Патријарх Кирил: На помолу раскол између грчког и словенског православља

Осећам личну бол због онога што се догађа у нашим односима са Васељенском патријаршијом и са црквама које је Константинопољ увукао у признавање такозване аутокефалне украјинске цркве, истакао руски патријарх

Патријарх Московски и целе Руси Кирил (Фото: Спутњик/Сергей Пятаков)

Патријарх московски и целе Русије Кирил изјавио је да данас у православном свету влада криза у којој се примећује утицај спољних политичких сила.

„О кризи јасно сведоче озбиљна неслагања између православаца на тему како схватамо уређење васељенског православља… У тој кризи се, наравно, види утицај одређених политичких сила, јер је читава историја цркве праћена тим утицајем и не може се порећи да у свету постоје они који би желели да униште темеље православног живота, да посеју раздор и поделу међу народима“, рекао је патријарх.

Како је истакао, примећује се тенденција да се грчко, медитеранско православље одвоји од словенског православља, а пре свега од Руске православне цркве, „односно да се понови модел раскола из 1054. године и да се тиме ослаби православна црква“.

Протојереј Николај Балашов: Исте силе подстичу раскол и у Црној Гори и у Украјини

„Као поглавар РПЦ, чија је дужност да се брине о очувању и јачању односа са свим помесним православним црквама, не могу а да не осећам личну бол због онога што се догађа у нашим односима са Васељенском патријаршијом и са црквама које је Константинопољ увукао у признавање такозване аутокефалне украјинске цркве, која у ствари не представља ништа друго до озакоњење црквеног раскола“, истакао је руски патријарх.

Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да је Руска православна црква под снажним притиском из САД који има за циљ уништење православног јединства. То је посебно приметно у Украјини, Белорусији и низу других држава и региона.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

5 replies

  1. On se samo nada da će jednog dana Moskva postati treći Rim i da će on biti Papa istoka. Sve mere su opravdane da se cilj postigne. On se nada da će radi toga uspeti da sve crkve i narode zavadi sa Grcima a naročito nas Srbe (iako ne vidim koja bi druga, slovenska ili neslovenska, Pravoslavna crkva ili narod mogli da nasednu), ali zaboravlja da NISU Grci bili ti koji su naoružavali ustaše i uništavali naš narod i državu sa svojim zapadnim “partnerima” nego da su to bili Rusi. Nije to bila Grčka crkva nego Ruska koja tokom 10 godina rata na Balkanu nije nikada ISTINSKI I BRSATSKI podržala ni naš narod ni našu crkvu nego je podržavala Rusku vlast i njenu antisrpsku, prozapadnu i prouastašku politiku. Geografski i psihološki Grci su naše prve komšije te uvek će biti bliži Srbima nego Rusi po svemu uključujući mentalitet, dušu pa i fizički izgled. Nadam se da Srpska Crkva i narod neće naivno nasesti na pokvarene i sebične kombinacije Ruske Crkve, jer niti Rusi niti njihova crkava nisu nam ni približno prijateljski kao Grci. Na muci se poznaju prijatelji i, očito, Ruska crkva je spremna da se za svoje nebulozne interese bori do poslednjeg Srbina, kao što je se nedavno borila zajedno sa Ruskim vlastodršcima i za ustaške tj. katoličke interese. Uostalom, Rusku “državnu” (jer uvek je bila uz vlast i državu, nikada istinski uz Ruski narod) Crkvu koja je kao i naša pravoslavlje dobila od Grka, su pocepali Ruski političari svojim odlukama od pre 30 godina a ne Vartolomej koji im je samo izgovor jer nemaju hrabrosti da prozovu prave krivce sa kojima i dan danas dele vlast.

    9
    20
  2. Грци су били само део мултинационалне империје која се звала Ромејско Царство. Дакле, бесмислено је тврдити да су Руси „добили Православље од Грка“, преузели су га од Ромеја као и ми. Кад су нам Грци толики пријатељи, шта ће у НАТО-у ? Грци се веома физички разликују од нас Срба; они су ниски, тамнопути и тамнооки попут Арапа. То што понеко у Грчкој подсећа на нас је везано за њихов север где има много српског генетског материјала. Језички, ми Срби везе намамо са Грцима, самимтим бесмислено је помињати сличну „душу“. Ми Срби смо типичан словенски континентални народ, вредан, ценимо физички рад, земљорадњу, металургију и баштинимо културу карактеристичну за све Словене, па и за Русе, док су Грци медитерански народ склон трговини, поморству, хедонизму и мешетарењу. Према томе, менталитетски смо апсолутно различити. И напокон, ми Срби имамо горко искуство од некокико векова фанариотског иживљавања које је многе Србе отерало у Ислам. Тај исти фанариотски метод Вартоломеј користи и овог часа у тзв Украјини против Руса. За очекивати је да то исто поново започне у Црној Гори.
    P.S.
    Ништа заједничко не осећам са Грцима, а са Русима СВЕ !!!

    17
    9
  3. @Милисав
    Само нацртај танки полу-октугли брк на Путиновој слици па ћеш одмах бити у станју да видиш колико имамо заједничког са Русима и по крви и по изгледу. У нама као и Гтцима тече много Турске крви, а у Русима Монголске. А по менталитету са Русима смо слични тачно колико и са Финцима.

    9
    15
  4. Грк је нама комшија, а Рус рођак из далека. Ваља нам и са једним и с другим добар бити. А поврх свега, да се не гложимо међу се. Србин да нам је на првом мјесту.

    14
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading