И Хрвати се буне против „наметања” ћирилице у Републици Српској

Хрватско народно вијеће сматра да није реч о заштити језика и ћириличког писма, већ да је то још један у низу покушаја системске дискриминације несрпског становништва 

Фото: Д. Стојановић

САРАЈЕВО – Хрватско народно вијеће у Босни и Херцеговини (ХНВ БиХ) оценило је да је недопустиво наметање српског језика и ћириличног писма свим народима и грађанима у Републици Српској кроз Предлог закона о заштити, очувању и употреби српског језика и ћириличног писма.

ХНВ БИХ сматра да циљ тог законског предлога није заштита и очување начина коришћења језика и ћириличког писма у Републици Српској, као нематеријалног културног наслеђа, већ да је то „још један у низу покушаја системске дискриминације несрпског становништва и елиминисање њихових ионако угрожених права”.

ХНВ сматра да је несхватљив изостанак реакције оних који се, како је наведено, „куну” у националне интересе Хрвата у БиХ, па и реакције службеног Загреба, када је реч о конкретном Закону, као и о градњи „свесрпског светилишта” у Босни и Херцеговини, мислећи при том на меморијални центар који ће бити изграђен у Доњој Градоини у знак сећања на жртве у усташком логору Јасеновац.

Бањалука: Бошњацима споран Закон о ћирилици

Они оцењују да се изградњом меморијалног комплекса у Доњој Градини не жели одавање почаст жртвама, него да се „лицитирањем о укупном броју жртава” жели да оне поново буду стављене у службу политике, пише сарајевски портал “Кликс” а преноси Танјуг.

СНВ БиХ је позвало и председника Хрватске Зорана Милановића стане „у заштиту” Хрвата у Републици Српској.

Скупштине Србије и Републике Српске усвојиле су 15. септембра, на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, законе о употреби српског језика и заштити и очувању ћириличног писма.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Предлажем уредништву Стања Ствари да, ако је могуће, објави два чланка на тему заштите Српског језика и ћириличног писма, који се налазе на порталу Балканска Геополитика. Аутори су Драгољуб Збиљић и Немања Видић. Детањно су анализирали постојећи, односно стари и нови закон о заштити српског ћириличног писма. Закључак је јасан. Нови закон је гори од постојећег. Ради се о политичкој манипулацији СНС и СНСД. Према томе, католици Хрвати и муслимани Бошњаци немате разлоге за забринутост.

Оставите коментар