Миша Ђурковић: Зашто протест испред САНУ

Сматрамо да је неприхватљиво да председник САНУ јавно наступа негирајући Устав државе која финансира академију. Да ли је то и став одбора САНУ за Косово и Метохију?

Извор: N1

У суботу 16 јануара нас неколико је решило да дође испред зграде Српске Академије Наука и Уметности и да одржи јавно протестно обраћање. Ово ће, ако не грешим, бити први јавни протест српског народ против деловања српске академије за њених 180 година постојања. Ево разлога због којих то радимо.

Академије наука, заједно са матицама формиране су код европских народа као органи националног буђења и грађења савременог идентитета нације. Стандардизација, дефинисање, профилисање и полирање књижевног језика, критичко канонизовање историје, дефинисање етничких граница народа, сабирање културног блага, али и залагање за ослобађање и даље окупираних територија били су разумљиво најважнији задаци. Уз то су придолазиле и инжењерске, па природне науке, медицина, уметност и нове научне дисциплине које су се у међувремену рађале. Но идентитетска питања и јасна национална опредељеност увек су били приоритет.

Типски пример је Стојан Новаковић, председник ове институције од 1906. до 1915. године. Како је то у одличним монографијама показивао академик Михаило Војводић, он је сваки свој јавни положај и научно знање (од функције амбасадора, министра, председника владе председника партије, председника академије) усмеравао у националну пропаганду, помоћ и акцију према просторима Старе Србије, дакле Маћедоније, Косова и Метохије. Захваљујући тим напорима и интелектуалним припремама, држава и војска су 1912 и 1913 ослободили стару Србију и вратили је у састав државе што је потврђено Лондонским уговором.

Стојан Новаковић

Данас се међутим на челу те институције налази господин Владимир Костић, који континуирано већ пет година злоупотребљава своју јавну функцију да нас поучи како је Стојан Новаковић био будала те како Косово није наше и како од читаве те работе треба дићи руке.

Владимир Костић као приватно лице има наравно право да износи своје мишљење о Косову, Метохији и њиховом будућем статусу. На страну што је то мишљење, као став лекара који нема никаква знања, тренинг или радове о међународним односима, геополитици, значају културног идентитета или рудног богатства, апсолутно некомпетентно и неутемељено. И госпођа Бисерко нпр. износи своје идентичне ставове па то никоме не смета. Но, господин Костић у јавности не наступа као приватно лице већ као председник Српске академије науке и уметности.

Владимир Костић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Дакле сматрамо да је неприхватљиво да председник САНУ јавно наступа негирајући Устав државе која финансира академију. САНУ мора да буде носилац изградње културе владавине права, а не волунтаризма и хаоса. Затим, пошто господин Костић износи ове ставове као председник САНУ захтевамо да нас обавесте на којим је то форумима ове институције донета одлука да се са таквим ставовима иде у јавност и шири дефетизам међу народом. Да ли је то став одбора за Косово и Метохију, да ли је то став одељења за историјске науке или за друштвене науке на пример? Да ли је председништво заседало и на основу бројних научних конференција о Косову заузело став са којим је Костић овлашћен да иде у јавност?

На основу јавних наступа часних академика Оцића и Басте закључујемо да се ништа од тога није десило већ да господин Костић волунтаристички злоупотребљава функцију коју обавља за изношење личних апсолутно некомпетентних ставова брукајући тиме и институцију којом председава.

Због тога је наше обраћање усмерено према члановима САНУ. Тамо седе велика имена српске науке и уметности, али и велике патриоте и учитељи српске омладине. Стога морамо да питамо нпр. поменутог академика Војводића, Косту Чавошког, Матију Бећковића, Василија Крестића између осталог да ли господин Костић износи и њихов став? Ако не, зашто ћуте, зашто се макар не ограде од његових ставова или ураде нешто да скину љагу која ће трајно остати на њима и на институцији? Господин Костић наиме континуирано од 2015. наступа са оваквим ставовима, а САНУ га је упркос томе недавно изабрала за још један мандат!? Тако је постало нормално да ова институција забрани већ спремљену изложбу о Јасеновцу покојног академика Динка Давидова, да се Одељење за друштвене науке препусти агентима утицаја Џорџа Сороса и Светске банке, да се уместо скупова о демографској обнови праве скупови о „родној равноправности“ итд.

Поштована господо академици, ако нешто не урадите остаће забележено да сте ћутали о свему овоме и да је у ваше време по први пут српски народ дошао да протестује испред ваше институције јер ваш председник води политику супротну Уставу и елементарним интересима српског народа. Аферим!Categories: Моба

Tags: , , , ,

6 replies

 1. Г Ђурковић греши тврдећи да Владимир Костић “наступа” и “износи ставове” као председник САНУ.
  Г Костић је УВЕК ЈАСНО рекао да износи своје лично, приватно мишљење. А не мишљење САНУ.

  САНУ нема обичај да износи “колективно мишљење”. Они који су деценијама продавали Косово (1), пре 30 година су фабриковали “колективно мишљење” САНУ и жестоко опекли поштовану институцију.

  Можда би некима који су потписали дејтонски, кумановски, бриселски и вашингтонски споразум, опет требало “колективно мишљење” САНУ.

  (1) – о којима говори Александар Ђикић у чланку Косово – culpa nostra :
  https://stanjestvari.com/2021/01/05/culpa-nostra/

  4
  26
 2. Kao neko ko je u javnosti prisutan kao predsednik SANU, a dotle poznat samo u strucnim krugovima, njegove izjave su izjave predsednika SANU, a ni kao „privatna“ licnost ne moze javno da govori protiv ustava.Kao kada bi nacelnik generalstaba izneo svoj „privatan“ stav da se u slucaja rata treba odmah predati, jer ko ce da zrtvuje decu, velike sile, bla, bla, bla…Dakle, mozda Kostic moze da se amitozom, mejozom ili mitozom podeli na predsednika SANU i privatno lice, ali ni jedno od ta dva ne moze da zastupa stavove protiv ustava (moze da se zalaze za promenu granice prema procedurama predvidjenim ustavom, ali ne sa cela SANU, vec SNS-a ili DS-a zvanog „opozicija“). Problem se, medjutim, tice visecelijskih organizama, odnosno, kako covek ovakvih stavova uopste dodje na celo drzavne institucije (opet, posto je i Hajdin imao iste stavove, a sada, setiti se giganata uma pre Hajdina i nije lako).Da ne idemo toliko daleko da se covek istih stavova nalazi na celu drzave i da ljudi istih stavova cine tzv. opoziciju!

  33
  1
 3. @Деда Ђоле

  Председник представља институцију на чијем је челу. САНУ, као институција, заиста не може и не треба да има „колективно мишљење“ о било чему али зашто не би могла да има став о најважнијим друштвеним питањима. Да ли би тиме радила супротно свом статуту или закону?

  Г. Костић је председник САНУ. Он то није само у „радно време“. Када већ наглашава да говори у своје име а не у име институције, а „уз нос“ већини овог народа, о најосетљивијем државном и националном питању, требало би га питати шта мисли институција на чијем је челу о том истом питању. И зашто, ако већ он, као председник, сматра да је важно да знамо његово мишљење, које се у јавности доживљава, хтео он то или не хтео, и као став САНУ, не знамо и став институције као такве.

  17
  1
 4. Предмет рада САНУ, према члану 7. став 1. тачка 17. Статута.
  „Организује саветовања и расправе о најважнијим стратешким питањима положаја српског народа и државе.“
  https://www.sanu.ac.rs/wp-content/uploads/2020/10/statut-SANU-2020.pdf

 5. Како је у питању ( овде мора доћи већ излизано – част изузецима, јер заиста постоје и часни Срби који су на трагу Србске словесности) тек незнавена колонија бесловесних дупљара, једино вредно коментарисања јесте начин исхране, мимикрије и размножавања – у се, на се и пода се… А све стаје у дефиницију : “ Пресипање из шупљег у празно “ која јасно одређује бесловесне дупљаре. Проста деоба ( случајни примери коњугације су реткост, долазе од надражаја из спољне средине), још простије филтрирање воде кроз вишећелијски простор, широк избор аутфита од амебе до алги и то је то… Све док Србље несрећно себи не врати Заједницу Дубоке Србске Словесности, колонија дупљара ће вазда, као дијаболична резонантна кутија, вибрирати свој ехо да је ова септичка јама у којој јесмо, у ствари море…

  10
  1
 6. Српска власт је одувек желела покорне и подобне институције.
  Нарочито две најугледније : СПЦ и САНУ.

  Власт је имала ПОДРШКУ СПЦ : Архијерејски сабор је одликовао Александра Вучића орденом Св Саве за “очување Косова у саставу Србије” . . . јер се “за Косово бори као лав”.

  ПОДРШКА САНУ је изостала : Њено званично председништво се није изјаснило. Само је неколико њених чланова изјавило (као своје лично мишљење) да Косово више није у Србији.

  И где смо сад ? Шта ради власт ?

  1 – Обзиром да је место патријарха упражњено, труди се да на чело СПЦ доведе “подобног” патријарха. Разни потези као на пр Вучићева посета Хиландару и споменик Св Симеону то добро илуструју.

  2 – Труди се да смени “неподобног” председника “непослушне” САНУ

  2
  4

Оставите коментар