САНУ: Изложба „Тотални геноцид“ отказана из техничких разлога

„Стање ствари“ објављује допис управника послова САНУ др  Бојана Бугарчића једном заинтересованом лицу на тему изложбе о геноциду над Србима у НДХ

Факсимил одговора са избрисаним генералијама заинтересованог лица

СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ
УПРАВНИК ПОСЛОВА
Број акта 118/1
18.02.2020.  

Поштовани господине,

На Ваш захтев обавештавамо Вас да је Српска академија наука и уметности на Конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката из области откривања, прикупљања, истраживања, документовања, проучавања, вредновања, заштите, очувања, представљања, интерпретације, управљања и коришћења МУЗЕЈСКОГ НАСЛЕЂА у 2017. години од Министарства културе и информисања Републике Србије добила 2.500.000,00 динара за реализацију пројекта изложбе о геноциду у Независној држави Хрватској (радни наслов: Тотални геноцид) аутора академика Динка Давидова у Галерији САНУ.

У међувремену, из техничких разлога, одустало се од реализације пројекта, док аутор не изврши допуне у научном апарату публикације и прецизирање података, које су од њега затражили рецензенти из надлежног Одељења историјских наука САНУ, а све у складу са процедуром припреме за штампу публикација у издању САНУ.

Финансијска средства добијена од Министарства културе и информисања  за овај пројекат, враћена су Министарству 28. августа 2017. године. Како је припрема изложбе, у међувремену, била одмакла у области израде каталога, па је за преводи и за дизајн и прелом публикације утрошено 234.286,42 динара, САНУ је ове трошкове покрила из свог буџета.

Управник послова
Српске академије наука и уметности
др Бојан БугарчићCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

5 replies

 1. Сви актери, заинтересовани за коначан одговор, у вези судбине спријечене изложбе „Тотални геноцид“ од стране САНУ (ко је спријечио и зашто) и осталих „мисија“ и поступака САНУ, посебно оних у вези Косова, исти могу наћи у књизи нашег БЛАЖЕНОПОЧИВШЕГ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА „Бог ће помоћи ако има коме“!

  30
 2. Академик Димић је дао условну позитивну рецензију. Аутор није желео да прихвати сугестије. Ђурић није аутор. Енде.

  17
  6
 3. Ако је заиста била забрањена онда онима који су то учинили треба трајно одузети српско држављанство и протерати из земље..

  19
  6
 4. Ово је само један од симптома кампање против српског народа која се води у највишим органима државе укључујући и одређене појединце у цркви (епископ Јован Ћулибрк). Не би ме чудило да ЕУ као покровитељ усташтва дебело плаћа српске квислинге на власти да уништавају документа, прогањају делатнике, саботирају покушаје објављивања страшне истине (наш смртни непријатељ Немачка свакако не жели да се обзнани њена улога) и свесрдно практикују „прање“ злочинаца као што је Алојзије Степинац.

  Ако се овоме не стане на пут под хитно, неће нас бити. Можда је и неминовно. Много добрих и поштених је страдало у немачко-аустријско-бугарско-усташком холоциду. Чудо је да смо до данас опстали.

  22
  2
 5. У вези са овим кључа је информација да су неки амбасадори тражили да се изложба скине, и да је то по њиховом налогу учињено. Сама процедура скидања изложбе није битна, битно је да је САНУ послушничка организација и није српска. То је Академија Наука и Уметности Србије.

  12
  2

Оставите коментар