Духовна хајдучија: Нова монета и нумерички „човек“

Говкоин је монета трансхуманизма, нумеричког „човечанства“ и дигитализованог света

На насловној страници најновијег (мајског) броја угледног и утицајног часописа Економиста (The Economist) појавио се изглед нове светске, универзалне монете сутрашњице. Она треба да замени долар, који је постао преференцијално међународно платежно средство после 1945, захваљујући успону САД током Другог светског рата, који није вођен на америчкој територији (Хаваји се могу занемарити). У међувремену, економија Сједињених Држава је посустала, а њен унутрашњи и спољашњи дуг нарастао до колосалних размера, док се истовремено одвијао убрзани процес глобализације (посебно после завршетка „Хладног рата“). Сазрело је време за јединствену планетарну монету, какву је „Економиста“ одавно најављивао. Додуше, она се пре скоро пола века звала „Феникс“, а сада на насловници часописа стоји накарадна неосовјетска скраћеница „Govcoin“, која на српском језику изазива дегутантну асоцијацију на измет. Ако се то иницијално гађење савлада, вреди поближе анализирати слику, из два разлога. Први је, наравно, тај што се говкоин промовише као једина панацеја за светску економску кризу, због чега би требало да буде прихваћен универзално и са одушевљењем. Други је тај што се иза наизглед безличних и привидно рационалних врхова планетарног финансијског естаблишмента налази веома разрађено и прилично древно идеолошко-„спиритуално“ учење, које сеже још у времена Утопије Томаса Мора (1516).

Фото: Економист

Прво што пада у очи је облик латиничног слова „G“, какав се користи у симболизму слободног зидарства, где је његово значење прилично сложено, али се у основном смислу свакако односи на прво слово у имену Великог архитекте универзума (Great Architect of the Universe), то јест на Бога-Творца. Масонски симболизам, који је доминирао на новчаници од једног (1) долара присутан је и на говкоину, мада врло упрошћен: ту су, с леве стране, Храм (Соломонов, иако по форми грчко-римског типа), а с десне Свевидеће око у троуглу. Све ово није никакво изненађење, нити би требало да само по себи покреће било какве параноидне механизме теоретичара завере. Пре свега, иако је рад масонерије тајни (затвореног типа), њено постојање и деловање у свету то никако нису (довољно је подсетити на познату чињеницу да су у оснивању САД учествовали готово искључиво слободни зидари). Није тајна ни то да су масони од оснивања тзв. „спекулативних ложа“ (1717) отворено посвећени уједињењу људског рода на хуманим начелима, или макар на неком општељудском „најмањем заједничком садржаоцу“. Стога не чуди ни реч „GOVERNMENT“ у кружном натпису (Government issue digital currency): јасно је да је „влада“ о којој је ту реч – Светска влада уједињеног човечанства. Али, на слици се појављују нови моменти, који не само да су у супротности са традиционалном масонеријом, него су у потпуности усклађени са најсавременијом политичком агендом светског естаблишмента.

Фото: Информер

Наиме, полазна основа првобитног слободног зидарства била је вера у Бога, мада су о Њему расправе биле практично забрањене. Треба имати на уму да су прве ложе настале само неколико деценија после крвавог Тридесетогодишњег рата (1618-1648) и да је интелектуална елита сматрала неопходним да се варварски верски сукоби и покољи морају превазићи и избећи у будућности. На тај начин, ложе су постале прва места у којима су римокатолици и протестанти могли радити и деловати заједно и сложно, а тај недефинисани теистички принцип отварао је могућност за потоњи пријем и Јевреја, православаца или муслимана, дакле свих који верују у Творца. Атеистичке масонске ложе биле би, стога, по дефиницији апсурдне. Но, оне (тзв. „либералне“) су се ипак појавиле и то још у XIX веку, промовишући лаицизам и елиминишући веру у Великог архитекту универзума као предуслов за приступ. Без обзира што се оне (под иницијалним вођством „Великог Оријента Француске“) сматрају „нерегуларним“ од стране већине осталих, као да је њихов секуларистички дух превладао у савременом свету или се трансформисао у нешто друго. Јер, на слици нове монете постоји још један натпис: „IN TECH WE TRUST“, што је упадљиво слично, али и битно различито од натписа на новчаници од једног долара (In God We Trust). Ето нове религије светске елите, која треба да постане и религија целог човечанства! Вера у технологију је једина вредна и валидна, а читав дизајн говкоина јасно на то указује. То више ни у ком смислу није нека од традиционалних монотеистичких религија, а није ни класична масонска обрада истих., Али, истовремено, то није више ни секуларизам/лаицизам, који би био заснован на рационалном поверењу у науку и хуманистичкој „вери“ у човека. Ово уопште није атеизам, него вера, а на месту Бога (али и човека) налази се техника/технологије садашњице, то јест сутрашњице. Говкоин је монета трансхуманизма, нумеричког „човечанства“ и дигитализованог света.

О трансхуманистичком симболизму говкоина сведочи још једна нијанса у његовом дизајну. Централно „G“ обликом подсећа на људски мозак, а у средишту слова налази се микрочип. Управо такав микрочип у људској глави најавио је „идеолог Давоса“ Клаус Шваб у својим недавно издатим књигама о Четвртој индустријској револуцији, односно Ковид-реиницијализацији: кад се нешто томе слично буде уградило у мозак, човек ће, по Швабу, бити непосредно, мислима прикључен на глобалну мрежу. Какве ће све предности то донети, чак ни одушевљени Шваб није могао да наброји. А какве ће катастрофе и пропаст то проузроковати, не само да није рекао, него о томе можда ни он, нити било ко из те елите није ни мислио. Зато свако о томе ваља да размишља својом главом, пре него што „добровољно“ у њу добије чип. Јер, после тога о свему ће за вас мислити неко други.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Spiritual guerilla/Духовна герила/Духовна хајдучија)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар