Предраг Пипер: Изјаве председника Владимира Костића веома штете угледу САНУ

Будући да су такве изјаве академика Костића неспојиве с функцијом председника САНУ и да веома штете угледу САНУ, за САНУ је једино исправно решење његова оставка

Предраг Пипер

Будући да су изјаве академика Владимира Костића о КиМ неспојиве с функцијом председника САНУ и да веома штете угледу САНУ, за САНУ је једино исправно решење његова оставка

На електронском скупу Одељења језика и књижевности САНУ, који је требало да буде одржан 26. јануара 2021, предложено је да се у дневни ред тог скупа уврсти расправа поводом изјаве председника САНУ о статусу Косова и Метохије. Пет чланова Одељења било је мишљења да ту расправу треба одржати на редовном скупу Одељења. Верујући да се о тако крупном питању не сме ћутати и да одлагање није корисно за расправу, прилажем своје мишљење у наставку.

Као што знамо, председник САНУ не бира се само на основу његових научних или уметничких заслуга и успеха у организацији истраживачког рада, него и на основу тога колико доприноси угледу САНУ у јавности.

Извор: N1

До избора за председника САНУ академик Владимир Костић није давао политичке изјаве. После избора то се због нечега уочљиво променило. Његова последња таква изјава дата на православни Божић ове године, која је покренула бројне и бурне реакције јавности, поново је нанела штету угледу САНУ.

Да је председник Албанске академија наука рекао да Косово де јуре и де факто није део Србије, нико се овде не би томе посебно зачудио. Али када то каже председник Српске академије, онда је то шокантно за огроман број оних који се осећају Србима, али и за друге грађане Србије. Председник САНУ то тврди упркос чињеници да су по Уставу Републике Србије Косово и Метохија део Србије, да је на снази резолуција УН бр. 1244, да тзв. Косово није члан УН, да је 18 држава повукло признање тзв. Косова итд. На основу чега онда председник САНУ тврди то што тврди?

Суочен са својом ранијом изјавом, коју новинарка приликом интервјуа с њим цитира, да „Србима треба неко гласно и јасно да каже да Косово де факто и де јуре није наше”, председник САНУ ту своју изјаву не повлачи и не мења, него даје следеће образложење: „Ја сам путовао буквално пре неколико недеља и прелазио границу. Тачно су ми показивали углове улица одакле почиње део који више није згодан за шетњу или кретање.” Немајући боље аргументе, одмах затим мења тему и каже да је спреман да буде кривац и за Кумановски, Бриселски и Вашингтонски споразум (иако зна да нико то од њега не тражи и не може тражити). Даље истиче да је у време бомбардовања био на Косову и Метохији, отвара питање да ли је патријарх Арсеније III Чарнојевић издајник, итд. (Видети тај интервју овде).

Владимир Костић: Косово није наше, владика Григорије да се остави парола

Разуме се, свако има право на своје политичке визије па и неуролог академик Владимир Костић. Такође свако има право да каже шта мисли (прихватајући терет последица изговорених речи), као што понекад имамо обавезу да не ћутимо. О многим питањима може се аргументовано расправљати (нпр. о научним питањима или о питањима: Београд на води, гондола на Калемегдану и сл.), али питања као што су поштовање интегритета земље, поштовање Устава, поштовање националног идентитета, имају неупоредиво виши статус. Постоје вредности чије је оспоравање недопустиво.

Сви Срби су наследници идентитета који су им преци оставили, не само биолошки преци, него и најбољи међу духовним и културним прецима. Али постоје добри наследници, чуварни, и рђави наследници, расипни. Ови други се дедовине лако одричу ради неког интереса који се обично магловито представља као светла будућност.

Албанске власти и њихови покровитељи сигурно би били спремни много да уложе да неко у Београду буде њихова личност за утицање на српско јавно мњење (impact agent).
Неочекивано (за многе), сам председник САНУ рекао је оно што би они највише желели да чују. Разуме се, он то чини бесплатно и често се ограђује да износи само лична уверења (али са функције председника САНУ), која саопштава, очигледно, као представник тзв. нове нормалности, новог патриотизма и новог морала, по којем је морално оно што некоме изгледа корисно, а није неморално бити председник САНУ и говорити против интегритета Републике Србије, и против суштинског дела идентитета и интереса српског народа, што су Косово и Метохија за Србе. Јер Срби су онолико Срби колико поштују свој неокрњени идентитет већински православног народа с великим традицијама, у чијем је средишту и косовски завет. Без тога Срби би били само шодер за попуњавање рупа на путевима злочиначких цивилизација.

Владимир Костић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Будући да су такве изјаве академика Владимира Костића неспојиве с функцијом председника САНУ и да веома штете угледу САНУ, за САНУ је једино исправно решење његова оставка.

За чланове САНУ изјашњавање о томе није само изјашњавање о председнику САНУ, него се чланови САНУ истовремено изјашњавају и о самима себи – колико су достојни да буду чланови Српске академије наука и уметности. Ако би се склањали у ћутање, у обарање главе или у немушта саопштења, или ако би подржали оно што урушава углед САНУ у српском народу па и Академију као такву, ако би подржавали оно што је у интересу отимача дела српске државе, традиције и културе, онда не би били достојни да буду чланови Српске академије, њен би назив у том случају требало променити или њу укинути, а нас распустити.

Нека нас Господ уразуми.

На Савиндан 2021.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 27. 1. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

6 replies

 1. Претседник Сроске академије наука и уметности исте ове ријечи изговорио је још длеке 2015. онда се нагло тргнуо и – преживио! Сада се клима промијенила! Претседник ВУЧИЋ му је дунуо у леђа, он се окуражио и рекао баш оно што он мисли, а Вучић жели и да чује! Академија ће и даље добијати веома значајну новчану помоћ- а то је веома важно! – НАСТАВК СЛЕДИ –
  До истраге наше или њине! ЊЕГОШ

  26
  1
 2. Мислим да не може јасније. Иако је и пре било јасно да су комунисти од Српске академије наука и уметности направили несрпску институцију, потпуно сам затечен чињеницом да је изјаву председника САНУ јавно осудило свега неколико академика.

  Ово је, изгледа, било неопходно да би се оголили МЕДИЈСКИ ПАТРИОТИ чије ћутање треба запамтити. Ћуте и Чавошки Коста и Бећковић Матија и Данојлић Милован и … а ћуте и перјанице медијског патриотизма из универзитетске сфере попут Слободана Антонића, Ђорђа Вукадиновића, Милоша Ковића, Часлава Копривице…

  Заправо, одавно знам да сви они разјапе чељусти не би ли нас убедили како је тумарање за њима заправо пут у националну обнову, а све са циљем да сачувају привилегије и систем коме за привилегије имају захвалити. Признајем, Коста Чавошки је за мене изненађење.

  9
  3
 3. Честитке академику Пиперу на часном поступку и јасно изнетом ставу!
  Обично се мисли да је свеједно, реаговали или не, онај ко има моћ и утицај радиће шта хоће без икаквих проблема. Не можемо му наудити нити га можемо спречити. Али истина је да ће свако ко има тенденцију да делује штетно наставити да то чини сразмерно реакцији на његово деловање. Ако је реакција млака и неодлучна, њему је то знак да може да настави на исти начин или чак и оштрије. И обрнуто. Ако је реакција снажна, то ће га, ако не зауставити, онда барем у одређеној мери поколебати и натерати да делује обазривије. Зато су и протестни скуп пред САНУ, и многа реаговања на медијима и друштвеним мрежама, а и овај иступ академика Пипера, свакако од великог значаја. Треба бити свестан да се све рачуна: и протестни скуп, и чланак или наступ у електронским и писаним медијима, и порука на друштвеним мрежама, па све до „обичног“ коментара као што је овај који читате. Јер да није тако, да нема значаја и обичан коментар у електронским медијима, зар би они који су на власти и они који желе да дођу на власт ангажовали и плаћали ботове за тај посао?

  15
  2
 4. Срамотне антидржавне, антинародне и антиуставне изјаве Председника САНУ, само су делић смрадног наноса из Аугијевих штала издајничке контраелите које је породио неоколонијални и несуверени статус Србије као државе.

  Окупатор је заузео практично све значајне полуге управљачке контроле друштва. Најочигледније су оне екомомско политичке које истјазавају и убијају народно тело. Томе се још може одупрети, али је „мека“ окупација где су на чело већине културних институција дошли анти-Срби и успостављени антисрпски програми, равна бојном отрову који прети да придави саму душу народа.

  Да не дужим, смрадни испади становника Аугијеве штале издајничке Србије, као што су ови које је демонстрирао В.Костић, су само последица пуне окупације и природан су допринос који ће наставити да генерише задушујући смрад.

  У старо доба био је потребан Херакле да очисти толику гомилу *****.

  Али шта данас? Херакла нема на видику, а домаће змије и аспиде угојене НВО новцем настављају да несмањено продукују гнојни отров…

  „Председниче“ САНУ, дај неопозиву оставку ако ти је преостало макар зрно части и националног достојанства.

  14
  2
 5. Gdine Piper,
  Olaksaste dusi mnogih Srba koji imaju misljenje kao sto je Vase. Vjerujem da ce se to pamtiti.
  Hvala i Vama i redakciji sajta.

  9
  1
 6. Коста Чавошки анализира детаљно Вашинктонски Споразум и јавно навише и изјави да је Председник Србије А. Вучић велеиздајник Српског народа и државе Србије. А када В. Костић изјави да Косово није наше, што А. Вучић сматра храброшћу председника САНУ, чувени стручњак за међународно право шути… Прочитао сам готово све што је написао академик Василије Крестић, просто не могу да верујем да се није огласио овим поводом.

  3
  1

Оставите коментар