РТС : Шездесет школа изабрало бесплатне уџбенике Фондације „Алек Кавчић“

Директор продајног тима “Клет”, “Нови Логос” и “Фреска” каже да се у 5. разреду изучава девет предмета и цена је 11.450 динара, док је цена комплета за 11 предмета у 8. разреду 14.650 динара

Фото: И. Милутиновић

За опремање два школарца на почетку школе потребна је просечна плата. Највећа ставка у тим трошковима су уџбеници. Преко Фондације “Алек Кавчић” могуће је и бесплатно доћи до уџбеника, а избор је на школама, односно саветима родитеља.

Последњи дани августа резервисани су за куповину уџбеника. Родитељи детета које креће у први разред кажу да је за четири предмета потребно 5.700 динара, док други указују на то да у Грчкој министарство изда књиге за целу земљу и дели их бесплатно први дан кад се крене у школу.

Ове године школе су могле да изаберу и бесплатне уџбенике фондације “Алек Кавчић”. Ту опцију искористило је шездесетак школа.

Фондација Алек Кавчић: Суд поново одбио захтев Клета за забрану бесплатних уџбеника

У основној школи “Ђура Јакшић” у Зајечару из бесплатних књига учиће три четвртине ђака.

“Од 1. до четвртог разреда родитељи су се изјаснили за. Шести и осми су се такође изјаснили за уџбенике, док су се за пети и седми изјаснили против тога и ми смо испоштовали оно што су нам родитељи рекли”, каже Саша Војновић.

Колико је њихових уџбеника скинуто са интернета у Фондацији не знају, али знају да су поделили око 25.000 штампаних уџбеника из којих ће учити око 7.000 основаца.

Александар Кавчић наводи да има места где су директори и наставници били изричито против бесплатних уџбеника. “Ако су бесплатни, није наше да улазимо зашто је то тако, али ја се питам – ко може да буде против бесплатних уџбеника”, додаје Кавчић.

У највећој краљевачкој школи са око 1.200 ученика, међу уџбеницима нема бесплатних из понуде Фондације.

“Након избора и предлога Стручних већа, Наставничко веће је дало сагласност на њихов предлог, а Савет родитеља је дао своје мишљење и сагласност на одлуку Наставничког већа. Ми смо одлуку доставили министарству и она је обавезујућа”, каже Марина Вучинић, директорка ОШ “Четврти краљевачки батаљон”.

Колико коштају уџбеници код традиционалних издавача

Традиционални издавачи кажу да цене уџбеника нису мењали. Комплет за први разред кошта 6.390 динара, за четврти је 900 динара скупљи.

Огњен Шијан, директор продајног тима “Клет”, “Нови Логос” и “Фреска”, каже да се у петом разреду изучава девет предмета и цена је 11.450 динара, док је цена комплета за 11 предмета у осмом разреду 14.650 динара.

У окружењу бесплатне уџбенике за све основце имају Словенија, Хрватска, Северна Македонија, а од овог септембра и Црна Гора.

Уџбеници се купују у Србији и Босни и Херцеговини, осим у Републици Српској, где су бесплатни за ниже разреде, а у Бањалуци за све основце.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 29. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Лажу. Комплет за седми разред је 16.600 динара и то без додатних извољевања наставника да би било добро и понеку збирку задатака. Поред тога треба купити ранац ( барем на две године ) , прибор, свеске , тако да све изађе преко 20.000. На то иде још и школски динар , обезбеђење….Имам све сликано , али не постоји могућност да убацим у коментар.

    6
    1

Оставите коментар