Америчка и енглеска амбасадорка: Вријеме за јединство око евроатлантске будућности Црне Горе

Вјерска питања заокупљају пажњу са свих страна а недовољно пажње се посвећује много хитнијим питањима. Влада мора усмјерити енергију на побољшање квалитета живота грађана, пишу Џуди Рајнке и Керен Медокс

Џуди Рајзинг Рајнке и Карен Медокс (Извор: РТЦГ)

Позивамо све оне који живе у овој земљи и који су посвећени изградњи инклузивне, демократске Црне Горе да учине што је до њих да се смање тензије и покрене дијалог

Чланови међународне заједнице којима је стало до евроатлантске путање Црне Горе били су дубоко потресени недавним догађајима око устоличења митрополита Јоаникија. Нема сумње да су ти догађаји очито побудили снажна осјећања. Привукли су и екстремисте, осим страних актера, који су настојали да искористе устоличење за своје циљеве, укључујући и настојање да дестабилизују државу и подстакну подјеле у друштву.

Као што су бројна истраживања показала, већина грађана Црне Горе, без обзира на политичке разлике, жели да њихова земља уђе у ЕУ. Да би Црна Гора заузела своје заслужено мјесто уз слободне и демократске државе Европе, они који вјерују у мултиетничку, инклузивну и демократску Црну Гору морају да дигну глас и одупру се онима који хоће да подијеле друштво по етничкој или вјерској основи. На грађанима Црне Горе је да одреде будућност своје земље и креирају своју судбину.

Позивамо црногорску владу да се фокусира на постизање напретка у областима које ће убрзати приступање земље ЕУ и допринијети стабилности и просперитету сваког њеног грађанина. Области које захтијевају пажњу и дјеловање добро су познате: јачање владавине права, суочавање с организованим криминалом и борба против укоријењене корупције. Похваљујемо недавне успјехе у безбједносном сектору, укључујући хапшења у крупним случајевима организованог криминала. Такође, похваљујемо напоре полиције да нађе равнотежу између грађанских слобода и јавне безбједности током викенда устоличења митрополита Јоаникија. У исто вријеме, недавни догађаји јасно су ставили до знања да је Црној Гори хитно потребно снажно, независно, непристрасно правосуђе, које би осигурало да они који крше закон одговарају, без обзира на њихове везе.

Вјерска питања заокупљају пажњу лидера са свих страна црногорске политичке сцене а недовољно пажње се посвећује много хитнијим питањима. Влада мора усмјерити енергију на побољшање квалитета живота обичних грађана Црне Горе. То значи боље образовање и бољу здравствену заштиту – укључујући стављање пандемије под контролу. Ако ова земља жели да заустави свеприсутни одлив мозгова, мора бити више прилика за вриједне, талентоване појединце да напредују. Инфраструктуру је потребно побољшати како би помогла економски раст који ће допријети до свих дјелова земље. Институције треба ојачати како би се осигурало да уживају потпуно повјерење свих грађана Црне Горе и да ефикасно пружају услуге, због чега и постоје.

Фото: Shutterstock

Питамо се која је корист од одржавања националног пописа којим ће се, у овом тренутку, прикупљати подаци који се односе на етнички идентитет – одређене политичке снаге цинично заговарају тај подухват, надајући се да ће то додатно забити клин између оних који се идентификују као Црногорци и оних који се идентификују као Срби. Како то помаже земљи да напредује?

Сједињене Државе, Уједињено Краљевство и други међународни партнери који дијеле наше ставове спремни су да подрже конструктиван дијалог који би требало да укључи ​​и политичке актере и представнике цивилног друштва, који превазилази политичке, вјерске и етничке подјеле, како би се изградило повјерење и помогло стварање заједничке визије за напредовање Црне Горе на њеном путу ка Западу. Успјех таквог дијалога захтијеваће снажну политичку вољу и у крајњем зависи од грађана Црне Горе, а не од међународне заједнице.

Позивамо све оне који живе у овој земљи и који су посвећени изградњи инклузивне, демократске Црне Горе да учине што је до њих да се смање тензије и покрене дијалог, од локалне заједнице до врха политичког вођства. Сад је право вријеме.

Џуди Рајзинг Рајнке и Карен Медокс су амбасадорке Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у Црној Гори

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вијести, 17. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Добро, знате како, можда је еKсПеРтСкА влада и одрадила оно за шта је постављена, то само није оно за шта сте ви који сте ботовали за њу мислили да је постављена. Дала је легитимитет скоро свим нелегалним и нелегитимним одлукама ДПС-а, а посредно и ономе што су послодавци ове две службенице поручивали „све регуларно“, јер замисли да се показало (ма није ваљда) да (ма не може бит) није све (ма ја не вјерујем) било баш тако регуларно. Попалили су се сви шкакљиви архиви, изнесен покрадени новац, амбасаде и домаћи сарадници мафијашког режима су опрани. Kао да починиш убиство ал онда дође одред полиције да ти помогне годину дана да сакријете доказе, па ће после доћ други одред да три године истражује у избељивачем опрани стан, пиштољ истопљен, покојник кремиран.
    Да се разумијемо, не би нормално састављена влада била способна али би макар на изборима одговарала за то што је направила. Сад су им ови ем отежали посао ем дали оправдање да могу рећ „би ми но су експерти зас*али“, и да то не буде увијек нетачно. Стратегија црногорског дб-а у пуноћи очита кроз ове тактичке кораке.

Оставите коментар