Митрополит Јоаникије: Никада није било речи о одвајању Митрополије од СПЦ

Ја као митрополит и сваки митрополит, дужан је да његује јединство цркве и да поштује канонску јурисдикцију, поручио митрополит црногорско-приморски

Митрополит Јоаникије (Фото: Н. Марјановић)

Митрополит црногорско приморски Јоаникије, гостујући у емисији „Аргументи” која ће бити емитована вечерас на ТВЦГ1, рекао је да у Митрополији никада није било речи о њеном одвајању од Српске православне цркве.

Митрополит Јоаникије је рекао да су то очекивали људи из власти да, на такав начин, полако и сада се о томе говори како је у неком смислу већ било кренуло то одвајање.

На питање да ли је то одвајање заиста и било кренуло, митрополит одговара „апсолутно не, никада”.

„Не може Митрополија да обрише своју историју, свој идентитет, вековни светосавски, хришћански. Дакле, ја као митрополит и сваки митрополит, дужан је да његује јединство цркве и да поштује канонску јурисдикцију”, поручио је митрополит Јоаникије, јавља РТС.

Мило Ђукановић: Са митрополитом Амфилохијем сам разговарао о обнови наше ЦПЦ

РТЦГ подсећа да би Темељни уговор између Српске православне цркве и Владе Црне Горе требало да буде разматран данас на седници Синода.

Влада је Темељни уговор послала у Београдску патријаршију 22. јула.

Премијер Здравко Кривокапић раније је казао да је Темељни уговор са СПЦ технички-правно завршен и предат Патријаршији, а да је Влада спремна да га потпише и да он очекује одговор, преноси РТЦГ.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар