Фијаско рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу: Курти тражио да Вучић призна Косово

Једино што је договорено је да се дијалог на највишем нивоу настави до краја јула. Човек је дошао да се не бисмо договорили него да пита кад ћемо признати Косово, рекао председник Србије Александар Вучић

Састанак у Бриселу (Фото: Европска комисија)

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима после прве рунде разговора са Аљбином Куртијем да је резултате састанка излишно и коментарисати и да апсолутно ништа није договорено.

„Прво, албанска делегација неће ни да разговара о испуњавању обавеза и о формирању Заједнице српских општина. Друго, траже само да Београд призна независно Косово. И треће они литургије у српским црквама називају инцидентима“.

Председник је рекао и да никада није присуствовао оваквом састанку.

„Једино што је договорено је да се дијалог на највишем нивоу настави до краја јула. Апсолутно ништа није договорено. Човек је дошао да се не бисмо договорили него да пита кад ћемо признати Косово“.

Вучић је рекао да је Приштина предложила да се уместо ЗСО формира Национални савет за Србе на Косову, као што ми имамо за националне мањине.

„Ви не знате да ли да се смејете или да плачете и онда видите с каквим људима имате посла.“

На питање да ли је упутио увреде Аљбину Куртију током састанка, он је казао да није псовао.

„Ја нисам никог опсовао. Одговорио сам оштро, али нисам прелазио границу. Човек је дошао да се не би договарао ни о чему. Рекао је: ’Дошао сам да те питам када ћеш признати Косово‘. Рекао сам: ’Никад‘. Он се детонирао“, истакао је Вучић.

Председник је рекао да „не можете да не будете оштри, када вам неко у теми несталих особа говори о Вељку Одаловићу“.

„Ја сам тражио да се крене у ископавање на девет локација на Косову, где мислимо да су покопани убијени Срби. А Албанци кажу – не може зато што је на челу комисије Вељко Одаловић. Он је за њих Геринг и Гебелс. Наравно да сам одговорио, али нисам прелазио границу. Боље је, чућете све сами од европских представника“, рекао је Вучић.

Наставићемо да радимо на дијалогу, казао је Вучић и истакао да је ово „био покушај Приштине да се оконча дијалог тако што ћемо ми напустити састанак“.

„Данас смо од њих чули да је Исус рођен 14. фебруара, то први пут чујемо. Тог дана је Курти победио на изборима, и то је у реду ако он верује у то. Понудили смо све, и рекли смо им да ћемо дати све о жртвама што им треба, али они нису желели да разговарају о томе, они су желели да разговарају о Вељку Одаловићу. Србија неће престати да разговара о дијалогу“, рекао је председник.

Истакао је да је Србија испунила све обавезе и све што је од ње захтевала Европска унија.

Верујем да ће Борељ прецизно известити Бајдена

Вучић је рекао да жели да верује да ће шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на фер и прецизан начин пренети америчком председнику Џоу Бајдену оно што се данас дешавало током састанка са приштинском делегацијом.

Вучић је новинарима након трилатералног састанка, а на питање шта се може очекивати од САД јер ће Борељ упознати Бајдена са оним што се десило на састанку, указао на то да су и Америка и Немачка, као и неке друге велике силе учествовале у стварању такозваног независног Косова и да ће ту политику да подржавају.

Александар Вучић у Бриселу (Фото: Инстаграм)

„Али, верујем да ће бити толико фер и да ће изаћи са јасним ставовима да се зна ко је одговоран за невелики или никакав напредак у дијалогу и зашто се некаква врста и политичких и сваких других тензија поново рађа“, казао је Вучић.

Истиче да Београд то не жели и каже да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у једном тренутку током састанка заратио са Русијом, па је пожелео и са Кином да ратује.

„Али, није ни важно, нека остане у она четири зида“, наводи председник Србије.

(Спутњик, 15. 6. 2021)

Мирослав Лајчак о дијалогу Београда и Приштине: Битно да се догодио

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је након нове рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу да дијалог није био лак, али да је важно да се догодио.

„Оба лидера су имала врло отворену и директну размену ставова у вези са оним шта сваки од њих очекује од дијалога. Оно што је важно за Европску унију је да су оба лидера потврдила да нема другог пута за нормализацију односа осим нормализације односа између Косова и Србије“, изјавио је Лајчак, а пренео Танјуг.

Лајчак напомиње да су се обе стране обавезале да ће радити на свеобухватној нормализацији односа кроз дијалог и да ће се процес дијалога наставити до краја јула.

„ЕУ, као и грађани Србије и Косова, имају висока очекивања од двојице званичника да ће превазићи наслеђе прошлости и усмерити Косово и Србију ка заједничкој европској будућности“, поручио је Лајчак, преноси „Спутњик“.

Аљбин Курти: Конструктивни смо – Тражили смо да признају Косово, избаце Одаловића, а имамо још две идеје

Премијер привремених институција у приштини Аљбин Курти изјавио је данас да је приштинска страна у разговору у Бриселу била конструктивна и да је дала четири предлога.

„Друга страна је говорила о старим идејама. Ми смо дали четири идеје. Да се иницира СЕФТ-а споразум, да буде потписан мировни споразум да нећемо нападати једни друге. Да се из делегације Србије за нестала лица уклони Вељко Одаловић“, рекао је Курти новинарима.

Као четврти предлог који су дали он је навео питање мањина, односно билатерални реципроцитет по коме би Срби на КиМ имали национални савет, као Албанци у централној Србији.

„Наша последња три предлога су одбијена, али по питању СЕФТА није било одговора. Надам се да ће озбиљно размотрити овај наш предлог који смо данас дали“, рекао је Курти, преноси „Спутњик“.

Аљбин Курти: Споразум да се постигне за мандата Бајдена и Бореља

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да би споразум са Београдом требало да буде готов до краја мандата америчког председника Џоа Бајдена и високог представника ЕУ за спољне послове Жозепа Бореља.

Курти је после састанка у Бриселу казао и да што се дуже одлаже споразум, теже ће бити постићи га.

„Истакао сам да би споразум требало да буде постигнут за време мандата Бајдена и Бореља. Што пре се постигне, биће боље по нас“, рекао је Курти.

Он је додао да Приштина мора да искористимо почетак Бајденовог мандата за постизање споразума, пренео је Танјуг, позивајући се на приштински портал Индексонлајн.

(Спутњик, 15. 6. 2021)

Аљбин Курти: ЗСО не би користила Србима, већ би нашкодила Косову

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тврди да Заједница српских општина не би била формирана како би користила Србима, већ како би се нашкодило Косову, јавља Економија онлајн.

„То удружење, онако како је замишљено, није за Србе, већ против Косова. Не желимо да већина има привилегије над мањином, али истовремено, не можемо да тражимо да се понови сценарио из Босне и Херцеговине“, рекао је Курти.

Аљбин Курти у Бриселу (Извор: Фејсбук)

Он је оптужио Србију да је „окупирала Косово у прошлом веку и изгубила га током Милошевићевог режима“.

Тврди и да се Приштина залаже за права грађана, али да неће, како је навео, да допусти „територијалне амбиције Србије на Косову“.

Курти је рекао и да је формирање Заједницу српских општина, као јединствени ентитет, не дозвољава Уставни суд, преноси „Спутњик“.

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар