Скупштина Цетиња подржава иницијативу за давање Цетињског манастира тзв. ЦПЦ

Скупштина Цетиње подржава Иницијативу да се Цетињски манастир врати тзв. ЦПЦ, „ради омогућавања равноправности у коришћењу Цетињског манастира свим православним верницима“

Фото: Спутњик

Скупштина Пријестонице Цетиње усвојила је данас закључке поводом Грађанске иницијативе за враћање Цетињског манастира Црногорској православној цркви и осудила одуке Владе Црне Горе којим је Цетињски манастир проглашен државном имовином.

„Скупштина Пријестонице Цетиње снажно осуђује и протестује због дјеловања Владе Црне Горе и позива је да се уздржи од даљег противправног поступања, и да повуче донете акте и спроведене радње којима се без законског утемељења жели забранити располагање Престоници имовином која се налази у њеном неспорном власништву“, наведено је у закључцима.

Скупштина Цетиње подржава Иницијативу да се Цетињски манастир врати ЦПЦ, „ради омогућавања равноправности у коришћењу Цетињског манастира свим православним верницима и равноправног и слободног вршења верских обреда и верских послова свим православним верским заједницама у Црној Гори“.

Скупштина у закључцима указује да очување људског достојанства мора бити основно опредјељење државе, саопштено је из Пријестонице Цетиње.

„Људска права и слободе као садржај људског достојанства требају бити неприкосновени. Обавеза свих државних органа, свих грана власти, јесте да их поштују и штите. Актуелна извршна и законодавна власт у континуитету, супротно међународним документима и Уставу Црне Горе, спроводе активности којима се онемогућава остварење права на слободу мисли, савести и вјероисповијести верницима и свештенству Црногорске православне цркве“, пише у закључцима.

Никола Милованчев: Цетиње је манастирско, а није манастир од града Цетиња

Ради заштите људских права и слобода, Скупштина позива представнике међународних организација, међународне институције и организације цивилног друштва да допринесу остваривању и заштити угрожених права и слобода грађана Црне Горе, као и утврђивању одговорности за поступање државних институција супротно међународним документима и стандардима.

Скупштина Цетиња позива надлежне државне институције да, у складу са, законом спроведу радње и активности у циљу заштите културне баштине у својини Престонице од континуиране девастације коју спроводи Митрополија Црногорско приморска – цркве Србије; Скупштина забрањује било какво адаптирање, реконструкцију или грађење у зони заштићеног културног добра Цетињски манастир, без претходно добијене сагласности Цетиња.

Такође, „овлашћује се градоначелник, да у сарадњи са надлежним органима локалне самоуправе и Заштитником имовинско правних интереса, уз ангажовање адвокатског тима, у циљу заштите права и интереса Престонице пред надлежним државним органима, предузме одговарајуће правне радње како би се онемогућило да се Цетињски манастир као исходиште историјског, државног и духовног идентитета Црне Горе и културно добро од највећег значаја за државу, заштити од узурпације и девастације, и обезбеди стварање предуслова да се одлучи о праву коришћења и управљања Цетињским манастиром“.

Обавезује се градоначелник да Скупштину Цетиња редовно обавештава о предузетим мерама и радњама, у складу са наведеним закључцима“, пише у још у усвојеним закључцима.

ИН4С: Катастар послао решење Цетињу којим се забрањује отуђење Цетињског манастира

Скупштина је усвојила и Програм развоја пријестонице Цетиње за 2022. годину, вредан седам милиона евра, као и Програм развоја културе Пријестонице Цетиње 2022-2026. година.

Усвојене су измјене и допуне Одлуке о сету мера за подршку привредницима и грађанима Пријестонице, као и одлука о братимљењу Пријестонице и румунског града Алба Јулиа.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар