„Њемачки др Кон“ у шкрипцу: Докторат Кристијана Дростена под сумњом

За „вирусолога суперстара“ Дростена то није крај мука, пошто се његов спорни PCR тест све више доводи у питање од стране стручњака

Кристијан Дростен (Фото: Махаел Капелер/ДПА)

(Zuerst!, 2. 12. 2020)

Један од главних ослонаца њемачке владе по питању короне, „вирусолог суперстар“ Кристијан Дростен, поново је у средишту пажње – овај пут не својом вољом.

Подсјетимо: у октобру се испоставило да се Дростенова докторска дисертација – наводно написана још 2001. и усмено одбрањена 2003. – у каталогу Њемачке националне библиотеке, као централног регистра свих публикација објављених у Њемачкој, води тек од јула 2020. Дисертација, дакле, није постојала у каталогу бар 17 година. Притом се у једини примјерак у Лајпцигу увид може стећи једино личним присуством – није га могуће износити ван библиотеке, нити је могуће копирање, а фотографисање је забрањено. Њемачка национална библиотека наводи да посједује још један примјерак у Франкфурту.

Сад је у најави још један скандал.

Универзитет у Франкфурту, на ком Дростен тврди да је докторирао, досад је тврдио да су акта поводом доктората провјерена. Специјалиста за плагијате др Маркус Кибахер захтијевао је од Универзитета да му доставе ознаке докумената о провјери дисертације, пошто ће она ускоро бити предмет судског поступка.

Кибахер је, међутим, недавно на Твитеру објавио да му је представник за штампу Универзитета у Франкфурту саопштио да су претходне тврдње са стране Универзитета биле нетачне и да не постоје документи о провјери дисертације. Кибахер уз то тврди и да Дростенова изјава о самосталном раду на дисертацији, коју је провјеравао на Универзитету, није потписана априла 2003, већ антидатирана. Тиме се стичу основи за сумњу на фалсификовање документа.

За „вирусолога суперстара“ Дростена то није крај мука, пошто се његов спорни PCR тест све више доводи у питање од стране стручњака, укључујући судске поступке, јер се на основу резултата теста не може утврдити ни да ли је неко болестан, ни да ли је заражен, односно да ли може заразити друге људе.

С њемачког посрбило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Е, то су лепе вести! Да је Кери Мулис (оснивач PCR методе) поживео још мало, можда овога не би ни било.

Оставите коментар