Фудбалери Хрватске са усташким грбом играли на Европском првенству

Хрватски ногометни савез одбија сваку помисао да би је у питању намерно извртање хрватског грба

Лука Модрић на Европском првенству (Фото: Бета/АП)

Фудбалска репрезентација Хрватске на четири утакмице Европског првенства играла је са погрешним грбом на дресу, пише портал Индекс.

Хрвати су носили дресове на којима је бела боја на првом месту у шаховници, што је грб који су увели Анте Павелић и усташе 1941. године, као и да је из употребе уклоњен након што су фашисти и њихови колаборационисти поражени у Другом светском рату.

На званичном хрватском државном грбу прво поље је црвено.

Додаје се да је за време СФРЈ Социјалистичка Република Хрватска користила грб са првим црвеним пољем, који се након осамостаљења очувао и као симбол Републике Хрватске, јавља Танјуг.

Фудбалери Хрватске јуче су завршили наступ на Европском првенству поразом од Шпаније у осмини финала после продужетака 5:3.

ХНС се извинио због погрешно утиснутог грба на дресовима

Хрватски фудбалски савез (ХНС) извинио се јавности и навијачима због погрешног грба Хрватске утиснутог на дресовима фудбалера на Европском првенству и најавио да ће тражити одговорност фирме Ситотисак Деколор и интерно казнити одговорне за овај, како се наводи, ненамеран пропуст.

На службеном државном грбу прво поље је црвено, а на грбу утиснутом на дресовима је бело, што се сматра усташким симболом.

Извор: РТВ БН

„Сву штампу на спортску опрему хрватске репрезентације ради фирма Ситотисак Деколор, укључујући заставе земаља за поједине утакмице. Нажалост, догодила се ненамерна грешка у ручном векторском цртању и потом у штампању хрватске заставице уочи Европског првенства, која потом није примећена”, саопштили су из ХНС-а за хрватски портал Индекс у одговору на питање како се догодио овај пропуст.

Навели су и да ХНС одбија сваку помисао да би је у питању намерно извртање хрватског грба који хрватске репрезентације годинама поносно представљају широм света”, преноси Танјуг.

Додали су да од 2014. године ХНС на дресовима носи државни хрватски грб.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

 1. Иначе, пред свако клање, јагње, прво утврди да ли ће га клати ножем са белом или црвеном дршком.

  Ако је са црвеном све у реду, али ако је са белом, не да се.

  13
 2. Јуче, што ће рећи дан пре данас, пролазио сам (мимоходио) поред куће са прозорима украшеним са неколико саксија цвећа. Можете замислити моје изненађење увидевши да су саксије имале рупе, и то свака по једну рупу!

  Још сам имао прилику да у истој кући оперем руке — представите себи — топлом водом. Вода, а топла! Како су се само досетили!?

  И још, у моменту неочекиваног просветљења сам разумео да ако покушамо сабрати два и два добијемо четири. Какво блаженство увида у мистерије аритметике.

  Ако и објави овај коментар СС ће признати да разуме његов цинизам/сатиру (ма како слаб стилски и свакако другачије). Без тога, јасно је, није вредан постављања нити времена да се слова укуцају…

  Исто тако, свака вест о неоендехазији, која садржи дозу изненађења у погледу усташког карактера исте, као што је овај РТС-ов пример — чуђења о крипто-усташком симболизму, тако необичном да је црвено бели редослед претворен у бело-црвени (ах каква маштовитост), је знак да је у глави аутора густа магла пост-комунистичке индоктринације и неразумевања суштине дешавања из времена 41-45.

  У ту групу “мишљења” се придружују и они који пребројавају непребројиво, гледајући замагљено-затупљујућим погледом на тамно зелену траву доњоградинских стратишта — јасно видљивим из авиона. Гледају, али не виде, и кажу — није било толико тисућа него много мање ‘иљада. А и не знамо колико, а тиме ни да ли их је било. Уосталом, не тврде ли званични чимбеници неоендехазијски да је тамо био само радни логор, просто радна акција, све са културним садржајима. И како им не веровати кад су исти и редослед квадрата званично променили у односу на она времена? А ово са дресовима, ма то је грешка шнајдерска. Шнајдер је крив, а самим тим, бравар није. Ни једнорупе саксије.

  14
 3. Велештовани Доне,

  ваља замјетити да је добро што сте поред КУЋЕ (са неколико саксија) ЦВЕЋА мимоходили дан пре данас, такорећи јуче, а не два дана пре данас што би било на Видовдан, којом приликом рупе на саксијама обавезно затварамо јер на Видовдан из њих точи гној.

  Ову малу непријатност сузбијамо толом водом тако да тада ни руке није могуће опрати. Крв од клања јагњади, како г. Живојин напомену, временом је уврштена је у поставку и више је не спирамо. Она белом мермеру управо даје поменуту крипто-симболикU па је тако остављамо, одиста не обраћајући пажњу да ли је прва четвртка црвена или бела.

  Дођите нам опет,
  Uправа цвјећарнице

 4. @Браваров цвећар

  Да је среће, па да од цвећара аванзујете зa Управника (не и U-pravnika) дотичне куће.

  Само, опасност је да бисте кући одузели поетику имена измештањем остатака руже. Јер ако нема руже, шта ће нам и преостало цвеће. А поготово име куће раскућене. На страну то што се говорка да од омладине нарочито вољена ружа није била тамо од самог почетка.

  Како год, а нажалост, једнорупност саксија ће још за дуго опчињавати комунистичко-посткомунистичке или, беше ли, друго-треће србијанске следбеника онога, у име чијег идолопоклонства, већ достижу меру да чине гору штету народу српскоме после смрти истог него што је овај успео за живота.

  Честитке на Вашем коментару који у својој вештој метафоричности оставља читаоца/мене у недоумици да ли сте мој први коментар разумели. Или ће бити да ја нисам Ваш. Мада сам склон да поверујем да чак и не разумевајући се метафорички, мислимо исто у основи.

  Свако добро, па дођите и Ви опет без обзира на псеудоним који изаберете следећи пут.

 5. @Don Quixote,

  поприлично сте у праву што моје евентуално управљање дотичним објектом повезујете са опасношћу за остатке руже а и преосталог цвећа, љубичица белих и љубичица плавих нарочито.
  Сазнало би се коначно да ли тамо уопште има остатака од (Д)руже или ли је са њима исти случај као са остацима Драже.

  Потпуно сте у праву у вези наречених опчињеника једнорупношћу саксије (и достигнуте мере штете коју чине) као и што верујете да мислимо исто у основи. Да придодам: у широкој основи.

  Ваш коментар добро сам разумео, немајте у вези тога недоумицу. Десило се заправо да су ми се @Живојинов (на друго читање) и Ваш коментар саставили. Пред очи изашла она силна јагњад непребројна и кренула кроз Ваш коментар. Траг њихове крви води и до бравареве куће. Отуд мој коментар као да је писан копитима.

  Свако добро,
  БЦ

Оставите коментар