Ројтерс: Рио Тинто се спрема да из Мелбурна у Србију испоручи пробну фабрику литијума

Рио Тинто самоуверено изводи припреме за будући рудник у плавној долини Јадра, иако нема ни један званичан документ који му гарантује да ће за то добити дозволу

Извор: НСПМ

Рио Тинто се спрема да у наредних неколико недеља из Мелбурна испоручи у Србију пилот постројење за издвајање литијума, што представља кулминацију вишедеценијског истраживања које би требало да ову компанију уведе у посао ископавања минерала који се користе за производњу батерија, пише Ројтерс.

Занимљиво је да Рио Тинто овај рудник представља као свршен чин иако српски званичници тврде да са државном нема потписан никакав уговор који му гарантује ископавања.

Истраживања рађена на периферији Мелбурна довела су до жељеног резултата – пронађен је економски исплатив начин да се екстрахује литијум из јадарита, минерала који је до сада пронађен само у Србији, у долини реке Јадар, пише Ројтерс.

Рио Тинто је, како пише Ројтерс, „прошле недеље притиснуо дугме за покретање пројекта вредног 2,4 милијарде долара, који ће водећег произвођача руде гвожђа, бакра, литијума и специјалних минерала, сврстати међу првих десет произвођача литијума, што прати раст потражње овог минерала од стране произвођача електричних возила.“

„То није велики рудник, али ћемо са њим постати највећи произвођач литијума у Европи и задржати се на тој позицији најмање десет година”, рекла је новинарима Шинед Кауфман, извршна директорка сектора за минерале у Рио Тинту.

Четири контејнера дугачка по 12 метара са опремом биће отпремљена на пут преко мора и река до Србије, који би требало да траје око девет недеља.

Рио Тинто очекује да изградња постројења почне наредне године, након што добије одобрење које се односи на заштиту животне средине, а да прву производњу почне 2026. године.

У овом руднику Рио Тинто очекује да произведе довољно литијума за погон милиона електричних возила. У њему би такође требало да се производи борна киселина која се користи у батеријама и натријум сулфат, који се користи у детерџентима.

Рио Тинто самоуверено изводи припреме за будући рудник у плавној долини Јадра – у којој се налазе насеља, обрадиво земљиште у приватном поседу, шуме и чак 145 строго заштићених биљних и животињских врста – иако нема ни један званичан документ који му гарантује да ће за то добити дозволу.

„Претходних месеци слушамо лажи и неистине политичара који желе да обмањују јавност. Исти они који су дали решења за истраживања сада траже уговор државе са Рио Тинтом. Тај уговор не постоји. Он ће бити потписан када грађани одлуче о томе, а не људи који ово користе да уђу на политичку сцену тиме што шире страх и обмањују јавност. Референдум је најдемократскије решење“, рекла је пре три недеље министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

У току је процес одређивања обима и садржаја Студије о процени утицаја пројекта „Јадар” на животну средину, након чега би тек требало да се ради поменута Студија.

Грађани који живе у долини Јадра, активисти, али и део научне заједнице Србије указују на то да би овај рудник довео до масовне девастације животне средине у долини Јадра али и на шире, као и да су до сад већ прекршене бројне процедуре и закони, због чега би читав пројекат требало да се врати више корака у назад, на израду идејног пројекта, који не постоји.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ, 2. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. zabraniti! zabraniti! protjerati……………..

  4
  2
 2. Рио Тинто има дозволу за рад у Србији још од 2003.
  За протеклих 19 година нико није био забринут.
  Где сте ви били све то време?

  5
  3

Оставите коментар