Бањалука: Бошњацима споран Закон о ћирилици

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су 15. септембра на посебној седници Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма

Бањалука (Фото: М. Кремановић)

БАЊАЛУКА – Клуб Бошњака у Већу народа Републике Српске одлучио је данас да покрене поступак заштите виталног националног интереса на Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма, јер је, како тврде, супротан одредбама устава Републике Српске и БиХ.

„Уставима Републике Српске и БиХ јасно је дефинисано да су у БиХ равноправна оба писма ћирилица и латиница, као језици бошњачког, српског и хрватског народа”, саопштено је из Клуба Бошњака преноси Танјуг.

Хелсиншки одбор: Ћирилица не сме бити средство принуде и застрашивања

Како преноси Радио телевизија Републике Српске Клуб Бошњака очекује да ће Уставни суд Републике Српске ставити ван снаге овај закон, а уколико то не уради, поднеће апелацију за оцену уставности Уставном суду БиХ.

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су 15. септембра на посебној седници Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма чији је циљ заштита и очување српског језика и ћирилице као нематеријалног културног наслеђа.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Што се тиче употребе ЋИРИЛИЦЕ у Републици Српској, највећи проблем су Срби, који око 95 % користе хрватску латиницу, по осниву уставне и законске равноправности два писма. Питање је како привољети Србе у Републици Српској да више користе своје национално писмо. Није им стало до тако важног елемента свога националног идентитета, чиме директно оснажују унитарну БиХ. Дакле, по овом питању муслимани Бошњаци нису проблем, него Срби.

Оставите коментар