Протест испред САНУ: Да ли је Академија наука српска, ако Косово није

Испред зграде САНУ у Београду одржан протест поводом изјава председника академије Владимира Костића о Косову и Метохији

Протест испред САНУ (Фото: Стефан Ђурић/Спутњик)

На протесту којим се захтева оставка председника Српске академије наука и уметности (САНУ) др Владимира Костића, због његове скорашње изјаве да Косово и Метохија није део Србије, доминирало је питање постављено академицима да ли је став председника и њихов, што ће дати одговор и на питање да ли је и Академија наука српска.

Протест је одржан данас испред те установе око поднева, а док су се људи окупљали, са звучника које су организатори протеста поставили испред САНУ чуле су се косовске песме. У току протеста, присутни су минутом ћутања одали почаст Оливеру Ивановићу, убијеном пре три године.

Протест испред САНУ

Од организатора се скупу први обратио самостални посланик у Скупштини Србије Владан Глишић, који је рекао да они нису дошли да руше САНУ, већ да су се окупили да говоре с достојанством и да захтевају да се одреагује на нешто што је урађено неодговорно и непристојно. Глишић је рекао:

„Било би непристојно да учим неуролога о медицини, па тако није нормално ни да он говори о нечему што не зна. Не може да не зна толико, а да буде председник САНУ. Да се бавио суштинским темама не би изјавио то што је изјавио. Како да објаснимо људима на Косову којима смо помагали да нису Срби? Како манастирима да нису српски? Да ли је могуће да Костић толико не зна шта је српско, а шта не? Време је да се академици сете да морају да бране Академију, како им један човек не би нарушавао углед“.

Окупљени траже Костићеву оставку

Протестантима се обратио и директор Института за европске студије Миша Ђурковић.

„Нисмо хтели велики скуп. Хоћемо да пошаљемо поруку. Ово што се чини последњих дана нема смисла и нешто је због чега треба да устанемо. Да ли ово треба да буде српска установа? Треба. Ове године обележава се 180. годишњица САНУ. То је била најпоноснија и најчаснија институција. Да ли је и данас? Није. Како је могуће да Костић јавно крши и заговара кршење Устава? Устав и Закон обавезују све, па и њега“, рекао је Ђурковић.

Миша Ђурковић држи говор испред САНУ (Фото: Стефан Ђурић/Спутњик)

Он је критички констатовао да су се Костићевој изјави највише обрадовали у Приштини и Тирани. Ђурковић је нагласио:

„Шта је следеће? Да нам Република Српска не треба? Да је Војводина терет за Србију? Куда то води? Хоћемо ли да организујемо Томпсонов концерт у Београду? Косово се не брани само због Косова. Нас нема без Косова. Оно је наша духовна вертикала и основа. Нема попуштања, Косово је део и срце Србије.“

Он је на крају изнео мишљење да је Костићева изјава припрема јавности за горе ствари и истакао да је ово први пут у историји да српски народ протестује испред САНУ.

Током говора, окупљени су узвикивали: „уа“, „издајник“, „оставка“ и „квази научник“, а били су и истицани транспаренти с натписом „Нема предаје“, као и српска и застава Краљевине Црне Горе.

Фото: Стање ствари

Подсетимо, у петак је група од 93 интелектуалаца упутила отворено писмо САНУ којим захтевају Костићеву оставку, како би, како се наводи, сачувао углед, достојанство и легитимитет Српске академије наука и уметности.

Стефан Ђурић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 1. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар