Синиша Љепојевић: Нема те силе која може против народа

Није ријеч само о томе да нестаје страх, да је нестао страх, него је проблем што се умјесто страха инсталира неповјерење као основни однос у друштву, рекао Љепојевић

Синиша Љепојевић (Извор: Снимак екрана/Хелмкаст)

Гост јутјуб телевизије „Хелмкаст“ био је Синиша Љепојевић, дугогодишњи дописник „Танјуга“ из Лондона. Разговор водио Игор Маринковић

Највећи проблем ауторима пројекта корона вируса је што је нестао страх код људи.

Није ријеч само о томе да нестаје страх, да је нестао страх, него је проблем што се умјесто страха инсталира неповјерење као основни однос у друштву, тако да људи више не вјерују ауторитетима, не вјерују институцијама, што је озбиљан проблем, јер кад у друштву нестане повјерења, оно се тешко враћа. То је један од вјероватно нежељених ефеката овог пројекта са корона вирусом. Рецимо, најновија истраживања око Ангеле Меркел, на пример у Њемачкој, пошто је Њемачка ипак најозбиљнија земља у Европи – њен углед драстично опада, управо због тог неповјерења према њеном односу према корона вирусу. У Енглеској такође. У Француској да не говоримо – можда је корона само кап која је прелила чашу неповјерења према Макрону и његовој власти. Аутори пројекта корона нису рачунали на то, и они се уопште не обазиру на то, него гурају како је замишљено. Мислим да ће корона вирус бити један од узрока огромних социјалних помјерања кад је ријеч о Европи, и рекао бих, чак, немира, пошто на пример у Великој Британији све је присутнија свијест, увјерење да ово не може да се прекине без улице. Народ мора изаћи на улицу да прекине ово лудило, јер очигледно аутори пројекта мисле да с тим могу дуго да раде – Свјетски економски форум у Давосу, који је највећи оперативац тих пројеката, па и корона вируса, каже до краја 2022. године. Међутим, Свјетска банка, која је такође дио тог пројекта, у својим анализама каже до 2025. Бојим се да ће та агресивна манипулација – да се разумијемо, болест постоји, нема говора, ми не знамо ко је направио ту болест, односно знамо, али шира јавност не зна – довести до огромних социјалних помјерања, рушења досад постојећег поретка, и политичког и економског, што вјероватно аутори нису жељели, али кад је ријеч о људским друштвима, никад не можете да предвидите како ће се нешто развијати, поготово нешто што је против природе људског друштва, против људске природе.

***

Свједоци смо страшног лома, који је почео много раније, прије корона вируса, али се пројекат корона вируса очигледно користи да оправда тај лом, који је системски. Почетак лома је кад су јавне финансије Америке банкротирале, 1972. године. Од тада почињу прво прикривања тог колапса, а друго тражења начина да се преживи. И то је онда ишло од лажне афере „Вотергејт“, са Никсоном, који је био веома добар предсједник у вријеме кад се десио тај колапс, јер је рекао „људи, ако је колапс, онда је колапс“, па су измислили ту „Вотергејт“ аферу. (Треба подсјетити да је у тиму који је манипулисао с том афером била млада адвокатица Хилари Клинтон.) Тада то почиње. Касније са Реганом, с измишљањем новог модела, такозваног неолиберализма, дерегулације финансијског тржишта у вријеме Била Клинтона, па даље преко ратова, и сад смо дошли до нечега гдје више не може даље. Дуго траје та криза. Корона вирус је као пројекат дио те кризе, с тим што се вјерује да би он сад требало да омогући опстанак елите која је довела до кризе. Моје мишљење је да је то потпуно погрешна процјена и да ће корона вирус довести до једног великог слома који они нису жељели.

Синиша Љепојевић: Брегзит револуција

***

Корона вирус, овај који сад зову ковид-19, је направљен у лабораторији у Сјеверној Каролини, уз учешће америчких и двојице кинеских научника, и свој пројекат су објавили у новембру 2015. године. Послије тога су Американци затворили ту лабораторију и пребацили читав пројекат у Вухан, у Кину. Међутим, од та два кинеска научника, један је емигрирао из Кине, врло брзо, и остао у Америци, и, према расположивим информацијама, пројекат су Американци наставили у Тексасу. У Тексасу је практично регистрован први обољели пацијент од корона вируса, овог новог, у јуну прошле године (2019). То је познато. Друга је ствар што масовни медији, који су дио тог пројекта, никад то не објављују. Међутим, човјек кога интересује може да то нађе, пошто је ипак дошло до неког времена гдје не можете све сакрити.

Сад је велико питање ко је све знао за то. Ако погледамо, на примјер, да су Кинези релативно брзо направили вакцину, значи да су се годинама припремали, знали су. И Руси су знали. Американци су признали да на вакцини раде пар година. Десило се нешто што је сада разоткривено.

Оно што се још увијек не зна су манифестације болести, и како се болест шири.

***

Нема те силе која може против народа.

***

Српска православна црква има у српском народу потпуно другачији статус од оног црквеног, да кажемо. Срби нису неки вјерници, Срби су традиционално своји, и не припадају црквеној догми, међутим, сви Срби поштују Српску цркву, јер је она стожер око ког се овај народ окупљао у најтежим временима. Зато је нападају.

Проблем је што и у Српској цркви има људи који су дио тог антицрквеног пројекта.

***

Русија је нападнута корона вирусом са границе са Грузијом и Украјином. Моја претпоставка је да је Путин прихватио игру да би имао изговор да спријечи неке даље ситуације. Руси имају вакцину која је релативно брзо направљена, што значи да су они много раније радили на томе, значи да су имали обавјештајне податке да се ово спрема.

Синиша Љепојевић: „Дубока држава“ с корона пројектом успела да поврати део моћи коју је изгубила Брегзитом

***

Нова власт преузима Црну Гору у катастрофалном стању – огромним дуговима, практично без привреде, сем туризма, с инфраструктуром коју је врло тешко разбити. То је оно што зову „дубока држава“. Друго, ова власт ипак функционише у Црној Гори. И они су дио Црне Горе. А то је једно традиционално конзервативно друштво. И они имају рођаке и кумове. Промјене ће ићи врло споро.

Негдје 2003-2004. године Црна Гора је тражила савјетничку помоћ од владе Велике Британије за демократске процесе итд. Британци су послали једног човјека који је то радио и у другим земљама у Источној Европи – Роберта Стоуна, професора са Кембриџа. Он је отишао у Црну Гору, и послије четири дана ме зове телефоном. Ја кажем „Гдје си?“, он каже „Па овде, у Енглеској“. „Како си се вратио, требало је да останеш пар мјесеци?“ Он каже: „Вратио сам се одмах, јер је демократизација узалудан посао. У Црној Гори су сви рођаци.“

Нова власт је само дио дугорочног политичког процеса који је започет и који се не може зауставити. Основна линија је добра – да се напусти државна политика против Србије и Срба.

Двије су отежавајуће околности. Прво, наметнут је синдром великих очекивања – што је, наравно, пропаганда против нове власти, јер у свим ситуацијама великих очекивања долази до разочарања. Други велики проблем је што ова власт нема подршку јединог природног савезника Црне Горе – званичне Србије. У провладиним медијима (у Србији) видимо такво дезавуисање нове власти и такве лажи да је то заиста постало срамота. То не може ништа да учини у Црној Гори, али разоткрива позицију званичне Србије и подгријава сумње да су Мило Ђукановић и актуелна власт у Србији дио исте екипе.

Алекса Бечић, Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић (Фото: Лука Зековић)

Нова власт у Црној Гори изван Црне Горе нема савезника.

И Косово и чланство у НАТО ће доћи на ред, али не сада.

Ови избори су показали да је највећа подршка останку Мила Ђукановића на власти био дио опозиције у Црној Гори, који је финансијски и политички био везан за званични Београд. То је сада потпуно јасно. То су они из побједничке коалиције који су сада против ове владе – Мандић, Кнежевић и Медојевић, с тим што Медојевић у Црној Гори нема никакав кредибилитет, јер сви у Црној Гори знају да је црногорски језик изгласан захваљујући Медојевићевим посланицима.

Вјероватно ће доћи и час кад ће почети истрага о улози званичног Београда у такозваном државном удару на претходним изборима. То је оно чега се многи плаше, а не чланства у НATO или признања Косова.

***

Нејасно је зашто ова власт удаљава Косово од остатка Србије. И без личних уцјена, мислим да већину људи у данашњој власти не интересује Косово, и данашња власт кад је била опозиција је о томе обавијестила Америку.

Док је СНС била опозиција, Александар Вучић је био у посјети Америци. Тада је један од службеника амбасаде, касније амбасадор, био Ђерђ Матковић, који је по службеној дужности њему био домаћин. У разговору у Стејт департменту, кад је дошло до Косова, Александар Вучић је рекао да њега Косово не интересује. То су Американци добро записали. (Касније је то, кад су дошли на власт, поновио Тома Николић приликом посјете једној конференцији у Бразилу.) Ђерђ Матковић је послије тога телеграмом о тој изјави обавијестио МИП. Као и сви телеграми, то се архивира у архив МИП-а. Кад је СНС дошла на власт, тај телеграм је неко украо из архиве. А Ђерђ Матковић је постао амбасадор у Америци.

Ђерђ Матковић (Извор: Амбасада Србије у САД)

Косово и Метохија историјски је највећи државни проблем Србије. То је државна територија која се настоји силом одузети. То не може тако.

Друго, Србија не може одредити судбину Косова, јер је Косово дио далеко шире геополитичке игре, која још траје. И све приче о коначним рјешењима су бесмислене. Њихова једина функција је да Србија легализује бомбардовање Србије 1999. године, и ништа више.

Србија не може да утиче на рјешење за Косово, али нема разлога да пристаје на процесе као што је Бриселски споразум.

При томе, ми смо мала земља, презадужена. Немоћном човјеку једино што у животу преостаје је достојанство. Ми смо и то препустили. Ми смо довели себе у понижење и никакво више поштовање према нама не постоји, управо због тог што радимо на Косову и Метохији.

***

Суштински проблем Србије је модел друштва наметнут 2001. године. Уопште није битно ко је на власти – све је исто, само што мање пара има. Према томе, проблем је модел друштва, који се темељи на распродаји друштвеног богатства, без икакве визије економског развоја. Опозиција уопште не доводи у питање тај модел друштва.

Мислим да је добар примјер Мађарска.

Док год је овај модел друштва, уопште није важно ко је на власти, јер је модел друштва извориште деструкције.

Цјелокупан разговор (у трајању од 1 час и 35 минута) можете погледати овде:

Наслов, опрема и транксрипт: Стање ствари

(Хелмкаст, 27. 12. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Да ли је Синиша Љепојевић британски држављанин? Било би лепо а нам то сам каже једном згодом.
  То да је агент, не само агент утицаја за британску ствар, је јасно од пре, а и из овог разговора током кога, и након, провејава Синишин наратив „енглези су најспособнији и најталентованији, а кинези су фини и невини“.

  1
  8
 2. И заборавих у првом маху: то да је неверник нам је сам Синиша Љепојевић рекао у овом разговору, а то да је подобан кадар савезне сфрј службе се подразумева по природи наместеништва.

  1
  7
 3. Само се питам докле ће овакви типови да вршљају по Србији, соле пмет и агитују шта народ у Србији треба или не треба да ради…

Оставите коментар