Данас: Владике се буне – неће у Хилтон и у крипту на Врачару

Синод СПЦ због короне изместио изборни сабор из Патријаршијског двора у крипту Светосавског храма

Kриптa Спомен храма Светог Саве на Врачару (Фото: Ненад Неговановић)

Избор новог поглавара Српске православне цркве (СПЦ) одржаће се 18. фебруара у крипти Спомен храма Светог Саве на Врачару, а учесници изборног Сабора требало би да буду смештени у хотелу Хилтон, одлучио је јуче Свети архијерејски синод, незванично је потврђено нашем листу.

Данасови извори спекулишу да се „црквена влада“ није ни осврнула на писмо које јој је пред јучерашње заседање упутило више владика са поруком да неће ни у Хилтон ни у крипту на Врачару, јер СПЦ има две патријаршије – Пећку и у Београду, где треба да се бирају њени поглавари.

У појединим црквеним круговима навелико се незванично коментарише да иза свега стоји актуелни шеф српске дипломатије Никола Селаковић, духовно чедо епископа ремезијанског Стефана (Шарића), иначе в.д. настојатеља Светосавског храма на Врачару.

Могућност да изборни Сабор заседа у крипти Светосавског храма недавно је најавио председавајући Синода митрополит дабробосански Хризостом (Јевић). Он је пандемију вируса корона навео као разлог могуће „селидбе“из Патријаршијског двора, у коме су од Другог светског рата до сада бирани сви црквени поглавари.

У црквеним изворима, незванично се спекулише да је реч о необичној, сад и званичној синодској одлуци, јер у Патријаршији постоје довољно простране сале и неопходна „логистичка подршка“ за нормално заседање највишег црквено-законодавног тела СПЦ.

Патријаршија у Београду (Фото: Д. Јевремовић)

Синод у време затварања овог издања нашег листа, још није јавно саопштио одлуку о месту одржавања изборног Сабора нити је о томе, како Данас незванично сазнаје, обавестио учеснике Сабора.

У СПЦ јуче нико није знао да каже да ли ће Светосавски храм, па и цео плато, 18. фебруара бити блокирани, јер се саборске седнице одржавају иза добро „затворених врата“, како ће се решити разна техничка питања – од тоалета ког природно нема у самој цркви до рада секретара, јер не присуствују самом заседању, већ и записнике води најмлађи епископ по рукоположењу.

Данасови извори тврде да је цео Светосавски храм под камерама и да је оптичким каналима директно везан са Парохијским домом. Прича се да из сличних разлога поједине владике одбијају да иду у Хилтон, инсистирајући да, ако и на сваком Сабору, буду смештени у својим „келијама“ у Патријаршији.

У СПЦ јуче нико није могао да потврди спекулације да министар Никола Селаковић има канцеларију у Парохијском дому Светосавског храма, наводно као члан Синодске комисије за завршетак радова на Храму.

Коверту извлачи архимандрит Јован (Радосављевић)

Архимандрит Јован Радосављевић. (Фото: Петар Марковић/РАС Србија)

Како Данас незванично сазнаје, Синод је јуче одлучио и да у другом кругу избора једну од три коверте са именима кандидата који уђу у тројну кандидатуру за новог патријарха извуче архимандрит Јован (Радосављевић). Архимандрита Јована Синод је био одредио да извлачи коверту и на црквеним изборима 2010, али га је Сабор на почетку изборног заседања заменио архимандритом Гаврилом (Вучковићем) из манастира Лепавина, наводно зато што су неки од архијереја имали примедбе на то што отац Јован, као сабрат манастира Благовештења у Овчарско-кабларској клисури живи у Епархији бачкој. Црквени извори тврде да је он сада у манастиру Светог Стефана у Епархији врањској.

Владика Пахомије позитиван на корону

Епархија врањска саопштила је јуче да је код епископа врањског Пахомија (Гачића) потврђено присуство вируса корона. Владика Пахомије се у понедељак тестирао, због лакше клиничке слике остао је у кућној изолацији, али је због мера предострожности и даљег лечења упућен у Београд у болницу КБЦ „Драгиша Мишовић“. Званично, од короне, у СПЦ су до сада преминули патријарх Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић) и епископ ваљевски Милутин (Кнежевић), док је више владика излечено.

Јелена Тасић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 11. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

 1. Tesko je ovo komentarisati a ostai pristojan. Bez duhovne obnove nema ni jedne druge, nikakve.
  Moze li SINOD u ovom i ovakvom sazivu da to iznese. Ne moze. Jos cemo se napatiti i nesreca ngledati.

  15
  2
 2. Proengleske vladike insistiraju na Patrijaršiskom domu, dok su proruske vladike (i proameričke) za hram Svetog Save…

  4
  15
 3. @ Velimir Abramovic, velo zanimljivo. Da Li mislite za pronengleske Vladike na one Koji su PRI primanju drzavljanstva na Bibliju se zakleli Britanskoj Kraljici ( mislim ovi u Commonwealth) Mene zivo zanima koja drzavljanstva imaju Vladike .

  8
  2
 4. @Velimir Abramović Kakvo lupetanje! Kapitalno!

  3
  1

Оставите коментар