Александар Сеничић (ЈУТА): Ковид „пасоши” на основу вакцинације или негативног теста

Ковид пасоши би требало да садрже информације о томе да ли је неко прележао корону, да ли је и када радио ПЦР тест и да ли је примио вакцину

Извор: traveldailymedia.com

Вакцинација неће бити једини услов за добијање ковид пасоша већ и негативан тест, каже директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић и наводи да ће ти „пасоши” вероватно бити у електронској форми, тако да грађани неће морати да ваде нове пасоше.

Упитан да прокоментарише могућност увођења ковид пасоша у Србији пошто се том темом увелико баве многе земље, али и авиопревозници широм света, Сеничић очекује да ће добијање ковид пасоша бити могуће и на основу ПЦР теста, серолошког, брзог теста…

Оцењује, у изјави за Танјуг, да би уз ПЦР тест или вакцинацију, на одређеном персонаслизованом „кју ар” коду били сачувани подаци, а које би путници носили на телефону, таблету, рачунару, те би увидом у „кју ар” код царинска или нека друга контрола омогућила да лице уђе на одређену дестинацију.

Сеничић подсећа да је идеја о ковид пасошима потекла од међународног удружења авиопревозника ИАТА, како би авиопревозници могли да рачунају на већи број путника, што би омогућило и постепени опоравак туристичке индустрије, преноси Танјуг.

Иначе, Међународна асоцијација за ваздушни превоз (ИАТА) представила је недавно „Травел пас”, мобилну апликацију која би требало путницима да помогне да лако и сигурно организују своје путовање поштујући захтеве одређене државе за улазак.

Сеничић, такође, очекује да ће одлука о употреби ковид пасоша бити донета на светском нивоу, а коју ће покренути авиопревозници и развијене земље света, а пре свега Северна Америка и ЕУ.

„Путници који буду желели да путују на ове дестинације би морали да поседују ту врсту пасоша, што омогућава туристичком сектору да настави да ради”, наводи он.

Подсећа да су услови у туризму катастрофални и додаје да се, ипак, нада бољим данима у туристичкој индустрији.

Ковид пасоши би требало да садрже информације о томе да ли је неко прележао корону, да ли је и када радио ПЦР тест и да ли је примио вакцину.

Поједини авиопревозници су већ најавили увођење ковид пасоша као услов за лет у наредном периоду, као на пример аустралијска авиокомпанија Квантас.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар