Александар Вучић: О замрзнутом конфликту мислим исто што и председник САНУ

Морамо да седнемо и да разговарамо, да између себе се договоримо, да будемо коректни и фер и да кажемо шта је компромисно решење, поручује Вучић

Александар Вучић (Фото: Сајт Председника Србије)

Што се тиче замрзнутог конфликта мислим исто што и председник САНУ. Мислим да је само питање ко ће први да извуче сабљу из корица… Да л’ ће да буде за 5, 10 или 20.., казао је синоћ у Ћирилици српски председник Александар Вучић.

„А је л’ бисте ви волели да ваше дете учествује у томе?! Ја имам двојицу синова. Не бих волео. Не бих волео да ми их било ко сутра врати у сандуку, као што не бих волео да кажем да је Косово и Метохија њихова, нити било шта слично, али зато морамо да седнемо и да разговарамо, да између себе се договоримо, да будемо коректни и фер и да кажемо шта је компромисно решење како би се сачувао мир“.

„Ми хоћемо мир, хоћемо са вама најбоље могуће односе али да Србију газите – не можете“, поручује српски председник у најновијем гостовању на ТВ Хепи, након повратка са Свете Горе.

Буду ли се Албанци пријавили за било коју међународну организацију чекаће их изненађење

Каже, међутим, да Албанци нису поштовали бриселски споразум.

„Они појма немају. Не читају споразуме које потписују“, одговорио је на питање о могућем поновном пријављивању Косова за чланство у УНЕСЦО, додајући да према споразуму из Вашингтона, они немају право да се пријављују.

„Буду ли се пријавили у било коју организацију, чекаће их велика изненађења, а они знају да када им ја то кажем – велика је истина. И онда само нека се хватају за главу“, казао је Вучић уз напомену да се не обраћа Албанцима.

„Обраћам се њиховим менторима који су им правили тзв. државу. Е, пошто је то тако, ако се не буду држали споразума, ја вас обавештавам, суочићете се са бројним изненађењима, позитивним за наш народ, а нисам сигуран да ћете ви то тако позитивно да реагујете“.

Каже да се проблем Србије састоји у томе што Албанци и Европљани нису спремни суштински на компромисно решење, док је Србија спремна да, како тврди, разговара о спектру тема.

Споразуми потписани у Белој кући

Не само да нису спремни на компромис, већ хоће пораз Србије, како даље наводи:

„Сви они хоће пораз Србије (да једни добију све а други ништа). Сви они на овај или онај начин, а посебно Албанци. Немам ја шта сада да замерим ни Лајчаку ни Европској унији. Све то заједно жели пораз и понижење Србије“.
То се огледа и у томе што Албанци у Бриселу траже извињење Србије за геноцид, надокнаду ратне штете, траже признање за признање.

Због овога председник види наставак замрзнутог конфликта иако због тога није срећан, нити је он у интересу Србије, али се наставља, каже.

Не разумем хистерију због Костића

На лавину негативних реакција које трају већ неколико дана након што је председник САНУ Владимир Костић потврдио своје раније наводе о томе да Србија не контролише Косово, те да не постоји статус кво, Вучић каже да не би могао „лако да изусти“ да је у нечему сагласан са његовим ставовима, али да „не разуме ту врсту негативне кампање“.

Владимир Костић: Косово није наше, владика Григорије да се остави парола

„Прво не разумем хистерију због речи Владе Костића, председника САНУ, са којим имам много размимоилажења или готово ни у чему нисам сагласан“, рекао је.

Додао је да не може да са, друге стране, каже да су сви његови аргументи „глупи и нетачни“, те да има тачних навода.

„А да ћемо да се боримо да добијемо више од тог ништа, свакако да ћемо да се боримо да добијемо више од тог ништа и много више од ништа и то зна сваки човек у Србији само се праве мало блесави“.

Каже да је Костић исказао храброст и одговорност да обелодани став који није већински.

„Као што су на мене кренуле салве када сам говорио о томе да нам је потребно разграничење, напади са свих страна а никада ми нико није понудио алтернативу осим ‘чекај’. Шта ћемо да чекамо, не знам ни сам шта ћемо да чекамо“, надовезао се.

Како је објаснио идеју разграничења?

„Да ја знам да ми не можемо да добијемо све али да будемо једнако задовољни колико Албанци и да они буду једнако незадовољни колико и ми“.

Објаснио је и како је још од шездесетих година прошлог века опадао број Срба на КиМ-у, како је Србија, према његовом објашњењу, изгубила и рат и то још крајем 19. века.

„Али све то није важно. Не значи да ми њима треба да предамо нешто што није њихово али само ми треба да разумемо. Борба за наш народ треба да траје и борба за наш народ на Косову и Метохији ал’ нама не сме да уђе крв у мозак и да не смемо да размишљамо и да будемо реални и да не будемо и рационални и да не лажемо себе како је ситуација лака и једноставна. Није. Ужасна је. То људи треба да знају и да знају какве су све опасности од замрзнутих конфликта јер онда нећемо да причамо о оваквом раду и повећању пензија и о томе како ће деца да нам живе“.

Током емисије истакнута је улога појединих опозиционих лидера кроз откривање депеша Викиликса, који се сада оптужују за одустајање од Косова а у делу емисије у којој је председник Србије требало да да коментар на оптужбе да му поједине јавне личности помажу својим гостовањима ових дана како би „издао Косово“.

Србија је под његовом влашћу успела да, са друге стране, како је објаснио, питање Косова врати за преговарачки сто, да покрене талас „отпризнавања независности Косова“, а са друге стране, заустави талас признавања, какав је покренут, што је више пута и вечерас спомињао за време претходних власти.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 12. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Тужно. Очекивала сам да ће посета Хиландару утицати на промену ставова Председника о Косову, али је очигледно да се то није десило. Њему, као и председнику САНУ ништа није свето. Они су свесни значења Косова, али су спремни да се, зарад краткорочних интереса, одрекну дугорочних, виталних интереса српског народа.

    16

Оставите коментар