САД, Велика Британија и Аустралија: Нови војни савез АУУКУС

Први пројекат партнерства биће наоружавање Аустралије нуклеарним подморницама, али без нуклеарног оружја

Борис Џонсон и Џозеф Бајден (Фото: AP Photo/Toby Melville)

Власти Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Аустралије објавиле су да формирају нови трилатерални формат партнерства о безбедности. Први пројекат партнерства биће наоружавање Аустралије нуклеарним подморницама, али без нуклеарног оружја.

Споразум је назван АУУКУС (скраћеница назива три земље-учеснице). Циљ партнерства је лакша размена информација и технолошких иновација у области вештачке интелигенције, кибернетичких и подводних система, као и могућност извођења напада са великих удаљености. Поред тога, група земаља намерава да разговара о нуклеарној безбедности и супротстављању Кини.

Циљ и задатак савеза?

Америчка страна тврди да је циљ новог партнерства повећање могућности партнера у Индо-пацифичком региону. Задатак савеза је да „генерално приближи Европу, конкретно Велику Британију, напорима у стратешкој сфери и да осигура дубљу оперативну компатибилност између ратних морнарица те три земље“.

Такође, Бела кућа се нада „блиској сарадњи“ са Француском у Индо-пацифичком региону. Међутим, то је можда само покушај да се умири Париз, јер формирање савеза довести у питање споразум Француске о испоруци подморница Аустралији, вредан неколико милијарди.

Велика Британија се нада да ће савез АУУКУС „зближити земље као никад пре, стварајући ново одбрамбено партнерство и осигуравајући радна места и просперитет“.

Аустралија добија нуклеарке

По свим приликама, споразум првенствено предвиђа предају технологија о изградњи нуклеарних подморница Аустралији. Реч је о подморницама са нуклеарним реакторима, наоружаним конвенционалним врстама оружја. Према потписаним документима, Аустралија ће имати приступ америчким технологијама изградње нуклеарних подморница. Градиће их на бродоградилишту у Аделејду.

Краљевска аустралијска Ратна морнарица добиће осам нуклеарних носача ракета. Укупна вредност пројекта за изградњу нових подморница премашује 65,9 милијарди долара. Њихова зона одговорности биће Индо-пацифички регион. Према речима аустралијских званичника, „то ће осигурати Канбери невиђени војни потенцијал и захтеваће значајно повећање трошкова за одбрану“.

Такође се истиче да ће у оквиру споразума Аустралија добити приступ америчким ракетним технологијама, укључујући крстареће ракете „Томахавк“ за наоружавање аустралијских разарача.

Притом, аустралијска страна тврди да земља као и пре испуњава своје обавезе као држава која не поседује нуклеарно оружје. Подморнице на нуклеарни погон „биће заједнички подухват три земље са нагласком на оперативну компатибилност, заједништво и обострану корист“.

Америка шири војно присуство у Аустралији

Како је саопштио шеф Пентагона Лојд Остина, Америка се договорила са Аустралијом о ширењу свог војног присуства у тој земљи.

„Данас смо одобрили важне иницијативе у вези са распоређивањем снага које проширују наше присуство у Аустралији“, рекао је Остин на конференцији са аустралијским колегама.

Са своје стране, министар одбране Аустралије Питер Датон је прецизирао да је реч о присуству свих врста америчких војних авиона у Аустралији на ротационој основи.

Антикинески војни савез

Бивши начелник Управе за међународне споразуме Министарства одбране Русије, генерал-пуковник Леонид Ивашов истиче да је АУУКУС војни савез, искључиво оријентисан на супротстављање Кини, који ће се постепено ширити на рачун суседних земаља.

„Већина европских земаља не желе да се сукобљавају са Кином, између осталог и у оквиру НАТО-а, стога је било неопходно да се формира посебан савез чија су окосница постале САД и Велика Британија, док је Аустралија нека врста одскочне даске. Првобитно је планирано да се у савез укључи и Индија, али Делхи није пристао“, истиче експерт.

Како је додао, учесници желе да у тај „такозвани источни антикинески блок укључује у најмању руку још Јапан и Нови Зеланд, а можда чак и Вијетнам. Међутим, како наглашава, Јапан је опрезан, са Новим Зеландом се преговара, а Вијетнам вага потребу за таквим савезом“.

„Да би се процес покренуо, одлучено је да се првобитно створи окосница и да се постепену заинтересују и друге земље пацифичког региона. Засад није јасно како ће тај савез функционисати, да ли ће те земље на својим територијама распоређивати заједничке војне базе или ће само добијати савремене системе наоружања“, закључио је Ивашов.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 9. 2021)

Кина критиковала трилатерални пакт Америке, Велике Британије и Аустралије

Конкретно, требало би да се ослободе менталитета Хладног рата и идеолошких предрасуда, рекао је портпарол кинеске амбасаде Лију Пенгју

Фото: Танјуг

Амбасада Кине у Вашингтону поручила је данас Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији и Аустралији и да „се ослободе менталитета Хладног рата и идеолошких предрасуда”, након што су ове три земље објавиле да су склопиле нови безбедносни пакт.

Трилатерално безбедносно партнерство, названо АУКУС, званично постоји од данас, након што су лидери САД, Велике Британије и Аустралије одржали заједничку конференцију путем видео линка, а овим споразумом се предвиђа и да Аустралија добије подморницу на нуклеарни погон, пренео је „Гардијан”.

То је изазвало јаку политичку реакцију у Аустралији, Великој Британији, али и Француској, чији је постојећи договор од 90 милијарди долара са Аустралијом изненада прекинут.

Иако ниједан од лидера трилатералног пакта није споменуо Кину, пакт многи виде као одговор на „експанионизам и агресију Пекинга” у Јужном кинеском мору и према Тајвану, додаје британски лист.

Амерички председник Џозеф Бајден говорио је о потреби да се „одржи слободан и отворен Инфо-пацифик”, и да се реши тренутна стратешка еколошка ситуација тог региона”.

Портпарол кинеске амбасаде Лију Пенгју изјавио је да државе „не би требало да праве затворене блокове који имају за циљ да циљају или наносе штету интересима треће стране”.

„Конкретно, требало би да се ослободе менталитета Хладног рата и идеолошких предрасуда”, додао је.

Професор за међународне односе на универзитету Ренмин у Кини рекао је да се овде „несумњиво” ради о супротстављању Кини, услед најнижих нивоа дијалога између Пекинга и три државе, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Citam juce naslov , Drzava Kina najavljuje da Australia moze biti nuklearni target ,. Mozda to I nije lose , spasi nas zatvora.

Оставите коментар