Радмило Јанковић: На почетку смо новог таласа, на зачељу смо броја имунизованих

Ефикасност је и даље на високом нивоу што се тиче спречавања хоспитализације али не може изгледа спречити у толико ефикасном нивоу заражавање, каже доктор Јанковић

Радмило Јанковић (Фото: Н1)

Заменик директора Универзитетског центра Ниш Радмило Јанковић каже за РТС да су лекари потпуно сагласни да смо на почетку новог таласа. “Поражавајућа је информација да смо од лидера у региону, чак и од једног од лидера у Европи, постали земља која је на зачељу по броју имунизованих и то ће испоставити своју цену у септембру, а ја верујем и раније већ половином августа”, казао је Јанковић.

Јанковић је за РТС изјавио да то да смо на почетку новог таласа сасвим јасно показују бројке које означавају број првих прегледа и да тај број на југу полако расте.

„Оно што брине све нас који смо водили ковид систем овде на југу, који је било под убедљиво најјачим ударом, јесте како сачекати тај талас и како дати прецизне информације и објашњења људима од којих очекујемо помоћ како бисмо тај талас дочекали што је могуће спремније“, казао је Јанковић.

Што се тиче мера, сматра да није реално очекивати пооштравање мера и неку већу дисциплину.

„Лето је, људи су жељни нормалног живота, да живе слободно, већина њих је већ на летовањима. Оно што је проблематично је да се већина њих без икакве контроле враћа у Србију“, додаје Јанковић.

Нагласио је да већ има назнака да се доста њих, а међу њима има и деце са екскурзија, враћају заражени.

На питање може ли струка да тражи увођење обавезне вакцинације, Јанковић каже да озбиљно треба да се ради на имунизацији.

„Можда је претешка реч и поражавајућа информација да смо од лидера у региону, чак и од једног од лидера у Европи, постали земља која је на зачељу по броју имунизованих што је апсолутно неприхватљиво и то ће испоставити своју цену у септембру, а ја верујем и раније већ половином августа“, навео је Јанковић.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Нагласио је да морамо спремни сачекати наредни талас који ће сигурно доћи.

„Не постоји апсолутно никаква шанса да ће нас он заобићи, морамо подићи укупан степен имунизације, мотивисати пре свега младе људе“, додао је Јанковић.

„Пада ефикасност вакцина, трећа доза важна“

Јанковић наводи да студије говоре о томе да ефикасност вакцина пада када је реч о спречавању заражавања, чак и најефикаснија, „Фајзерова“ вакцине.

„Ефикасност је и даље на високом нивоу што се тиче спречавања хоспитализације на јединицама интензивне неге и на механичкој вентилацији, али не може изгледа спречити у толико ефикасном нивоу заражавање“, објаснио је Јанковић и додао да је много проблематичнија ситуација са „Синофарм“ вакцином.

Указао је да људи који су се вакцинисали „Синофармовом“ вакцином, да су то углавном старији суграђани који су се на почетку имунизовали, као и да ефикасност те вакцине пада.

„Морамо бити реални и рећи људима, они не смеју дочекати септембар неспремни, јако је битно да држава што пре донесе план и за те људе“, каже Јанковић.

Због тога, нагласио је, јако је важно објаснити тим људима зашто је битно да приме трећу дозу вакцине.

„Нема апсолутно никаквог другог излаза из свега овога сем подизања имунизације, а тај проценат који је код нас у општој популацији чак испод 40 одсто је лош, да не кажем катастрофалан. Неће нам бити добро у септембру“, закључио је Јанковић.

(РТС/Н1, 12. 7. 2021)

Ана Брнабић: Одлука о трећој дози вакцинације 1. августа

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће одлука, односно препорука, о “трећој дози вакцина” против коронавируса бити саопштена до 1. августа.

Ана Брнабић (Фото: Влада Србије – С.М.)

„Национално тело за имунизацију ради студије, прати произвођаче вакцина и њихове студије у вези са трећом дозом. До 23. јула они ће да дају своје мишљење о трећој дози Кризном штабу, а штаб ће до 1. августа да донесе препоруку за грађане“, рекла је Брнабић за телевизију Прва.

Она је додала да се прате студије произвођача, као и препоруке Светске здравствене организације, али да ће и домаћи стручњаци изнети своје студије.

„Не каснимо у овоме, донећемо одлуку на време, да сви буду мирни“, рекла је премијерка.

Број вакцинисаних и даље испод 50 одсто

Она је навела да број вакцинисаних грађана у Србији и даље није стигао до 50 одсто, али је додала да се прелазак те бројке очекује се у наредним данима.

Како је казала, тренутно је у Србији вакцинисано 48,6 одсто грађана.

„Вакцинација тренутно иде јако лоше. Лозница и Краљево су општине које су се прикључиле групи која је прешла 50 одсто, још девет локалних самоуправа су врло близу да пређу. Треба нам више од тога и морамо више да радимо. Пре свега омладина. Јуче су долазили студенти из Сарајева да се вакцинишу, а наши то не користе довољно“, рекла је премијерка Брнабић.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 11. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Ко још верује преиспољеним лажовима?!

    10
  2. Не могу да вјерујем, какве све глупости овај човјек прича, да ли играју око ватре да призову “корону” или шта је то већ. Обавезно треба тужити за сијање страха, панике и раздора међу људима. Исти овај је спреман овако ватрено да прича против вакцинације и мјера везаних за пландемију само да му друг комесар јави (одозго из комитета).

Оставите коментар