температурица, траје дан-два, изгубићу чуло мириса и биће ми добро.’ То код неког јесте тако, код другог није тако. Онда таворе по кући 7 до 10 дана, после их пошаљу у ковид амбуланту, па чекају више сати, па им се узму брис, па наредног дана дођу по налаз, па такви поново стоје у редовима. И онда после вишесатног чекања долазе изнурени од вишедневне температуре – слабо су јели, слабо су пили, дехидрирани, смештамо их најчешће у јединице полуинтензивне неге. И онда зависи – то је буквално као животни рулет, шта ће се десити неком од њих – неко ће добро да одреагује на кисеоничку терапију, а нажалост неко неће. Њих у року у пар сати пребацујемо на јединице интензивног лечења. Тамо их стављамо на високе протоке кисеоника, који има допремају 50 и више литара кисеоника у минути. И када ти млади људи леже окружени са 16, 20 пацијената колико их имамо у сваком од тих боксова, ту је за њихов потенцијални опоравак битан и психолошки моменат. Јер ту се непрекидно дешавају смртни исходи, непрестано се људи пакују у црне кесе“, каже докторка.

Татјана Аџић Вукичевић: Оно што ме фасцинира је страх у очима пацијената

Испричала је за случај филолога 1975. годиште, оца четворо деце, који није био вакцинисан, а развио је један од најтежих облика – тромбозу екстремитета. Наступили су тромбови који су зачепили магистралне крвне судове обе руке, толико је био лоше да је морао да буде интубиран, а да је остао жив, следећи корак у његовом оздрављењу би била ампутација обе руке, навела је.

Толико је та болест непредвидива, каже.

„Тако смо имали небројено случаја са ампутацијама једне ноге, друге ноге“, наводи она.

Докторка је рекла да млади људи који дуго бораве на апаратима које им стимулишу рад срца, плућа, крвотока, да им долази до застајања бубрега и слично.

Важно је напоменути да према препоруци РФЗО трећа, бустер доза вакцине треба да буде од истог произвођача, као и прве две које сте примили, рекла је докторка Аџић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 2. 11. 2021)

Бранислав Тиодоровић: Страховит број умрлих, стиже заразнији делта плус сој

Од жеље да стигнемо до колективног имунитета, дели нас један део антиваксера, али и политикантство које се користе у свакој прилици, на сваком месту, поручио је Тиодоровић

Фото: А. Васиљевић

Број умрлих од ковида је „страховит”, а нове жртве су невакцинисани, изјавио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић и позвао још једном грађане да приме вакцину против короне, како би се достигао колективни имунитет.

На јучерашњој седници Кризног штаба одлучено је и да се јесењи распуст за ученике продужи на девет дана, а Тиодоровић сматра да та одлука може да помогне, али да нас чека „много заразнији” делта плус сој, као и појава сезонског грипа.

Кризни штаб је донео одлуку да ковид пропуснице буду обавезне од 20 сати у угоститељским објектима, коцкарницама и кладионицама, а Тиодоровић напомиње да медицински део остаје при ставу да пропуснице могу бити ефективне само уколико се спроводе 24 сата.

Зато је указао да се морају поштовати тренутне мере.

Предраг Кон: Највише сам забринут за невакцинисане, мени су они најзначајнији

„Пропао нам је сценарио да се вакцинише што већи број људи и да спроводимо оштре мере. Остао нам је сценарио који се зове природни процес, што значи да ће се заражавати сви”, рекао је Тиодоровић за ТВ Прва, пренео је Танјуг.

Како је рекао, вакцинисани имају добар имунитет, а заштићени су и они који су прележали ковид, док ће жртве бити невакцинисани, као и вакцинисани стари тешки хронични болесници.

„Од жеље да стигнемо до колективног имунитета, дели нас један део антиваксера, али и политикантство које се користе у свакој прилици, на сваком месту”, поручио је Тиодоровић.

На јучерашњој седници Кризног штаба одлучено је и да се јесењи распуст за ученике продужи на девет дана, а према Тиодоровићевим речима, о померању зимског распуста разговараће се на следећој или на некој од предстојећих седница.

„Тада ћемо процењивати да ли ће се појавити грип у некој блажој епидемијској форми. Знамо да су деца та која га најчешће разносе”, рекао је епидемиолог.

Бранислав Тиодоровић (Извор: N1)

Велика Британија је постала прва земља на свету која је одобрила употребу лека против корона вируса у облику пилуле – молнупиравир, а Тиодоровић изражава наду да ће је и Србија добити убрзо.

„До сада смо са америчком фирмом која то ради, веома добро сарађивали и мислим да пилула може бити ефикаснија у самом лечењу, јер се даје у првих пет дана када се појаве симптоми”, поручио је Тиодоровић.

Међутим, указао је да је и након пилуле потребна вакцина.

Тиодоровић је подржао и одлуку Грчке православне цркве да сви верници који присуствују верским службама, морају да имају негативан ПЦР тест или потврду о вакцинацији.

„То је одраз одговорности”, нагласио је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Да ли један лекар, који је положио Хипократова заклетву, треба овако да се понаша и плаши људе?Или је посао лекара да пацијенте подржи и охрабри?

    13
    1

Оставите коментар