Мило Ђукановић: Црна Гора проживљава најагресивнији напад великосрпског национализма

Они би Косово, али без Албанаца. Као што би Црну Гору, али без Црногораца, каже Ђукановић

Мило Ђукановић (Фото: Тањуг/AП)

Црна Гора управо проживљава најагресивнији напад великосрпског национализма на црногорску државу и црногорски идентитет у новијој историји, изјавио је председник Црне Горе Мило Ђукановић у интервјуу за загребачки Јутарњи лист.

Он је рекао да тако није било ни у време Слободана Милошевића, јер је Црна Гора имала значајну подршку демократске опозиције у Србији, а да су данас једногласно против Црне Горе и власт и опозиција у Београду, њихови медији, културни, научни и пословни кругови.

„Сви, осим часних појединаца који храбро указују на погубност званичне политике Србије по српско друштво, али и по регион у целини. Таквом политиком Србија је продубила непријатељство с Хрватима, Бошњацима, Албанцима. На ред су дошли Црногорци“, рекао је Ђукановић.

За тврдње да је Вучић притиснут да призна независност Косова, он је рекао да је то прича и спин београдских медија ради стицања политичких поена на домаћем терену како би Вучић показао колико се он снажно опире јаким међународним центрима.

„То је преувеличана прича. Они се тобоже боре да врате Косово. А не би веће казне за Србију било него да им га неко врати. Они би Косово, али без Албанаца. Као што би Црну Гору, али без Црногораца. Очигледно је да би за Београд Црна Гора била једина права компензација за Косово“, навео је Ђукановић и подсетио да Вучић често критикује бившу власт у Србији како су „пустили Црну Гору да оде“ 2006. године, као да је била део Србије.

Упитан да ли се ових дана чуо са Вучићем, Ђукановић је рекао да није и да су у једном периоду имали конструктивне односе, и то је било у интересу и Србије и Црне Горе.

„Не узимам за озбиљно његове неискрене поруке да признаје независност Црне Горе и да жели братске и пријатељске односе, док његови министри отворено говоре зашто је ‘српски свет’ тј. Велика Србија нужност српског народа у региону чији је самозвани заштитник држава Србија“, казао је Ђукановић.

Мило Ђукановић са изаслаником Ватикана: На Цетињу политика злоупотребила веру

Према његовим речима, о озбиљности Вучићевих изјава најбоље сведочи тврдња да је Црна Гора покоравала Србију последњих 30 година и како у томе неће успети. „То је исто као да је Хитлер 1939. изјавио да неће допустити да Чехословачка покори Немачку. А тек тврдња да скривено желимо да обновимо ЦПЦ“.

„Па, зар је могло отвореније и директније него што смо то најавили. И, наравно, обновићемо је као своје историјско неупитно право. На много цивилизованији начин него што је укинута од стране Београда, кад и независна Црна Гора на крају друге деценије прошлог века. Ни то што Вучић прича о чишћењу Београда од Црногораца није ништа ново у историји наших односа. Пред крај 19. века, у време владе Владана Ђорђевића, Црногорцима и Циганима био је забрањен улазак у Србију“, навео је Ђукановић.

Он је рекао да Вучић сматра да је надмашио Милошевића и да је у стању остварити све оно што Милошевићу није пошло за руком.

„Зато сматрам да су мир и стабилност региона у опасности, као и 90-их. Јер је на делу иста идеја. И исти ступидно лажни алиби – заштита угрожених права Срба у региону. Мислим да је крајње време за буђење свих здравих снага у региону, али и међународне заједнице, ЕУ и Америке пре свих. Док не буде касно“, казао је Ђукановић.

Опрема: Стање ствари

(Фонет/Н1, 11. 9. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Што би овај Монтенегрин? Други су му створили државу, сад други треба и да ју брани? Још само хрватским новинама може да да интервју. Никог друдог и не занима шта има да каже. А кад прича, шири се задах трулежи.

Оставите коментар