Француска повукла амбасадоре из САД и Аустралије на консултације због нуклеарних подморница

Аустралија је у светлу закључења партнерства са Британијом и САД у области одбране и безбедности (АУКУС) саопштила да се повлачи из споразума о подморницама са француском компанијом „Навал груп“

Емануел Макрон (Фото: Бета/АП)

Француска је повукла амбасадоре из Вашингтона и Канбере на консултације, наводећи „неприхватљиво понашање“ САД, Велике Британије и Аустралије у постизању споразума о нуклеарним подморницама, чиме је потопљен уговор са Француском о њиховој изградњи.

„На захтев председника Републике Емануела Макрона, одлучио сам да одмах позовем у Париз на консултације наша два амбасадора, у Сједињеним Америчким Државама и Аустралији“, саопштио је француски министар спољних послова Ив ле Дријан.

Он је додао да је одлука оправдана због „изузетне озбиљности“ одлуке коју су донели САД и Аустралија, преноси РТ.

Напуштање пројекта и договора који су Канбера и Париз постигли 2016. године је „неприхватљиво понашање међу савезницима и партнерима, чије последице утичу на саму концепцију наших савеза, партнерства и важности Индо-Пацифика за Европу“, рекао је француски министар.

Подсетимо, Аустралија је у светлу закључења партнерства са Великом Британијом и Сједињеним Америчким Државама у области одбране и безбедности (АУКУС) саопштила да се повлачи из споразума о подморницама са француском компанијом „Навал груп“.

САД, Велика Британија и Аустралија: Нови војни савез АУУКУС

Уговор вредан 90 милијарди долара називан је „уговором века“ и предвиђао је производњу 12 јуришних подморница класе „Баракуда“.

Према наводима француских медија, та држава није о раскиду уговора сазнала директно од Вашингтона или Канбере, већ из медијских објава, иако званична Аустралија тврди да су партнерима јасно ставили до знања да би могли да одустану од посла, наводи РТ.

Ле Дријан и министарка одбране Француске Флоранс Парли издали су оштро саопштење поводом тога, називају АУКУС „забијањем ножа у леђа“.

Прва реакција француског председника Емануела Макрона била је да откаже гала пријем у амбасади у Вашингтону, поводом 240 година од поморске битке која је била међу пресудним у борби за америчку независност.

Париз не само да је искључен из нове англофонске алијансе, већ је изгубио и вредан уговор о изградњи подморница, који је требало да спроведе „Навал груп“, чији је држава већински власник.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар