САНУ: Нисмо у служби туђих (антисрпских) интереса

Наводи о забрани изложбе о Јасеновцу и скупа академика Часлава Оцића посвећеног Косову и Метохији у јавности се лажно представљају као видови притиска и цензуре

Зграда Српске академије наука и уметности (Фото: Никола Тркља)

Извршни одбор Српске академије наука и уметности одбацио је, како је наведено у данашњем саопштењу, нападе и оптужбе за њено „анационално” деловање и за притисак и цензуру који се, како оцењује, понављају у јавности.

У саопштењу Извршни одбор САНУ, наводе о забрани изложбе о Јасеновцу и скупа академика Часлава Оцића посвећеног Косову и Метохији и оценио да се та два случаја у јавности лажно представљају као видови притиска и цензуре, па чак и као деловање САНУ у служби „туђих (антисрпских) интереса”.

Наводе да изложба „Тотални геноцид” посвећена Јасеновцу није забрањена нити отказана, већ је, како се објашњава одложена, због тога што је било потребно да у пратећу публикацију аутор унесе неопходне интервенције и исправи материјалне грешке у топонимима и периодизацији, које би, каже Извршни одбор САНУ могле да угрозе кредибилитет изложбе.

САНУ: Изложба „Тотални геноцид“ отказана из техничких разлога

„До тога, нажалост, није дошло, објашњава се даље у саопштењу, јер аутор изложбе, преминули Динко Давидов, није извршио измене у складу са сугестијама рецензента и Одељења за историјске науке, већ је код познатог издавача објавио пратећу публикацију намењену изложби као засебну књигу, чиме је сама изложба доведена у питање”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да су средства враћена Министарству културе и информисања када је постало јасно да нова пратећа публикација и изложба неће моћи да се реализују.

Када је реч о тврдњи академика Часлава Оцића о забрани скупа посвећеног Косову и Метохији, који је он припремио, Извршни одбор САНУ као разлоге за његово неодржавање наводи то што Оцић, како тврде није поштовао предвиђене процедуре за организовање скупа у САНУ (неопходно да га прихвате одговарајућа одељења САНУ која одређују Програмски одбор и рецензенте, а затим упућују предлог Председништву САНУ) и да зато САНУ није прихватила организовање тог скупа.

Оба ова случаја, наводи се у саопштењу, у јавности се лажно представљају као видови притиска и цензуре, па чак и као деловање САНУ у служби туђих (антисрпских) интереса, што оцењују као грубе манипулације чији циљ није само лична промоција већ и покушај компромитовања и деградације САНУ као најзначајније српске научне и културне институције, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 1. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Ako to zaista mislite, onda ste u najboljem slucaju „korisni idioti“, mada je sasvim jasno da sve ovo nije nikakav slucajni gaf, vec dobro organizovana i vodjena akcija, sa SANU kao udarnom pesnicom na nase nacionalne interese. Dno dna.

Оставите коментар