Грчка православна црква наложила свештеницима да не поштују мере Владе против вируса

Синод је навео да Влада треба да се држи блажих ограничења која су била на снази у време Божића, усвојених после преговора с Црквом

Фото: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Грчка православна црква се побунила против наредбе Владе да затвори цркве на недељу дана због пандемије корона вируса и наложила свештеницима да пуштају вернике у верске објекте на Богојављење.

Влада Грчке је одлучила да у седмици уочи отварања школа, од 3. до 10. јануара, на снази буду оштрија ограничења ради сузбијања корона вируса, која укључују и затварање цркава за вернике.

Међутим, Свети синод утицајне Грчке православне цркве данас је саопштио да „не прихвата” нова ограничења и да ће Влади десног центра послати протестно писмо.

Након што је у Грчкој у новембру дошло до скока броја новозаражених и умрлих од корона вируса, када су одељења интензивне неге била попуњена, власти су по други пут увеле оштра ограничења кретања, затворивши школе и обуставивши већину економских активности.

Мере су делимично ублажене уочи Божића који Грци славе 25. децембра, када је црквама, радњама које не продају неопходну робу и фризерским салонима дозвољено да обнове неке активности уз одређена ограничења.

Међутим, уочи отварања школа 11. јануара, после два месеца, поново су на снази претходне оштрије мере.

Свештеницима је дозвољено да обављају верску службу за Богојављење, али без верника.

Синод је навео да Влада треба да се држи блажих ограничења која су била на снази у време Божића, усвојених после преговора с Црквом, јер је свештенство током празника водило рачуна да све договорене мере буду поштоване, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Ovi su gori od SPC-a i KC zajedno!

    2
    5

Оставите коментар