Апелациони суд у Лисабону: PCR тестови на корону нису вјеродостојни

Судије су потврдиле првостепену пресуду према којој је присилни карантин противзаконит

Фото: Португал њуз

(RT, 27. 11. 2020)

Четворо Нијемаца који су отишли на одмор у Португалију и противзаконито стављени у карантин јер је један од њих имао позитиван резултат теста на корону добили су случај на Апелационом суду у Португалији.

Судије су потврдиле првостепену пресуду према којој је присилни карантин противзаконит. Суштина спора била је поузданост пи-си-ар (PCR) тестова.

Пресуда од 11. новембра донијета је послије жалбе обласне Здравствене службе на првостепену пресуду према којој је усвојен захтјев њемачких туриста, којима је наређено да остану у хотелу пошто је PCR тест код једног од њих дао позитиван резултат, а остала тројица означени као блиски контакти.

Према пресуди Апелационог суда, локалне здравствене власти прекршиле су и португалско и међународно право присиљавајући Нијемце да остану у хотелу, наводећи да само љекар може дати „дијагнозу“ да ли је у питању зараза или не, изражавајући критички став о одсуству љекара приликом одлучивања.

Суд се критички осврнуо и на поузданост PCR тестова.

Фото: Бета/ЕПА

У закључку пресуде на 34 стране између осталог се каже: „Узимајући у обзир тренутне научне доказе, показује се да овај тест није у стању да ван разумне сумње докаже да позитиван резултат чињенично значи да је особа заражена вирусом SARS-CoV-2.“ Као два главна разлога судије су навеле да „поузданост теста зависи од броја циклуса и од степена присутности вируса“.

Судије су цитирале студију „водећих специјалиста из Европе и свијета“, објављену крајем септембра у енглеском часопису Oxford Academic, која је показала да ако неко има позитиван резултат на 35 или више циклуса, вјероватноћа да је особа заиста заражена износи мање од 3 одсто, и да „вјероватноћа… да ће добити лажно позитиван резултат износи 97% или више“.

Признајући да је број циклуса приликом тестирања у лабораторијама у Португалији непознат, судије су налаз студије прихватили као још један од доказа да је задржавање туриста у хотелу било противзаконито, из чега слиједи да резултати теста нису вјеродостојни. Судије су стога у пресуди навеле да „овај суд ни на који начин“ не би могао утврдити да ли је туриста с позитивним резултатом теста заиста био носилац вируса.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

1 reply

  1. Zivimo u ludnici od marta ove godine i ne vidi se kraj

    4
    1

Оставите коментар