Покрет за одбрану КиМ: Председник САНУ поново изговорио речи које изазивају осећање стида

Саопштење Председништва Покрета за одбрану Косова и Метохије поводом најновије изјаве проф. Владимира Костића, председника САНУ

Лого: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Председник САНУ, проф. Владимир Костић, поново се огласио на начин који не доликује ниједном грађанину Србије, ниједном Србину и, најпосле, ниједном честитом човеку, будући да се насиље и зло не могу претпоставити слободи и добру.

Као и пре неколико година, када нас је господин Костић „обавестио“ да „Косово није наше, ни de facto нити de iure“, с институционално највишег места у српској науци и уметности изнова су изговорене речи о Косову и Метохији које код пристојних људи изазивају осећање стида, већ и стога што су такве речи морали чути. Ако протеклих година није схватио да су прека решења, противна виталним интересима државе и народа, недопустива, није ни морао наново да се размеће својим игнорантским ставовима. Његово инсистирање на ампутацији Косова и Метохије сада већ делује као упорно инаћење које одговара само наопаким политичким приликама.

Владимир Костић: Косово није наше, владика Григорије да се остави парола

С политички некомпетентним и етички неприхватљивим исказима академика Костића о Косову и Метохији, те о прошлости и будућности српског народа, нема смисла полемисати.

Ипак, у околностима уочљиве пасивности САНУ и српске научне заједнице поводом најновије, мало је рећи, штетне Костићеве изјаве, дужност нам је да подсетимо најширу јавност да научне институције не смеју бити заклон за такво деловање, а право на „слободу другачијег мишљења“ маска за неодговорни дискурс о кључном државном питању, ма од кога долазио.

11. јануар 2020.

Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије:
Проф. др Митра Рељић
Проф. др Слободан Самарџић
Проф. др Богољуб Шијаковић
Проф. др Милош Ковић
Проф. др Часлав Копривица

Наслов и опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 11. 1. 2021)

Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

1. Хоћу САНУ достојан својих предака и оснивача, хоћу вредан САНУ који се рада не плаши, хоћу мудар САНУ који гради. Хоћу САНУ којег човек на улици и свету не мора да се стиди!

Кад треба да се ствара, гради нова држава, чува језик и писмо, негује прошлост, од чланова САНУ ни трага ни гласа. Кад треба да се путује по Јапану и Аргентини, да се троше народне паре, да се свађа чија је канцеларија већа, кад треба да се запошљава родбина, да се „усмеравају народни новци од грантова“ у подобне џепове, да се саботирају туђи пројекти, да се подривају млади кадрови и избегава било каква друштвена одговорност…е ту су стручни. Е да, и за ћевапе су стручни!

Сигуран сам да има изузетних појединаца и групица (књижара у САНУ говори о томе да их има на основу прелепих скорије објављених књига), али ако ме питате чему ти остали људи који раде у САНУ – немам одговор!

Можда је крајње време да неко и пита „Шта ви то бре радите?“

2. Костићу је најбоље одговорио Вељко Ражнатовић – уз дужно поштовање!

Што рече Горан Шарић (https://www.in4s.net/otvoreno-pismo-predsjedniku-tzv-srpske-akademije-nauka-vladimiru-kosticu/), једини језик који Костић разуме.

3. More ceo sanu da se raspusti i izabere novi….i gotova prica

Оставите коментар