Катастар Цетиње: Одбијен захтев да се Манастир упише на Митрополију црногорско-приморску

Влада Црне Горе је наложила Управи за катастар и државну имовину да у листу непокретности за Цетињски манастир као власника упише државу

Цетињски манастир (Извор: ИН4С)

ЦЕТИЊЕ – Цетињска подручна јединица Управе за катастар и државну имовину одбила је захтев Митрополије црногорско-приморске (МЦП) за брисање Цетиња из листа непокретности као носиоца права својине над Цетињским манастиром.

У решењу, у које је агенција Мина имала увид, одбија се као неоснован захтев за „исправку погрешно уписаног права својине” над више непокретности и налаже се да се над тим непокретностима као власник упише Цетињски манастир, односно МЦП, преноси РТЦГ и Танјуг.

У опширном образложењу се, како преноси РТЦГ, између осталог, наводи да је утврђено да достављени докази, у конкретној правној ствари не представљају ваљан правни основ за исправку уписаног права својине, упис или промену извршеног уписа на предметним непокретностима.

ИН4С: Катастар послао решење Цетињу којим се забрањује отуђење Цетињског манастира

Влада Црне Горе је у понедељак наложила Управи за катастар и државну имовину да, без одлагања, у листу непокретности за Цетињски манастир, уместо Цетиња, као власника упише државу.

„Налаже се Управи за катастар и државну имовину да одмах и без одлагања изврши исправку уписаног носиоца права својине на начин на који ће, уместо Престонице Цетиње, као носиоца права својине…, вратити упис на Државу Црну Гору”, наводи се у закључку који је Влада усвојила у среду.

Закључак је усвојен без одржавања седнице, на основу прибављене сагласности већине чланова.

Из Владе су Управи за катастар и државну имовину наложили и да без одлагања, до окончања поступка промене уписа, у листу непокретности унесе забележене забране отуђења и оптерећења.

Никола Милованчев: Цетиње је манастирско, а није манастир од града Цетиња

Влада је ту одлуку донела дан уочи седнице Скупштине Цетиње, на чијем је дневном реду била иницијатива грађана за враћање Цетињског манастира Црногорској православној цркви.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Влада Црне Горе наложила је Управи за катастар и државну имовину да се без одлагања Цетињски манастир пренесе у државно власништво.

    Зар Мило Ђукановић није баш то тражио, ономад, пре литија?

Оставите коментар