Ана Брнабић: Дијалог са Приштином никад тежи, тамо су идеолошки фанатици који не желе разговор

У Приштини су идеолошки фанатици који не желе да разговарају, рекла председница Владе Србије

Ана Брнабић (Фото: Бета)

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће одлука, односно препорука, о „трећој дози вакцина“ против корона вируса бити саопштена до 1. августа.

„Национално тело за имунизацију ради студије, прати произвођаче вакцина и њихове студије у вези са трећом дозом. До 23. јула они ће да дају своје мишљење о трећој дози Кризном штабу, а штаб ће до 1. августа да донесе препоруку за грађане“, рекла је Брнабић за телевизију Прва.

Она је додала да се прате студије произвођача, као и препоруке Светске здравствене организације, али да ће и домаћи стручњаци изнети своје студије.

„Не каснимо у овоме, донећемо одлуку на време, да сви буду мирни“, рекла је премијерка.

Она је навела да број вакцинисаних грађана у Србији и даље није стигао до 50 одсто, али је додала да се прелазак те бројке очекује се у наредним данима.

Како је казала, тренутно је у Србији вакцинисано 48,6 одсто грађана.

„Вакцинација тренутно иде јако лоше. Лозница и Краљево су општине које су се прикључиле групи која је прешла 50 одсто, још девет локалних самоуправа су врло близу да пређу. Треба нам више од тога и морамо више да радимо. Пре свега омладина. Јуче су долазили студенти из Сарајева да се вакцинишу, а наши то не користе довољно“, рекла је премијерка Брнабић.

Дијалог са Приштином никад тежи, тамо су идеолошки фанатици који не желе разговор

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да дијалог са Приштином „никад није био тежи“ јер су тамо људи са „нула прагматизма“ њих само интересује да признамо ту „такозвану државу Косово“.

„Али ми морамо да будемо за столом, у дијалогу. У Приштини су идеолошки фанатици који не желе да разговарају“, рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Она је навела да Приштина „прави ужасну ситуацију“ у региону и блокира споразуме, наносећи тиме штету и Албанцима на Косову.

Брнабић је нагласила да су и „представници са Запада“, током више сусрета где су се срели са Аљбином Куртијем уверили да је са њим „немогуће разговарати“.

Како је нагласила, све је више напада на Србе на Косову, који су све „бруталнији“, о чему је Београд скренуо пажњу међународној заједници.

Она се нада да су Срби више безбедни ако је међународној заједници све јасније шта се тачно дешава на Косову и какви су представници Приштине.

„Председник (Србије) Александар Вучић је подвукао црвене линије за нас и поручио ‘немојте да се играте са тим’. То је тренутак кад Србија мора озбиљно да реагује. Мислим да сви знају које су и нема потребе да их понављам. Зна их НАТО, КФОР, зна међународна заједница“, нагласила је Брнабић.

Није нам место у Сребреници док се не одговара за напад на Вучића

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се 1995. године „десио ужасан злочин у Сребреници“ али да „званичницима Србије“ није тамо место, док се не процесуирају нападачи који су на данашњи дан пре шест година, напали, тада, премијера, Александра Вучића.

„Док се не приведе правди свако ко је напао председника Србије Александра Вучића, тада премијера, који је отишао у Сребреницу да изрази поштовање према жртвама и бошњачком народу ја не видим да је нама званичницима место тамо“, рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Она је навела да је „скандал“ што нико није одговарао за напад на живот Вучића, што би значило да тако нешто може да се понови.

„Изражавам огромно жаљење јер се ужасан злочин десио у Сребреници и немам проблем да покажем пијетет према свим жртвама“, рекла је Брнабић.

Она је  нагласила да је нормална пракса да неко одговара за напад на званичника друге државе.

„Запањена сам да они то игноришу. Очигледно је да од тога никад ништа неће бити“, навела је Брнабић.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 11. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар