Коссев: Стејт департмент званично честитао Косову на отварању амбасаде у Јерусалиму

Сједињене државе честитају Израелу и Косову на формалном успостављању дипломатских односа, изјавио портпарол Стејт департмента

Стејт департмент (Фото: Форин полиси)

„Сједињене државе остаће уз Косово док оно наставља да напредује на свом европском путу“, након честитки бившег изасланика за дијалог Београда и Приштине, Ричарда Гренела и других званичника ове земље, званичну честитку поводом успостављања дипломатских односа између Косова и Израела упутио је и Стејт департмент.

„Сједињене државе честитају Израелу и Косову на формалном успостављању дипломатских односа, јуче је био историјски дан“, изјавио је портпарол Стејт департмента, Нед Прајс.

Према његовим речима, дубље међународне везе помажу промоцији стабилности, мира и просперитета у оба региона, „а када су наши партнери уједињени Сједињене државе јачају“, додао је.

Косово и Израел успоставили су дипломатске односе 1. фебруара, на виртуелној седници којој су присуствовали представници Приштине и Јерусалима, као и званичници САД, а на основу Вашингтонског споразума којим су се обе стране на то обавезале.

Израел и тзв. Косово успоставили дипломатске односе

Потписана су три билатерална споразума, а једним од њих налаже се да ће Косово отворити амбасаду у Јерусалиму.

Ова вест изазвала је похвале приштинских званичника и званичника САД, али не и Европске уније, Турске и Арапске лиге.

Док САД упућују честитке, ЕУ критикује овакав потез Приштине јасно давајући до знања да Косово не би требало да подрива европску перспективу и да све амбасаде земаља ЕУ треба да буду у Тел Авиву, што је и наложено Резолуцијом УН-а.

Након ЕУ, уследила је и критика Турске на рачун Приштине, а управо због отварања амбасаде у Јерусалиму. Потом је уследила и „најоштрија осуда“ Арапске лиге.

Генерални секретар Арапске лиге, Абул Геит, истакао је да је одлука нелегитимна и да представља кршење међународног права према којем је Јерусалим окупирана територија.

Израел Шамир: Трамп са Јерусалимом дао одличан гол америчкој спољној политици

Успостављање дипломатских односа између Косова и Израела резултат је споразума из Вашингтона од октобра месеца прошле године.

Према овом споразуму, Србија би такође требало да до јула пресели амбасаду у Јерусалим.

Откако су САД 2017. године одлучиле да признају Јерусалим као главни град Израела и на основу ове одлуке да преместе амбасаду у Јерусалим, ниједна држава из ЕУ није следила такав корак, позивајући се на резолуцију Савета Безбедности из 1980. године којом се позивају све чланице УН-а да преселе своје амбасаде у Тел Авив.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 3. 2 .2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар