Предраг Кон: Ефекти вакцинације се виде, само нису толико јасни

Епидемиолог и члан Кризног штаба објаснио како је могуће да особа која је ревакцинисана умре од ковида-19

Власта Велисављевић, др Предраг Кон (Извор: Курир)

Глумац Власта Велисављевић недавно је преминуо у 95. години од последица корона вируса, а био је вакцинисан. Многи због тога оспоравају вакцину, а др Предраг Кон је објаснио како је могуће да особа која је ревакцинисана умре од ковида-19.

Он најпре истиче да се не може на основу појединачних случајева закључивати нешто опште.

– Не знам тачно када је добио корону после друге дозе. Може да се деси, ми кад кажемо да је 78 одсто ефикасна вакцина, то значи да 78 одсто ствара антитела, а 22 одсто нема антитела, има неку заштиту, али може доћи до смртних исхода.

Доктор Кон је још једном истакао да појединачне случајеве ипак не треба узимати као мерило.

– Када масовно то пратите, у Израелу су пратили на преко 500.000 људи, па онда имате мечовану контролу, па пратите једно два месеца шта се дешава код оних који су вакцинисани и који нису вакцинисани, колико се појављују те болести вакцинисаних и невакцинисаних и видите да се 98 одсто мање појављује оболевање код оних који су вакцинисани у односу на оне који нису. На тако масовне бројеве онда имате на крају да вакцина и те како ради. Када се појединачни случајеви издвајају, поготово када је неко тако вољен као Власта… Јако ми је жао што се то десило, али то не може да се узме као мерило – казао је др Кон за ТВ Прва.

Епидемиолог је говорио и о ефектима вакцинације те објаснио да се они већ и виде.

– Ефекти вакцинације се виде, само нису толико јасни. Виде се рецимо у Београду, где је преко 32 одсто одраслог становништва вакцинисано, то је значајан резултат. Види се и када се упореде места која су слична, са различитим обухватом, види се да где је већи обухват долази до заравњења. Ми те резултате већ сада видимо, с тим што једна студија се озбиљно ради и показаће у односу на све вакцине, па онда појединачно. Већ са једном дозом заштита је негде око 80 одсто – закључио је он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Курир, 4. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Какав фин и племенит човек! Људина! Као род рођени, он својим речима пуним топлине, а опет, научнички оштроумно, ауторатитивно, строго а благо, брижно а непоколебиво, САВРШЕНО ЈАСНО све је објаснио и разјаснио! Чик да је остао неко ко ће после овог бриљантног објашњења сумљати и врдати тамо – амо, оспоравати и дангубити у збуњености! Нема таквог! Живео др Кон! Хвала мајци која га је родила и науци која га је одгајила! Свака му се реч позлатила! Чудотворац, а ипак само научник, доктор, пуковник, визионар, вођа, духовник, скроман у свезнању, кротак у одговорности, брз на мисли, хитар у делу, лековит у речи. Он је наша најбоља вакцина! Најздравији лек, најизлечивија болес, Он је наше здравље, најскупоценија скупоценос ако тако могу да кажем, а да не будем кристално јастан као Кон! Идем да се вакцинишем! И ревакцинишем! По целом телу! Јел верујем Кону мајстору! Али како човек уме да објасни, да опише, да представи, да образложи, то је Аксион! Дијалектичка сингуларност! Док сам написао “ дијалектичка сингуларност“ већ сам стигао до пункта за вакцинацију. Скролујем до врха текста, до миле слике доктора Кона и његовог највеличанственијег објашњења, заврћем рукав, стављам дуплу маску и прекидам коментар… Живим живот пуним плућима, вакцинишем се, Србијо!

  6
  6
 2. Да се манеш од мене са те вакцине.

  5
  1
 3. Ko god je umro posle vakcine „nije od vakcine“ a ko god je umro pre vakcine to je od “ korone“. E pa neće moći. U zatvor KŠ!!

Оставите коментар