Сергеј Лавров: Америка поткопава православље у свету

Сада је главна брига да се од канонске УПЦ – Московске патријаршије узму имовина, цркве и парохије, истакао министар спољних послова Русије

Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов)

МОСКВА – Сједињене америчке државе стоје иза циља неканонске Православне цркве Украјине да одузме имовину Московској патријаршији, а сличан сценарио за стварање самосталних цркава постоји у Белорусији и Црној Гори, изјавио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Према његовим речима, главни циљ неканонске Православне цркве Украјине је одузимање имовине Московске патријаршије и иза тога стоје Америка.

„Колико су озбиљне изјаве да су Американци посвећени циљу да поткопају православље у свету? Ми то знамо, а они то не крију”, рекао је Лавров на 25. форуму савременог новинарства „Сва Русија 2021”, пренела је агенција РИА Новости.

Протојереј Николај Балашов: Исте силе подстичу раскол и у Црној Гори и у Украјини

Он је подсетио да је за време мандата Доналда Трампа, амерички председник имао специјалног изасланика за слободу вероисповести, који је активно радио на томе да цариградски патријарх Вартоломеј да томос (црквени акт признања) расколницима у Украјини – чиме је и формирана неканонска православна црква у Украјини.

„Сада је главна брига да се од канонске УПЦ – Московске патријаршије узму имовина, цркве и парохије”, истакао је Лавров.

Према његовим речима, цариградски патријарх Вартоломеј директно зависи од САД. Лавров је истакао да је сличан сценарио за стварање самосталних цркава постоји у Белорусији и Црној Гори.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар