Хелсиншки одбор: Ћирилица не сме бити средство принуде и застрашивања

Проглашењем за једино и аутохтоно српско писмо ћирилица постала фактор снажне националистичке мобилизације и средство принуде и застрашивања грађана, стоји у саопштењу 

Фото: Новица Коцић

Хелсиншки одбор за људска права позвао је данас посланике Народне скупштине да одбаце Предлог закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма наводећи да Србији није потребан закон који дискриминише и дели грађане тако што ће из јавног живота протеривати латиницу и нудити пореске олакшице онима који користе ћирилично писмо.

Како се наводи, усвајање Предлога закона о ћирилици захтевало би и значајна средства за његово спровођење уз оцену да државни органи, привредна друштва, јавна предузећа, струковна удружења, као и сви други наведени у Предлогу закона могу успешно функционисати уз употребу оба писма.

„Не постоји ниједан разлог да се ћирилица штити од Срба који су латиницу изабрали за своје писмо, као што не постоји ниједан разлог да се национални идентитет штити од латинице”, наводи се у саопштењу.

Закон о ћирилици по хитном поступку због „угрожености традиционалних вредности“

Додаје се и да је проглашењем за једино и аутохтоно српско писмо, ћирилица постала фактор „снажне националистичке мобилизације и средство принуде и застрашивања грађана” свиме што надилази уске етничке границе и повезује људе.

„Питање ћирилице Влада Србије третира као политичко питање, а не као културно. Политичка елита којој је стало до грађанске добробити и културног напретка Србије у двописмености српског језика препознаје културно добро које треба чувати и унапређивати. Нема закона и санкције који могу грађане снажније везати за неко писмо од добровољног и слободног избора”, истиче се у саопштењу, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Ћирилица је СРБско писмо већинског СРБског народа у Републици Србји
  и треба да се законом заштити: да јој се да приоритет, као што је то
  случај у Бугарској, Македонији иако су те земље у НАТО пакту!
  Ако то могу две чланице НАТО пакта, зашто не би могла војно неутрална
  СРБИЈА?
  Латиница није СРБско писмо, јер да јесте у Вуковару би биле разбијане
  и латиничне а не само ћириличне табле на јавним установама.

  18
 2. О каквом застрашивању они говоре? Још и данас, више од 40 година од одласка Јосипа Броза, када негде нешто затражимо (у својој земљи!) да буде написано на ћирилици, они нас проглашавају за националисте (тј. шовинисте, јер „националиста“ код њих има такво значење). Осим тога, упорно користе класичне замене теза – нико њима не брани да пишу ако хоће и кинеским, арапским, индијским или било којим писмом. Нити је ико био прогањан зато што је користио латиницу. А за оне који су користили ћирилицу (или само предлагали да се она користи) то се и не би могло рећи. Сетимо се, рецимо, како је својевремено прошао Милић од Мачве. Дакле, они мисле да и даље живе у Брозовој Србији, а на нама је да покажемо да ли је то тако.

  19
 3. HELSINŠKI ODBOR ZA (ISKLJUČIVO NEKIH) LJUDSKA PRAVA, je takozvana , NVO .
  To je „SKRAĆENICA“, za „NEKE VLADE (STRANE,KOJA IH PLAĆA), ORGAN(izacija).
  ONI TAKO I NASTUPAJU, „ORGANSKI“.

  12
  1
 4. Ово је нечувено, ово је страшније од бомбардовања. Хелсиншки одбор практично прети Србима: Да вам није пало напамет да се упуштате у тако нешто-Ћирилица!!!!Ужас!!!За вас је резервисана копрофагија, тј латиница, кажу у ХО. То може само у земљи којом владају брозовци и усташе!!!!Аууу, жалосна нам мајка….

  14

Оставите коментар