После меса и плодови мора из лабораторије

Циљ је комерцијализација ових производа како би се задовољила растућа тражња

Извор: Википедија

Највећа европска групација за производњу замрзнуте хране, британска корпорација „Номад фудс”, најавила је да ће у сарадњи с америчком компанијом „Блу налу” развијати производњу плодова мора који ће се узгајати из ћелија у лабораторијама.

Њихов циљ је комерцијализација лабораторијски узгојених морских плодова како би се задовољила растућа потражња, али и бројни захтеви да се очува дугорочна одрживост природних станишта, известио је Ројтерс, а преноси Танјуг. Те две компаније ће сарађивати на истраживању тржишта и увидима у навике потрошача. Иначе, Европа је највећи увозник морских плодова у свету, наводи се у извештају Европске уније о „плавој економији”.

Тако се после меса и производња друге хране сели из класичних фабрика у лабораторије, а све више компанија планира да се опроба у том сектору. „Гардијан” је недавно пренео мишљење Института добре хране (ГФИ) како и даље постоје инжењерски изазови које треба решити да би се смањили трошкови производње. Подаци израелске компаније „Фјучер мит” показује да су се трошкови производње вештачких пилећих прса готово преполовили у посљедња четири месеца – са 7,5 долара на четири – и да се очекује пад цене на два долара у року од годину и по дана. Према извештају овог института у компаније за гајено месо у 2020. уложено је више од 300 милиона евра. Очекују да ће улагања тек расти када ово месо стигне до полица у трговинама.

Британски лист наводи да неке студије показују да је 80 одсто људи у Великој Британији и САД спремно да конзумира месо произведено у лабораторијима, и то нарочито млађа популација.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ваздаћу се држати Богом даних плодова тора…

Оставите коментар