Мило Ђукановић: Са митрополитом Амфилохијем сам разговарао о обнови наше ЦПЦ

СПЦ је једини преостали прекогранични инструмент великосрпског национализма, навео председник Црне Горе

Мило Ђукановић (Фото: Вијести)

Не мислим да је мом саветнику за безбедност Веселину Вељовићу било место у улози некога ко покушава да пробије кордон на протестима против устоличења Јоаникија у Цетињском манастиру, рекао је председник Црне Горе Мило Ђукановић. Он тврди и да је годинама разговарао са митрополитом Амфилохијем о обнови црногорске цркве, али да нису дошли до решења.

Ђукановић је рекао да није видео сукобљавање, те да је Вељовић покушао да у манастиру спусти тензије, пренела је РТЦГ.

„Разумем човека са патриотским набојем који разговара са својим дојучерашњим службеницима. Ја тамо не видим сукобљавање, и то не потврђују људи који стоје у кордону. Према исказу Вељовића, он је покушао да их убеди да му отворе пролаз и да покуша да у комуникацији са људима у манастиру спусти тензије. Свакако он није могао ништа драматично тамо да уради, с обзиром на то да су нам касније слике показале ко је све тамо био прекривен у Цетињском манастиру“, рекао је Ђукановић.

„СПЦ је једини преостали прекогранични инструмент великосрпског национализма“

На питање новинара РТЦГ, ко је заслужан за тензије на Цетињу, Ђукановић је казао да је грешка када се тај проблем дефинише као црквени.

Александар Вучић: Ђукановић жели Црну Гору без Срба

„Ово видим као државно-политички проблем, као једну у серији епизода обновљене офанзиве великосрпског национализма на Црну Гору. То је пројекат који датира из половине 18. века и имао је разне фазе у том периоду, а последњих пар година присуствујемо обнови офанзиве. Претпостављам да је неко у штабу великосрпског национализма проценио да је сада добро време за нови покушај“, рекао је председник Црне Горе.

Идеја великосрпског национализма није сахрањена и данас се насрће на Црну Гору са истом страшћу, оцењује Ђукановић.

„Зашто се сада у фронту великосрпског национализма посебно експонира Српска православна црква (СПЦ), то је занимљиво питање. У неким круговима на западу се сукоб између државе и цркве увек перципира као угрожавање верских права и слобода, што овде није случај. СПЦ је једини преостали прекогранични инструмент великосрпског национализма“, навео је Ђукановић.

Мило Ђукановић: Црна Гора проживљава најагресивнији напад великосрпског национализма

Црногорски председник истиче да је СПЦ пристала на ту улогу у име великосрпског национализма, те да је то дефиниција проблема.

„Да ли се тај великосрпски национализам испољио у дешавањима на Цетињу, рекао бих не посебно. Наше поделе су историјски укорењене и оне се и данас показују на истим питањима, па и мање-више у истом интензитету. Оно чему данас сведочимо јесте већи интензитет притиска на Црну Гору“, додаје Ђукановић.

Закључује да је „великосрпски национализам на овом питању покушао да ли може проћи с репертоаром притисака и насиља на Црну Гору“.

„Србија и СПЦ су се послужили Владом Црне Горе“

„Не би прошао да је притисак био само Србије или СПЦ, проблем је што су се Србија и СПЦ послужили Владом Црне Горе. Влада Црне Горе је главни актер који је, стављајући на располагање свој комплетан репертоар – од хеликоптера до хемијских средстава и живе силе, против Престонице и њених грађана, и који се ставио на услугу остваривању циљева великосрпског национализма у Црној Гори“, рекао је Ђукановић за РТЦГ.

Ђукановић тврди да је „годинама са највишим ауторитетом у МЦП – митрополитом Амфилохијем разговарао и убеђивао га да нашом одлуком и сагласношћу обновимо нашу Црногорску цркву“.

„Нисмо дошли до тог решења, постојали су непремостиви проблеми на другој страни. Данас очигледно морамо наставити да се бавимо тим питањем, а овај предлог који је најрационалнији није био прихваћен“, казао је Ђукановић.

Мило Ђукановић са изаслаником Ватикана: На Цетињу политика злоупотребила веру

 

На питање да ли осећа део одговорности за тензије и поделе у црногорском друштву, Ђукановић је одговорио да је „сва одговорност на другој страни“.

„Ако мислите да бих ја допринео миру и стабилности тиме што бих ћутао, и повлачио се са места где је нападнута црногорска држава и национални идентитет, онда озбиљно грешите“, рекао је Ђукановић и додао да је он „председник свих грађана“ и да нема потребе да доказује „колико је напора учинио да очувамо стабилност“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар