Мађарска: Књиге са геј темама да буду јасно означене

Влада Мађарске оценила да је таква акција неопходна да потрошачи не буду заведени, као што је био случај када је лезбејска група објавила антологију бајки „Земља чудеса је за свакога“

Поворка припадника ЛГБТ популације у Будимпешти (Фото: Золтан Мате/ЕПА)

Влада Мађарске, која је непријатељство према ЛГБТ заједници означила као централну тачку своје десничарске агенде, наредила је данас издавачима да приликом објављивања књига морају јасно да означе оне које садрже „понашање које није у складу са традиционалним родним улогама“, објавио је данас Ројтерс.

Влада је оценила да је таква акција неопходна како би заштитила потрошаче, да не буду заведени, као што је био случај када је лезбејска група Лабрисз објавила антологију бајки „Земља чудеса је за свакога“, а укључује и приче са геј темама.

Књига, чији аутори наводе како им је циљ да науче децу да буду пуна поштовања за људе различитог порекла, садржи и причу о срни којој је испуњена жеља да постане јелен, као и песму о принцу који се жени другим принцем.

Друге приче се тичу мањина, Рома, особа са инвалидитетом, па је Снежана преименована у Тамни лист, јер је друге боје коже.

„Књига се продаје као књига бајки, тако пише на корицама, али у себи крије чињеницу да садржи понашање које није у складу са традиционалним улогама“, саопштила је влада у Будимпешти.

Опрема: Стање ствари

(N1, 19. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар