Њемачка: Од 40 станара старачког дома послије прве вакцине 13 умрло, 14 позитивно на корону

Пандемија у Њемачкој се завршава 21. септембра, изјавила Ангела Меркел, што значи пет дана пре избора, преноси лист Велт

Њемачка: Од 40 станара старачког дома послије прве вакцине 13 умрло, 14 позитивно на корону

(RT.de, 26. 1. 2021)

Од 40 станара старачког дома вакцинисаних 31. децембра, до 26. јануара њих 13 је преминуло, а још 14 имало позитиван налаз на корону. Управа Дома и власти демантују да је смрт наступила усљед вакцинације.

Фото: Guillaume Bonnefont/Keystone Press Agency

У старачком дому Улдинген Минхофен на Боденском језеру од почетка године умрло је 13 станара с позитивним налазом на корону. 31. децембра 2020. њих четрдесет, уз двадесетак запослених у тој установи били су први у округу Боденског језера који су примили вакцину против короне. Недуго потом код појединих станара и петоро запослених јавили су се први симптоми. Тренутно је болесно 14 станара и један запослени, и налазе се у карантину. Другу вакцину требало би да приме 28. јануара.

Тања Курц, представница за штампу фирме Коријан, која води дом, наглашава да вакцина не изазива заразу, додајући да су преминули били старости између 76 и 90 година и боловали од других болести.

Љекари претпостављају да је зараза наступила непосредно по вакцинацији. Према ријечима Курцове, „станари су подвргнути брзом тесту 28. и 31. децембра, и сви налази били су негативни“.

Сухарит Бакди: Корона вакцине највећи експеримент у историји медицине

И Роберт Шварц, представник за штампу Општине Боденско језеро, категорички искључује везу између вакцинације и болести. Претпоставља да су се заражавање и вакцинација одвијали упоредо.

И у старачком дому у оближњем Фридрихсхафену јавили су се случајеви короне послије вакцинације. Руководилац дома потврдио је да је шесторо станара позитивно од 18. јануара, и да се од тада налазе у карантину. Тренутно су без симптома. Руководилац дома каже: „Изгледа да је разлог прва вакцина. То каже и наш доктор.“

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Њемачка: Комисија за вакцинацију не препоручује вакцину Астра Зенеке старијима од 65 година

(CNN, 28. 1. 2021)

Комисија за вакцинацију Института Роберт Кох објавила је да вакцине Астра Зенеке развијене на Оксфордском универзитету у Енглеској не би требало да се дају особама старијим од 65 година, пошто нема довољно података о њиховој дјелотворности, каже се у саопштењу њемачког Министарства унутрашњих послова.

„Усљед малог броја учесника испитивања старијих од 65 година, не може се донијети закључак о дјелотворности и безбједности вакцине за старије грађане. Стога ову вакцину тренутно препоручујемо само грађанима старосне доби од 18 до 64 године“, каже се у препоруци Комисије.

Астра Зенека вакцина (Фото: Ројтерс)

У одговору на саопштење, представник Астра Зенеке је рекао да „најновије анализе клиничких испитивања за вакцину Астра Зенека/Оксфорд иду у прилог њене дјелотворности за старије од 65 година“.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Ханделсблат: Њемачка влада сматра да је вакцина Астра Зенеке недјелотворна код људи старијих од 65 година

(Handelsblatt/Berliner Zeitung, 26. 1. 2021)

Према писању Ханделсблата од 25. јануара, послије траљавог почетка вакцинације у Њемачкој, њемачка влада полагала је велике наде у одобрење за коришћење вакцине Астра Зенеке: препарат британско-шведског концерна требало је да допуни РНК вакцине Бионтека и Модерне и утре пут другој фази вакцинације, кад би требало да постоји могућност да се људи вакцинишу и код куће.

Кристијан Перон: Модерна и Фајзер нису вакцине, већ генска терапија коју морамо категорички одбити

Међутим, могло би се испоставити да је вакцина Астра Зенеке, која, за разлику од неких других, за чување не захтијева температуре на дубоком минусу, није подобна управо за старије становништво, најугроженије од короне: према информацијама Ханделсблата из странака које чине њемачку владу, њемачка влада рачуна са дјелотворношћу ове вакцине од свега осам одсто код становништва старијег од 65 година.

Према писању Берлинер цајтунга сутрадан по објављивању чланка Ханделсблата, њемачко Министарство здравља одбацило је извјештаје о недјелотворности вакцине Астра Зенеке. За њих немамо потврду, изјавио је представник за штампу.

Њемачка: Подаци о броју умрлих од короне стари три седмице

(Gesundheitsstadt Berlin, 20. 1. 2021)

Познато је да статистички подаци о броју заражених од короне Института Роберт Кох редовно касне за текућим стањем, пошто између заражавања и званичног теста у просјеку прође десетак дана.

Јавности, међутим, уопште није познато да ни бројеви умрлих у вези с короном не одражавају тренутно стање, поготово имајући у виду да медији стварају утисак да се ради о бројевима у посљедња 24 часа, што је заблуда.

Институт Роберт Кох не исправља погрешан утисак у јавности

„Бројеви умрлих које свако јутро објављује Институт Роберт Кох у просјеку су стари три седмице“, изјавио је за Велт професор Бертрам Хојслер, шеф Института ИГЕС (IGES) из Берлина. Иако сам Институт Роберт Кох не подстиче утисак да је ријеч о бројевима из посљедња 24 часа, „власти су због погрешног схватања ових бројки у јавности већ одавно морале рећи да се с тим престане, и да се ти подаци не односе на претходни дан“, рекао је Хојслер.

Лотар Вилер: Корона се брже шири кад се људи смеју и када су срећни

 

Три седмице кашњења приликом пријаве смртних случајева од короне

Примјера ради, узмимо податке за 14. јануар: сутрадан је објављено да је број умрлих од или са короном 1.113 (хиљаду стотину тринаест), али је на дан 14. јануара умрло њих 20 (двадесет). Сваки други смртни случај био је прије 27. децембра, у просјеку 3,2 седмице раније.

Лотар Вилер: Нови сој вируса може све да поквари, зато – не путујте!

Разлог кашњења је очигледно то што љекари немају времена да доставе податке Институту Роберт Кох, иако су на то законски обавезни. Поступак подразумијева да се смртни случај води као сумњив, и повеже с лабораторијским налазом на корону. „Тек кад су оба документа на располагању, смртни случај се према Закону пријављује као преминули од короне“, каже Хојслер за Велт.

Политика барата с неупотребљивим бројевима

Институт Роберт Кох не чини ништа да објасни ове бројеве, што у заблуду доводи не само јавност и медије.

„И већина политичара који доносе одлуке увијек полази од тог да се бројеви умрлих односе на посљедња 24 часа“, каже Хојслер.

Бертрам Хојслер (Извор: haeussler-tu-berlin.de)

Као основ за продужење закључавања служе бројеви умрлих од короне. При том саопштени бројеви одражавају ситуацију од прије Божића (по грегоријанском календару, нап. Стања ствари). Позивати се на те бројеве као на основу за одлучивање о закључавању је неодрживо, сматра Хојслер.

„Пријети нам мега закључавање на основу неупотребљивих података.“

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Како власти у Њемачкој обмањују народ: Закључавање – од „лажне вијести“ до збиље

(Њемачке пословне вијести/DWN, 22. 1. 2021)

Њемачко Министарство здравља објавило је 14. марта 2020. обавјештење сљедеће садржине:

„Чувајте се лажних вијести!

Великом брзином шире се тврдње да ће њемачка Влада, односно Министарство здравља ускоро објавити обухватна ограничења друштвеног живота. ТО НИЈЕ ИСТИНА! Молимо вас да помогнете да се спријечи ширење таквих вијести.“

Уз објаву на Твитеру ишао је и снимак који људе упозорава на наводне лажне вијести.

Свега четири дана потом, 18. марта 2020, канцеларка Ангела Меркел најавила је прво закључавање, рекавши приликом обраћања на телевизији: „Таква ограничења нисмо имали од оснивања СР Њемачке.“

Прво закључавање званично је ступило на снагу 22. марта 2020.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Ангела Меркел: Пандемија у Њемачкој завршава 21. септембра

(Journalistenwatch, 21. 1. 2021)

Да одлуке у погледу короне – почев од сврставања у пандемију до политичких мјера – одавно нису плод медицинских мјерила, већ посљедица политичких произвољности најбоље је можда потврдила њемачка канцеларка својом данашњом ванредном конференцијом за штампу. Упитана кад би се по њеној процјени земља могла вратити у нормалу, Меркелова је одговорила:

„Послије другог тромјесечја вакцинисаћемо знатно више људи. До краја љета сваком ћемо понудити да се вакцинише. А то је 21. септембар…“

Хауке Рудолф: Министар здравља Шпан признао грешку у процјени – вријеме да сноси посљедице

Прави разлог што је узет 21. септембар могао би бити нешто друго, како је указао Велт: „Пет дана послије датума који је навела Меркелова, дакле 26. септембра, у Њемачкој се одржавају избори за скупштину и – бар како сад ствари стоје – за новог канцелара. Изгледа да је Меркелова наумила да укидање ограничења не препусти свом насљеднику. Ако се, пак – што многим посматрачима и даље дјелује као сасвим вјероватан сценарио – Меркелова одлучи да остане канцелар још четири године, и пандемија ће се продужити.“

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар