Покрет за одбрану КиМ: Представљање плана за реинтеграцију КиМ у уставноправни поредак Србије

Овим документом Покрет за одбрану КиМ жели да предложи јавности један од могућих, трезвених, на чињеницама и законима заснованих начина решавања Косовског питања

Покрет за одбрану Косова и Метохије – нестраначко удружење истакнутих научника, свештених лица, војника, дипломата, уметника – представља јавности свој „Пројекат реинтеграције Косова и Метохије у уставноправни поредак Републике Србије“. Такав документ до данас није постојао и за српску јавност представља новину. Пројекат реинтеграције је јасан и детаљан предлог уставног статуса КиМ, чији су полазиште и циљ реинтеграција ове покрајине у састав Републике Србије и очување територијалног интегритета наше земље. Истовремено, у њему се полази од нужности заједничког живота и признања легитимних интереса српског и албанског народа на Косову и Метохији.

Пројекат реинтеграције је заснован на Уставу Републике Србије и Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Суштинска аутономија за КиМ, предвиђена овим темељним документима, у Пројекту реинтеграције је јасно дефинисана. Устав Републике Србије предвиђа израду посебног закона о суштинској аутономији за КиМ, али се том важном послу до дана данашњег није приступило. Ову празнину попуњава Пројекат реинтеграције написан у форми Концепта посебног (уставног) закона о суштинској аутономији. Она је предвиђена како за косметске Албанце у саставу Србије, тако и за Србе у саставу Косова и Метохије.

Овим документом Покрет за одбрану Косова и Метохије жели да предложи јавности један од могућих, трезвених, на чињеницама и законима заснованих начина решавања Косовског питања, као и да охрабри слободан и квалификован дијалог о путевима реинтеграције Косова и Метохије у састав Републике Србије.

На конференцији ће говорити:

  • Проф. др Слободан Самарџић, члан Председништва Покрета за одбрану КиМ и председник Одбора за реинтеграцију
  • Др Душан Пророковић, члан Покрета и Одбора за реинтеграцију
  • Проф. др Часлав Копривица, члан Председништва Покрета за одбрану КиМ
  • Проф. др Милош Ковић, члан Председништва Покрета за одбрану КиМ

Догађај/конференција се може пратити уживо преко web портала Медија центра, Youtube канала и Facebook странице Медија центра:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Медија центар: https://mc.rs/uzivo

Опрема: Стање ствари

(Медија центар Београд)

Погледајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар