Немачка честитала тзв. Косову на израелском признању, али се противи отварању амбасаде у Јерусалиму

Након потписивања узајамног признања између тзв. Косова и Израела, портпарол ЕУ казао да пренос косовске дипломатске мисије у Јерусалим није у складу са тежњама Приштине ка ЕУ 

Извор: НСПМ

Немачка је званично показала да не стоји уз Косово у отварању косовске амбасаде у Јерусалиму.

Став о овоме укратко је дат из кабинета канцеларке Ангеле Меркел, извештава Клан Косова.

„Немачка влада честита Косову на признању од стране Израела. Истовремено вам скрећемо пажњу на јединствен став Европске уније у вези са главним градом Израела и због тога се све амбасаде ЕУ налазе у Тел Авиву“, каже се у одговору владе из Берлина.

Пре недељу дана, само дан након потписивања узајамног признања између Косова и Израела, портпарол Европске уније казао је да пренос косовске дипломатске мисије у свето место није у складу са тежњама Косова ка интеграцији.

Израел и тзв. Косово успоставили дипломатске односе

ЕУ је показала велики проблем у односу на званичну Приштину.

Од 27 држава чланица, пет њих не признаје Косово као независну и суверену државу.

Фарук Ајети из аустријског Института за међународне односе у Бечу наглашава да би државе које теже чланству у ЕУ своју спољну политику морале ускладити са политиком Брисела.

Коссев: Стејт департмент званично честитао Косову на отварању амбасаде у Јерусалиму

Али, према његовим речима, Европа показује двоструке стандарде према Косову, јер мала држава какво је оно не може имати толико утицаја на међународној сцени.

Признање Косова и Израела резултат је обавеза које су потписане за економску нормализацију у Белој кући 4. септембра 2020.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев/НСПМ, 10. 2. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар