Вечерње новости: Све мање Албанаца на КиМ, број ученика за десет година пао за трећину

На основу статистике испоставља се да је у школама на албанском ове године 89.490 ученика мање (или 28 одсто) него пре 12 година

Фото: Косово онлајн

Из албанских средина на Косову и Метохији наставља се одлазак становништва, чиме се смањује и број ученика у школама, и то за 28 одсто у последњих десетак година.

Према Агенцији за статистику, у нижем средњем образовању на Косову и Метохији у школској 2008-2009 години било је 319.154 ученика, док је у школској 2020-2021. години број ученика био 229.664.

На основу статистике испоставља се да је у школама на албанском ове године 89.490 ученика мање (или 28 одсто) него пре 12 година.

Укупно 80 школа овог нивоа затворено је за 12 година.

Медији на албанском наводе да је само у последњих годину дана у школама било преко осам хиљада ученика мање.

– Ова статистика треба да буде алармантна за било које друштво. Одлазак се наставља застрашујућим темпом чак и без либерализације виза. Само је прошле године у школским клупама овог нивоа образовања било 8.295 ученика мање – каже се у реакцији Савета родитеља у Приштини.

Одлазак Албанаца са Косова и Метохије догађа се углавном због економске ситуације. Место где се нашла већина са Косова и Метохије је Немачка, због услова које нуди ова земља, где се грађанима обезбеђују радне визе, а затим им се после неког времена дозвољава да дођу и њихове породице.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 11. 7. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар