Дража Петровић: Због Младића имате осећај стида што припадате истом народу

Због Младића, који је био војсковођа који је кршио све норме ратовања, имате осећај да вас је стид што припадате истом народу као и он, рекао уредник Данаса

Дража Петровић (Фото: Н1)

Главни и одговорни уредник дневног листа Данас Драгољуб Дража Петровић каже, поводом пресуде бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, који је правоснажно осуђен пред Хашким трибуналом на доживотни затвор због геноцида и злочина против човечности над несрбима током рата у БиХ, да је та пресуда била потпуно очекивана. Додаје да за добар део јавности Младић и даље јесте херој, и за разлику од славне и храбре историје ратовања коју је имала Србија и војсковођа из Првог светског рата због којих се свако осећа поносним, због Младића, “који је био војсковођа који је кршио све норме ратовања, имате осећај да вас је стид што припадате истом народу као и он”.

„Хашки трибунал је, мислим, направљен да индивидуализује кривицу, да не би читави народи били криви. Трибунал није испунио једну од својих улога, а то је помирење народа са простора бивше Југославије, више је распламсао анимозитете који постоје, јер се дешавало да Срби осете фрустрацију према том суду јер је ослободио неке људи који су чинили злочине према Србима, он се показао мало као неспретна институција“, наводи Петровић у Новом дану на ТВ Н1.

Подсећа да су ратови на простору бивше Југославије завршени пре више од 25 година, „а и даље имате тензије између политичара, док међу људима немате више те огромне анимозитете који су постојали након рата“.

„Људи су се у добром делу помирили и извукли поуке из тих ратова, али политичари и даље користе тензије да појачају национализам, то постоји са свих страна. Људима се та прича о ратовима смучила, најбоље је то што пре заборавити, али и даље су многе ствари везане за те ратове остале тотално нерешене. Ми нисмо завршили причу ни о Другом светском рату, па нећемо ни ову завршити“, поручује Петровић.

И после 24 године Данас остао исти

Поводом 24 рођендана дневног листа Данас, који је основан 9. јуна 1997, Петровић истиче да су те новине и данас остале исте, односно „независни, грађански дневни лист који се бави аналитичко-коментаторским приступом новинарству, нису га промениле тенденције на тржишту нити притисци“.

Додаје да Данас државни медији зову „нискотиражни Ђиласов таблоид“ и у шаљивом тону каже „ми и хоћемо да постанемо таблоид, али не знамо како“.

Подсећа и да је ово први рођендан који Данас слави а да није власништво групе новинара, већ је сада део Јунајтед медиа, „први пут славимо рођендан као део једне велике компаније“.

Имају ли штампане новине будућност?

На питање да ли у ери интернета новине имају будућност, он каже да ће опстати „све док буде тих генерација навучених на штампу“.

Коментаришући слоган Данаса „истина је горка, али лековита“, Петровић наводи да „људи не воле да чују истину, јер им је онда некако лошије“.

„Код нас је друштво у великим проблемима, и људима се истина смучила, и зато више воле да чују оно што није истина. Медији који се труде да говоре истину – ти медији лоше пролазе, најтиражнији су тотално комерцијални медији, који воде пропаганду за власт“, указује Петровић и додаје да „наш народ нема медијску писменост“.

Наводи и да се јако мали број представника владајућих странака одазива на позиве Данаса, што је произвело то да новинари тог листа, како каже, „у последње време ни не зову другу страну, јер претпостављају да неће желети да одговори на питање“.

Додаје и да је Данас успео за рођендански број да добије и интервју од председника Црне Горе Мила Ђукановића, који ретко даје интервјуе српским медијима.

„Ђукановић ми је као Мик Џегер, он и његова Демократска партија социјалиста постоје 30 година и никако да се распадну. Жилави су као Ролингстонси“, шали се Дража Петровић.

Немамо међу младима бунт

Коментарише и да се на јавној сцени Србије као борци за друштвена питања углавном налазе старији људи, у седмој, осмој или деветој деценији, јер „немамо међу младима бунт“.

„Уско лични интереси их једино стимулишу, немате ви ту да видите неког лика који нешто покушава, као што су се на протестима 1996/97. појавили Чеда Јовановић, Чеда Антић. Немамо међу младима бунт, па онда где год се појавите имате (архитекту) Драгољуба Бакића који има 82 године, карикатуристу Предрага Кораксића Коракса који има 88 година, који и даље вози своја кола и даље црта, сви они и даље морају да одмењују неку генерацију која би сада требало да води бунт против свих ствари које нам се дешавају у друштву“, наводи Петровић.

А поводом интервјуа са директорком Јунајтед медиа Александром Суботић у којем она појашњава зашто је Јунајтед група ушла у „авантуру“ куповине Данаса, он каже да тај лист јесте увек био авантура, јер је Данас „антифашистичка, антимилитаристичка, антинационалистичка новина“.

„Увек сте били на мети одређеног дела тог милитантног дела друштва, јесте била авантура, и стално сте били на ивици да нестанете, наши новинари су свашта прошли, то је била једна бурна историја“, закључује Дража Петровић.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 9. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

8 replies

  1. И ја имам осећај стида-што Дража Петровић припада српском роду!

    46
  2. Сплачинетина, како би рекла браћа из Црне Горе.

    34
  3. Некад ми је особа била симпатична, сад имам осећај стида због тога. Но, чим је прихватио ту функцију, било ми је јасно а каквој гњиди се ради…

    28
  4. Ја сам поносна што припадам истом народу као и Ратко Младић, јер није лако бити Србин, а пут до Господа је трновит.А за његове грехе у рату као и за грехе свих нас коначни суд ће дати сам Господ

    35
  5. Ћирковић: Дража Павелић

    23
  6. Od njega se nije drugo i ocekivalo. Problem je u nekim ljudima i nabedjenim patriotskim sajtovima koji su ga forsirali kao nekoga ko je protiv Vucica i navodno rodoljub. NSPM je redovno (ne znam sada kakva je situacija),godinama unazad, doticnog promovisao i prenosio uz sijaset komentara u fazonu: Wow! Kakav lik. Bravo majstore i sl. A najveci fazon da covek nije uopste duhovit i ponajmanje patriota, vec strani placenik i pri tom osrednji novinarcic.Kako li ga sada komentarisu?

    29
  7. Није лако оправдати плату у Данасу.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading