Влада Хрватске о пресуди Младићу: Зашто у пресуди нема званичника Србије

Влада Хрватске изразила незадовољство што у овом правоснажно окончаном поступку није утврђено учешће и највиших званичника Републике Србије

Фото: Flickr/Coralie Ferreira

Влада премијера Андреја Пленковића поздравила је данас правоснажну пресуду којом је Ратку Младићу потврђена најстрожа казна доживотног затвора, али је незадовољна што у овом правоснажно окончаном поступку није утврђено учешће и највиших званичника Србије.

Из хрватске владе је саопштено да је, како наводе, “овом пресудом Младић коначно и правоснажно осуђен за неке од најтежих и најокрутнијих злочина почињених на тлу Босне и Херцеговине, између осталога да је као учесник неколико удружених злочиначких подухвата починио геноцид, најокрутније злочине против човечности и повреде правила и обичаја ратовања, с циљем да трајно искорени Бошњаке и Хрвате с појединих подручја Босне и Херцеговине”.

Влада је, наводи се, изразила “незадовољство што у овом правоснажно окончаном поступку није утврђено учешће и највиших званичника Републике Србије у тзв. свеобухватном удруженом злочиначком подухвату који је резултирао почињењем најтежих кршења међународног хуманитарног права”.

Влада је изразила жаљење и незадовољство због тога што “Ратко Младић није оптужен и осуђен за бројна злодела почињена током агресије на Републику Хрватску, где је започео свој крвави поход наставивши га у Босни и Херцеговини”.

“Надамо се да ће ова пресуда донети барем делимичан мир и сатисфакцију жртвама злодела Ратка Младића и члановима њихових породица”, наводи се у саопштењу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 8. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар