Драган Шормаз: Русија дестабилизује цео регион

Наш проблем може да се реши дијалогом Београда и Приштине. А у том дијалогу би најбоље било да успоставимо најбоље односе са САД. Јер Русија не може ништа, Кина не може ништа, ЕУ не може ништа, рекао Шормаз

Драган Шормаз (Фото: ФоНет/Марија Ђоковић)

Док председник Србије Александар Вучић разговара са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом о ситуацији на Косову и Метохији, министар одбране Небојша Стефановић са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченко и изаслаником одбране генерал-мајором Александром Зинченковим обилази део снага  које се налазе у стању повишене борбене готовости како би се лично уверили у актуелну ситуацију.

Снаге су, како је саопштило Министарство одбране, распоређене у оквиру тактичких група које се налазе у гарнизону у Рашкој, војној бази „Рудница“ и на правцу ка прелазу Јариње.

Драган Шормаз, посланик СНС и шеф делегације Србије у Парламентарној скупштини НАТО савеза, упитан како види то што амбасадор и то руски обилази војску у овако осетљивој ситуацији, каже да можемо да то пробамо да ставимо у контекст да је Русија заинтересована за мир.

Док председник Србије Александар Вучић разговара са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом о ситуацији на Косову и Метохији, министар одбране Небојша Стефановић са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченко и изаслаником одбране генерал-мајором Александром Зинченковим обилази део снага  које се налазе у стању повишене борбене готовости како би се лично уверили у актуелну ситуацију.

Александар Вучић: У случају погрома на КиМ, чекамо 24 сата да НАТО реагује

Он ипак не верује у то и сматра да Русија дестабилизује цео регион.

Њих сам оптужио и да стоје иза наводних грађанских протеста у јулу прошле године због мера короне. Русија не може ништа. Он може да се шета колико год хоће. Не свиђа ми се то што се шаље слика којом се замајавају грађани Србије, јер Русија не може ништа. Наш случај са нашом покрајином КиМ не може да буде решен у Савету безбедности УН. Јер се никад ништа није решило у СБ УН. Не постоји такав пример. Постоји неколико примера да је СБ УН направио проблеме. Наш проблем може да се реши дијалогом Београда и Приштине. А у том дијалогу би најбоље било да успоставимо најбоље могуће односе са САД. Јер Русија не може ништа, Кина не може ништа, ЕУ не може ништа и то показује из дана у дан. Једино ко може да доведе у ред Приштину и Београд, свидело се то некоме или не, су САД. Зато се председник Вучић обраћа на праве адресе – закључује Шормаз.

Вучић је данас телефоном разговарао са Столтенбергом поводом ситуација на Косову и Метохији коју је, како се наводи у саопштењу кабинета председника, Столтенберг оценио као забрињавајућу.

Александар Вучић: Забринут сам због пребијања Срба, али то је питање за НАТО и ЕУ

Вучић је, између осталог, истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира, наводи се у саопштењу. Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту због неопходности очувања мира и стабилности у целом региону.

Министарство одбране је саопштило да је после провокација које су уследиле од јединица Росу, председник Србије Александар Вучић наредио је подизање борбене готовости за део јединица Војске Србије и МУП.

Министар одбране Стефановић је навео је да је војска спремна да сваког тренутка одговори на све изазове који су пред њу постављени, да ће „заштитити свој народ и да се неће поновити погром Срба“.

„Наше тужилаштво ће у наредним данима размотрити да ли постоји основ за покретање поступака против оних припадника (специјалне јединице) Росу који су чинили различите врсте кривичних дела – дела тероризма и друге врсте кривичних дела која су била испољена у претходним данима над Србима у јужној српској покрајини“, навео је Стефановић, пренела је РТС.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 26. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

  1. Једном сам имао прилику да разговарам са његовом професорком из Економске школе у Смедереву, коју је Драган Шормаз својевремено похађао. Парафразирам њено мишљење о дотичном: “Миша је био приглуп и лош је био у школи, али сам била толерантна према њему, с обзиром да је био миран.” Докле би догурао да је био паметан?!

    21
  2. “Једино ко може да доведе у ред Приштину и Београд, свидело се то некоме или не, су САД”! Ето, мени се то не свиђа! “Наш проблем може да се реши дијалогом Београда и Приштине”?! Може се решити, али се некако није решио! Значи, по посланику Шормазу, Београд је тај који треба доводити у ред? Посланик СНС? Сад, да користим оно што се зове психоактивне супстанце, могло би се помислити да халуцинирам или да последњих недеља читам неке имагинарне новине из паралелне стварности! Пошто то није случај, онда се питам шта се дешава? Изгледа да су у Парламентарној скупштини НАТО савеза убедљиви, али баш да се посланик тако лако може убедити да је Русија главни дестабилизирајући фактор некако се нисмо надали! А можда посланик Шормаз живи у некој паралелној стварности ! А можда се ово оно што се зове С**** ствари?

    17

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading