ЕУ одбила одобравање вакцине „Бионтека“ и „Фајзера“

Европска агенција за лекове ће мишљење о тој вакцини дати на састанку 29. децембра, а након тога ће мишљење бити прослеђено државама чланицама на усвајање

Фото: НПР

Европска агенција за лекове одбила је захтев немачке фармацеутске компаније „Бионтек“ и америчког партнера „Фајзер“ за условно одобравање вакцине против вируса корона.

Европска агенција за лекове ће мишљење о тој вакцини дати на састанку 29. децембра, а након тога ће мишљење бити прослеђено државама чланицама на усвајање, пише Фајненшел тајмс.

То потенцијално одлаже дистрибуцију вакцина у ЕУ за почетак наредне године. Процена вакцине ривалске „Модерне“ одложена је за 12. јануар 2021. године.

Немачки министар здравља Јенс Шпан раније је најавио да би вакцинација у тој земљи могла да почне пре краја ове године. Међутим, након одбаченог захтева прогнозе је преусмерио на почетак наредне године.

„Претпостављам да можемо да почнемо са вакцинацијом најкасније у јануару“, рекао је он.

Вакцина би широј популацији била доступна тек почетком лета.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 1. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

11 replies

 1. Таман негде око (ина)угурације за Јовањдан.

 2. Овај текст је пренет са “ИСКРЕ“ – некаквих електронских новина Андрићграда ( https://iskra.co/svet/eu-odbila-odobravanje-vakcine-bionteka-i-fajzera/ ) од 1.12.2020 г. Очигледно, ти новинари из Андрићграда имају неког тајног високопласираног обавештајца у Европској Агенцији за лекове у Амстердаму? Јер, ако се погледа директно на сајт Европске Агенције за лекове (ЕМА):
  https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines-covid-19#medicines-undergoing-evaluation-section
  под датумом 1-12-2020 види се да су BioNTech, in collaboration with Pfizer и
  Moderna Biotech Spain, S.L., поднели захтеве за условно одобравање продаје : “EMA receives application for conditional marketing authorisation of COVID-19 vaccine“. То је било јуче, а потпуно је незамисливо да је већ јуче, директно, ЕМА одбила тај захтев., јер – ма како брзи били, то је искључено. Дакле – “Искро“, одакле вам та “инсајдерска“ сензационална новост?

  6
  6
 3. @ стари доктор

  19:21 01.12.2020
  https://rs.sputniknews.com/svet/202012011123993117-eu-odbila-odobravanje-vakcine-bionteka-i-fajzera/

  01.12.2020. 18:44
  https://www.vesti-online.com/eu-odbila-odobravanje-vakcine-bionteka-i-fajzera/

  01/12/2020 | 17:26 ⇒ 17:26 | Аутор: БЕТА
  ЕУ одбила одобравање вакцине Бионтека и Фајзера
  https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=411788

  Видео и одговор Вама од Биџа из лијане и Томица Нинковић на
  http://www.politika.rs/scc/clanak/467965/Velika-Britanija-odobrila-vakcinu-Fajzera-i-Bionteka

  Поздрав !

  7
  1
 4. @Грешан: Ја сам навео данашње податке са сајта ЕУ Агенције за лекове из Амстердама (https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines-covid-19#medicines-undergoing-evaluation-section ), из којих се јасно види да су компаније Фајзер, Бајонтек и Модерна тек јуче (1.12.2020) поднеле захтев за условно одобравање маркетинга њихових вакцина. Према томе, искључено/немогуће је да су истините вести, од истог дана, тј. 1.12 2020 Спутњика/вести-онлајн/ ртрс.тв. које наводите . То је класични пример “fake news“, познатог специјалитета Спутњикове кухиње, које српски сајтови без размишљања преносе . Ако се и мало замислите, требало би да је јасно: Потпуно је незамисливо да ЕУ Агенција за лекове одбија тај захтев истог дана када је поднет!
  Вест са сајта политика.рс коју наводите је у овом смислу потпуно беспредметна, јер се она уопште не односи на ЕУ-одбијање, него баш на одобрење тих вакцина у Великој Британији, а “одговори мени“ Биџе из лијане и Томице Нинковића на сајту “политика.рс“ су посебно пикантни, јер ја уопште ништа нисам ни послао том сајту – ја “ПолиЦику“ и њен сајт ни не пратим; на њему је, како сад видим из примера који сте навели, коментарисао неки латинични “stari doktor“, a ја на српском језику користим искључиво српску ћирилицу.
  Отпоздрав!

  6
  3
 5. @ стари доктор
  Ако се и мало замислите, требало би да је јасно: Потпуно је незамисливо да ЕУ Агенција за лекове одбија тај захтев истог дана када је поднет!
  ++++
  Ево, послушао сам Ваш савет и пронашао информацију, као за Вас.
  http://fakti.org/globotpor/evropska-agencija-za-lekove-dace-misljenje-o-zapadnoj-vakcini-tek-29-decembra
  Поздрав !

  6
  1
 6. @Грешан: Хвала, али ја не волим подгрејана и ужегла јела!
  Факти/Спутњик/RT су филијале исте фирме специјализоване за спиновање („fake news“), а дирекција је у Москви – ФСБ ( наследник КГБ- а/НКВД-а/ГПУ-а/ЧеКа) – Департамент Дезинформации. Врло велика и снажна организација. Врло су стручни и не лажу увек директно, али по мало, и по мало више изврћу смисао вести, тако да делују убедљивије, и сеју смутњу. У овом случају су смутили две ствари: Британско одобрење вакцина/данашње ЕУ објављивање да су вакцине јуче поднете за одобрење условног маркетинга у ЕУ, уз чињеницу да је и објављено да ће резултат тог захтева бити изнет касније – до 29.12 2020 г., и од тога су СМУТИЛИ вест (спин) да је ЕУ одбила одобравање вакцина. Шта ћемо: СПУТЊИК = СМУТЊИК. Ко им верује, пријатно му.
  Отпоздрав!

  4
  7
 7. @стари доктор
  Доктор говори:
  http://www.youtube.com/watch?v=8GI1KnPox_o

  2
  1
 8. @Драган Славнић: Велико хвала, али ја тог шарлатана Несторовића (мада ми је, на жалост и срамоту професије, формално колега) и режимског пајаца, на чије се блесаве и неукусне пошалице слатко клиберио и сам Велики Шеф, нисам послушао ни онда када је препоручивао да се због огромних попуста у цени похрли на шопинг у Милано. Зато ћу ипак првом приликом да се вакцинишем – баш неком од ових „забрањених“ вакцина.

  3
  6
 9. Ко има очи да види – може да види, само ако не зажмури!
  Ко има уши да чује – нико му не брани!
  „НЕМАЧКИ ЛЕКАРИ: Петиција за хитан прекид свих студија у вези корона вакцине“!
  //srbin.info/svet/nemacki-lekari-peticija-za-hitan-prekid-svih-studija-u-vezi-korona-vakcine/

 10. Нова Интернационала: Устајте заражени на свету!

  1
  1
 11. @стари доктор
  Да ли је могуће добити образложење у вези поменутог шарлатанства?

  2
  1

Оставите коментар