Председништво САНУ: Чланови Академије су слободно мислећи људи

Од САНУ се не може очекивати непрекидно заузимање колективних ставова по питањима, по којима ни наше друштво у целини нема јединствене ставове

Фото: N1

Саопштење за јавност

Поводом најновијих напада на председника Српске академије наука и уметности (САНУ), Владимира С. Костића, и саму Академију, Председништво САНУ је закључило да се у јавности испољава забрињавајуће непознавање суштине и начина рада САНУ, као и положаја и права њених чланова, упркос ранијем, као и актуелном указивању на специфичности наше куће као институције,

Чланство САНУ, по слову закона највише научне и уметничке установе у земљи, не чини круг људи који исто или слично мисле о важним питањима данашњице, него се образује избором појединаца на основу њихових научних и уметничких постигнућа током низа година. Чланови САНУ су слободно мислећи људи који се међусобно веома разликују не само због разноврсних научних и уметничких области, него и због изразито различитих ставова према основним друштвеним и животним питањима. Могло би се рећи да је у том погледу САНУ слика нашег друштва у малом.

Отворено писмо САНУ

Треба имати у виду да САНУ нема чврсто устројство политичких партија, државних институција или верских организација. Академијина управљачка тела баве се превасходно организовањем рада саме САНУ и ширењем и подстицањем њене научне и уметничке улоге у друштву. На тај начин, стручним знањима, посредно или непосредно, САНУ учествује у решавању многих стратешких питања развоја наше земље.

Због такве организације и начина рада, као и због специфичности састава чланства, од САНУ се не може очекивати непрекидно заузимање колективних ставова по питањима, по којима ни наше друштво у целини нема јединствене ставове. Утолико је важније да се чује глас појединих, нарочито истакнутих чланова САНУ. У том смислу Председништво САНУ сматра да по природи ствари, такви гласови изражавају личне ставове и симбол су интелектуалне слободе изражавања. Сматрамо да се тиме постижу и сучељавања мишљења која су далеко делотворнија него било каква упорна настојања креирања колективних ставова у САНУ. Тај принцип САНУ брани како институционално, тако и за сваког свог члана, и не прихвата ултимативно прозивање шта може и сме да каже, шта да уради и како да се изјасни, уз претећу сенку последица које се предочавају. Поготову ако остаје утисак, као што је случај у последњим догађањима, да су напади углавном засновани на цитирању тврдњи које у том облику заправо нису ни изречене.

Опрема: Стање ствари 

(САНУ/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 22. 1. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

 1. „Слика нашег друштва у малом“, заиста.

  Као и сви други органи и органеле овог друштва (финансирани крвљу, људским органима, предајом Косова, из буџета и шире) „САНУ нема чврсто устројство политичких партија, државних институција или верских организација“.

  Па какво јој је онда устројство?
  И на који начин да га ја онда (ваше устројство) саопшим вама, вечито (без образно) непотписанима?

  Политичке партије чврсто су постројене, државне институције одавно су институције неке друге „Државе“, а ви таворите као верска организација „Партије“ (увек се нађе нека са великим П иза које стоји туђа држава са великим Д). Тако од кад је нестало Срспко Учено Друштво (пробајте да искористите аргумент да је можда тако било и пре).

  Ви би сте први морали да се огласите о оковима у којима се Српство налази. И да се коначно и бар једном иза оваквих саопштења потпишете ИМЕНОМ И ПРЕЗИМЕНОМ.

  Приметите и да сам избегао да уопште поменем „верске организације“ у контексту у којем их ви помињете. Последња „верска организација“ коју при чистој свести, Боже опрости, као такву препознајем, управо је Партија која је је све учинила да Бога укине, нарочито Оног којем се Срби моле. Србе да укине уједно са Њим. Други „богови“ јој нису сметали, макар истим именом звани, штавише. Претресите списак сопствених чланова, почасних нарочито. То што сагласје налазите у неком од данањших старешина Цркве такође није оправдање, као ни то што сте се од Цркве као „друштвена организација“ одавна оделили. Научне чињенице су (јел тако?) ваше основно полазиште.

  Премда (спрам повјесних околности) жестоку конкуренцију у чинодејствовању поменута Партија добија у „протестантска етика – и ми смо свет – геј парада – бриселски споразум – страни инвеститори“ посетиоцу Свете Горе, „изграђивачу“ Храма и Споменика, тј. данашњој еманацији зла, ви се стоички бавите „ширењем и подстицањем њене (САНУ, тј. ваше сопствене) научне и уметничке улоге у друштву“?

  „Стручним знањима, посредно или непосредно“ учествујете „у решавању многих стратешких питања развоја наше земље“?

  Развоја? НАШЕ земље?

  О свему реченом ћутите као да јсу и Тито и Фрања Јосиф живи али када се ваш president-elect поново огласи по животном питању за Српство (и то баш у окружењу у којем само чекају да о томе поново прозбори било шта да би га онај други president-elect подржао) ви од њега чините француску собарицу рекавши да његове речи „у том облику заправо нису ни изречене“.

  И у вашем и у његовом случају већи је проблем оно што није изречено нити названо правим именом, макар и непотписано.

  Част изузецима, коме/чему уопште служите и која вам је сврха?

  Ако за нешто Српству није време во времја ово то су овакви председници/председништва и овакав ларпурлартизам.

  4
  1

Оставите коментар