Никола Н. Живковић: Српски деда с унуком код немачког лекара или Коме веровати

Лекар Волфганг тврди да ситуација ипак није тако безнадежна. На основу сопственог искуства верује да знатна већина лекара и даље остаје верна Хипократовој заклетви, пише из Берлина Никола Живковић

Никола Н. Живковић (Фото: Соња Ракочевић)

Лекар Волфганг један је од најтраженијих у главном граду Немачке. Он јесте педијатар, но код њега долазе и старији. Или, како у шали каже: „Моји пацијенти су у доби од једне до сто и једне године“.

Погледао је моју четворогодишњу унуку, питао због чега сам дошао и наставио: „Ништа је не боли? Па што сте је онда довели? Педијатар сам двадесет година и видим да је дете здраво као дрен. Будите благодарни Господу што имате здраву унуку.“

Волфганг је приметио да сам био помало изненађен па и збуњен те, добронамерно, наставио: „Ово нарочито често понављам младим женама, трудницама. Долазе код мене само тако, да их прегледам. А ја их питам: Да ли су ваше баке и прабаке као труднице долазиле код лекара? Нису. Па шта онда ви долазите? Да ли сте ви глупље од њих? Долазите код гинеколога, јер се неки паметњаковић сетио да трудница треба да иде код лекара после десет недеља трудноће, па после три месеца – и тако редом. То је потпуно бесмислено. Ако се жена добро осећа, то је тачнија дијагноза од свих лекарских налаза. Непрестано понављам својим пацијентима: Верујте себи, својим осећањима, својим инстинктима, а мање медицинским апаратима! Што сте ређе код лекара и у болници, то ћете дуже бити здрави! Ето вам формуле за дуг живот!“

Своју децу Волфганг није вакцинисао и подржава родитеље који одбијају вакцину за бебе. Његова деца су данас одрасла – једно од њих студира медицину – и никад нису била озбиљно болесна. Неке користи од те вакцине Волфганг не види, али зато може да изазове озбиљне здравствене проблеме. Због тог става веома је цењен код младих родитеља.

Како објаснити, да код једног доктора можете да дођете на ред одмах, а код другога морате да чекате на ред два, или чак и неколико месеци? Па, по истој логици као и код неког мајстора, без обзира да ли је столар, електричар или водоинсталатер. То је опште позната чињеница. Ко је добар мајстор свог заната, до њега није лако доћи. Таквом обично и не треба телевизијска реклама. Његову славу преносе његова дела. Ако пацијент, рецимо, каже комшији: „Био сам код једног стоматолога, одлично ради, а није претерано скуп“, ова кратка информација је довољна.

Тако је и са Волфгангом. Лекарску ординацију добио је од свог оца. И деда му је био лекар. Од њих је наследио и вилу у најотменијем делу Берлина. Укратко, није под притиском, као већина његових колега, да, на пример, отплати кредит за ординацију, или, како Волфганг рече: „Не зависим од фармацеутских фирми. Још као студент четврте године медицине, куцали су на врата представници фармацеутских компанија и нудили ми, рецимо, ՚конгрес лекараʻ на острву Криту или Ла Гомери (Канарска острва). Замислите, школујете се од студентског кредита, а онда дође неко, као да је Божић Бата, и каже: ՚Све Вам плаћамо – и авионску карту и смештај у хотелу!ʻ Звучи примамљиво, зар не? Ви мислисте да је све бесплатно, без икаквих обавеза? Рачун вам долази тек касније, после неколико година, када отворите сопствену лекарску ординацију.“

Фото: EPA/EFE/Martin Divisek

Тако смо дошли до суштине проблема. Коме да верујемо? Колико лекара ради онако како су се заклели Хипократу, оцу медицине? Овај Грк живео је пре две и по хиљаде година. Хипократова заклетва и данас важи и није лоше да је овде, скраћено, цитирам: „Кунем се …свим боговима и богињама, које позивам за сведоке, да ћу испунити овај завет… и применити све мере за добробит болесних према својим способностима и процени, чувати их од штете и неправде…“

Како сам био последњи пацијент, или тачније, „дека са унуком“, као да је био расположен за разговор. А можда и јер сам „из дела Европе, где још никада није био.“

Већ годину дана живимо у доба короне. Живот на планети као да је стао. Једни „експерти“ говоре нам једно, а њихове колеге тврде управо супротно. Коме да верујемо ми, обични људи, који нисмо ни део „кризног штаба“, а ни епидемиолози? Шта је са оним лекарима који се не придржавају Хипократове заклетве? Како да их препознамо?

Волфганг тврди да ситуација ипак није тако безнадежна. На основу сопственог искуства верује да знатна већина лекара и даље остаје верна Хипократовој заклетви: „Проблем је што се чују најгласнији. Они стварају буку. Њих пуштају да говоре на најгледанијим телевизијским станицама. А где влада галама, ретко се може чути глас разума и истине.“

Као пример, Волфганг је навео „PCR-Test“. Тај тест служи као основа за утврђивање броја заражених од короне. Развио га је немачки вирусолог Кристијан Дростен (Christian Drosten), у сарадњи са својим тимом, и то у берлинској болници Шарите (Charité). Тај тест је у употреби у већини земаља Европске уније.

Волфганг ми је скренуо пажњу на чињеницу да је Дростен на почетку епидемије говорио сасвим јасно и разумно, и одједном, негде од маја ове године, почео да говори сасвим другачије, супротно од онога што је говорио у фебруару или марту. Други разлог јесте Дростенов тест. Он се показао као сасвим непоуздан. Због тога је потписао тужбу, коју води познати адвокат Филмих (Dr. Reiner Fuellmich) са својим колегама. Двојица главнооптужених су Дростен и Лотар Вилер (Lothar Wieler), шеф Института Роберт Кох.

Лотар Вилер: Корона се брже шири кад се људи смеју и када су срећни

Филмих их оптужује да су ширили лажне тврдње („falsche Behauptungen“) у погледу короне. Филмих је постао познат по том што је у име потрошача водио спор с великим концернима попут Deutsche Bank и Volkswagen и победио их.

С тим у вези, пре свега неколико дана више од двадесет реномираних, међународно признатих научника критиковало је тест чији пуни назив гласи „SARS-CoV-2-PCR-Test“. Пошто нисам вирусолог – као, верујем, ни већина људи који ће ово читати – преостаје ми само да укратко објавим резултат њиховог рада. Он гласи: „Дростенов тест садржи девет озбиљних научних грешака“ („neun gravierende wissenschaftliche Fehler“).

Чињеница јесте да „PCR-Test“ ништа не говори. Позитиван тест не значи да сте заражени, а нити да сте болесни. И кад политичари и масовни медији шире панику да има, рецимо, „20.000 новозаражених од короне“, то онда нема везе с медицином, али има с политиком. Неко има интерес да шири панику у хистерију. Преко 80% оних који су на тестовима били позитивни су здрави и могу слободно ићи на посао. Свега до 2% позитивно тестираних су озбиљно болесни. Проценат смртности још је мањи и износи око 0,2%.

Научници су пронашли да Дростен и његов тим нису само радили у берлинској државној болници Шарите, већ и у приватној фирми Vivantes GmbH, која производи тестове за дијагностицирање вируса корона. Укратко, реч је о сукобу између општег, народног интереса и приватног бизниса.

„Њемачки др Кон“ у шкрипцу: Докторат Кристијана Дростена под сумњом

Њихова оцена има тежину, јер је реч о угледним научницима: Једон, бивши шеф истраживачког центра фирме „Фајзер“ (Ex-Forschungsleiter von Pfizer Dr. Michael Yeadon), познати генетичар Мек Кернан (Kevin McKernan), молекуларни генетичар Боргер (Dr. Pieter Borger), специјалиста за инфективне болести Франки (Dr. Fabio Franchi), јапански имунолог Охаши (Prof. Dr. Makoto Ohashi), те биолог Кемерер (Prof. Dr. Ulrike Kämmerer).

Научници Водарг и Једон послали су петицију са захтевом да се одмах забрани дозвола Фајзеру да продају вакцину против короне под именом BioNtech/Pfizer zu BNT162b. Њихова петиција има за циљ да заштити здравље становништва. Јер, тренутни ниво те вакцине јесте такав да постоје озбиљни проблеми и може да наруши здравље онима који би је примили. Словом, та вакцина није поуздана и зато је треба забранити.

Лекари су позвани да се супротставе политичарима и лекарима који су очигледно не у служби здравља становништва, већ фармацеутских фирми или нечијих других институција, али које сигурно имају мало везе са медицином и бригом о здрављу људи. И зато звучи цинично кад политичари и такви неодговорни лекари траже прекид живота „у интересу заштите људи“ („zum Schutz der Menschen“), јер то води у самоубиство друштва и укидање слобода.

Шта казати о лекарима као што је онај из Вучићевог „кризног штаба“, који је осудио Ђоковића, јер српски тениски шампион наводно „не признаје напредак медицине“. Волфганг се насмејао, јер такав аргумент нико у Немачкој не би употребио: „Сваком је јасно да овде имамо посла с типом човека који лови у мутном и меша бабе и жабе. Јер, за Ђоковића сам чуо, а за овог вашег епидемиолога нисам. Но, јасно је да Ђоковић није глуп да би био против вакцине. Нисам ни ја. Но, јесам против ове вакцине, која просто још није довољно испитана. Претпостављам да је тако мислио и Ђоковић. Имам пуно поверење у вакцину која је испитивана најмање десет година. А сада имамо случај да су ово скратили на свега неколико месеци“ (,auf wenige Monateʻ). А то практично значи да смо ми за фармацеутске фирме постали нека врста ,опитних кунићаʻ (,Versuchskaninchenʻ). А тај Ваш епидемиолог или нема појма о вакцинама, или је плаћен од фармацеутског лобија.“

Александар Апостоловски: Чиме је Новак Ђоковић узбудио читав свет – укључив др Кона, В. Шешеља и В. Пешић?

Додао сам да постоје сумње да је код њега посреди ово друго, јер је већ пре неколико година био позван на суд пошто је, са својим сарадницима, оштетио сиромашну српску државу за неколико стотина хиљада евра. О томе је писала и наша штампа. И на крају, видимо да је поново у Вучићевом кризном штабу и да је чак и награђен. А једини човек који је говорио на основу своје савести и знања, др Несторовић, више није члан „кризног штаба“. И та чињеница сама по себи говори нешто о политици државе у односу на корону.

Против ове садашње вакцине није само Ђоковић, већ и, као што видимо, веома позната имена из света науке и медицине. Волфганг ми је на крају казао да он воли свој позив лекара, да ради и прековремено, премда финансијски то не би морао. Лекари су они који раде с пацијентима, који имају поверења у њих, а не у оне из лабораторија, а још мање у политичаре, чији је једини циљ да буду поново изабрани и тако да задрже своје често незаслужене привилегије.

После овог сусрета с Волфгангом, размишљам о ситуацији у нашој Србији. Питања се намећу сама од себе. Рецимо, да ли ће се и код нас појавити неки српски адвокат Филмих, који ће тужити Вучићев „кризни штаб“ јер је погрешно саветовао Владу у погледу заштите од короне? Да ли ће неки упоран и храбар београдски адвокат моћи да приведе правди оне лекаре који не служе интересима здравља људи, већ профиту фармацеутских компанија?Categories: Писма из Жумберка

Tags: , , , ,

11 replies

 1. Прави деда, у право време, на правом месту.

  17
  1
 2. Пензионисани (?) лекар, др. Живковић је у Берлину довео своју четворогодишњу унуку једном имагинарном др. Волфгангу (имагинарном – зато што није навео никакве детаље – податке о њему, па није ни могуће проверити да ли такав и постоји) да је прегледа – не наводећи ни из ког разлога је доводи (а и сам је – осим што је деда, још и лекар – па разлози мора да су јако озбиљни?), и каже: “…Погледао је моју четворогодишњу унуку, питао због чега сам дошао и наставио: „Ништа је не боли? Па што сте је онда довели?…“. Стварно – зашто???
  Настављајући о актуелном питању: “Вакцина – или не?“, др. Живковић износи искуства свог имагинарног колеге, “др. Волфганга“:
  „…Своју децу Волфганг није вакцинисао и подржава родитеље који одбијају вакцину за бебе. Његова деца су данас одрасла – једно од њих студира медицину – и никад нису била озбиљно болесна. Неке користи од те вакцине Волфганг не види, али зато може да изазове озбиљне здравствене проблеме. Због тог става веома је цењен код младих родитеља….“.
  Али, при крају чланка, “др. Волфганг“ (по речима др. Живковића) скаче себи у уста:
  “… Но, јасно је да Ђоковић није глуп да би био против вакцине. Нисам ни ја. Но, јесам против ове вакцине, која просто још није довољно испитана. Претпостављам да је тако мислио и Ђоковић. Имам пуно поверење у вакцину која је испитивана најмање десет година. А сада имамо случај да су ово скратили на свега неколико месеци“ (,auf wenige Monateʻ). А то практично значи да смо ми за фармацеутске фирме постали нека врста ,опитних кунићаʻ (,Versuchskaninchenʻ)….“.
  Дакле, (ни) “др.Волфганг“ ипак није баш дибидус против вакцине (мада није баш јасно које?), под условом да је бар десет година испитивана, али – када говори о томе, своју децу (која су данас већ одрасла) није вакцинисао – а те вакцине су до тада биле испитиване и у употреби знатно више од десет година… Дакле: шта је сад то? Вакцине за које каже да их одобрава за употребу, ипак не употребљава? Какав апсурд…
  Иначе, и моја одрасла деца су вакцинисана од свега што је било пре 50 година обавезно у Југославији, преживела су, и имају (делом) одрасло потомство овде у Холандији, које је, такође, вакцинисано од свега што је било – не обавезно и под принудом, него од стране државе обавезно понуђено становништву (обавеза државе), па бирај ко хоће , и за сада су већ годинама после свих вакцинација живи, здрави, и не показују знаке да су постали зомбији.
  Ја сматрам да свако треба да буде слободан да се вакцинише, или не – али нека нас аутор не дави својим “аргументима“ против вакцинације, ма – макар да су то и аргументи “надалеко чувеног др. Волфганга“.

  16
  25
 3. @Хвала деда Никола!

  „Прави деда, у право време, на правом месту.“
  И да додамо: код правог Човека, Лекара – др Фолганга!
  А, посебно хвала за:
  “Своју децу Волфганг није вакцинисао и подржава родитеље који одбијају
  вакцину за бебе. Његова деца су данас одрасла – једно од њих студира
  медицину – и никад нису била озбиљно болесна. Неке користи од те вакцине
  Волфганг не види, али зато може да изазове озбиљне здравствене
  проблеме. Због тог става веома је цењен код младих родитеља.“

  18
  10
 4. „ И на крају, видимо да је поново у Вучићевом кризном штабу и да је чак и награђен. А једини човек који је говорио на основу своје савести и знања, др Несторовић, више није члан „кризног штаба“. И та чињеница сама по себи говори нешто о политици државе у односу на корону.“ – противуречностима никад краја. Не може се критиковати неименовани члан Кризног Штаба, а хвалити др. Несторовић, који је такође учествовао до јуче у доношењу свих одлука тог истог Кризног Штаба и одликован за то. Где му је била савест задњих 6 месеци?! Знање и углед су отишли низ ветар заједно са позивом на одлазак у шопинг у Милано, лечење потопљеним белим луком, учесталијом сексом у циљу подизања имунитета, “Теслином пурпурном плочом”, тврђењем Председника да је доктор генијалац…
  Аутор је требало сам да прочита чланак пре објављивања, или да пита “др. Волфганга”, шта мисли о садржају текста

  7
  13
 5. @ стари доктор

  Поштовани,
  није на одмет још једно мишљење, а можда Вам је и колега ?

  Чувени француски лекар проговорио: Ово нису вакцине, не смемо да их примимо!

  Професор Кристијан Перон, шеф одсека за заразне болести у болници Garches. Петнаест година био је водећи саветник за јавно здравље неколико влада. Председавао је техничким комитетом за вакцинацију под СЗО, био је потпредседник стручног комитета за вакцине за целу зону европе која укључује целу Русију и зону Централне Азије.

  https://stanjestvari.com/2020/12/07/kristijan-peron-moderna-i-fajzer-nisu-vakcine-vec-genska-terapija-koju-moramo-kategoricki-odbiti/

  19
  4
 6. За ово захваљивање заслужан је @ стари доктор.

  Нешто бих да му отпишем али он има обичај да „нестане“ из дискусије па к’о велим да не оптерећујем остало читалаштво.

  Тек, @ стари доктор, ако сте расположени за размену мишљења – добро дошли (назад) а деда Николи још један поздрав.

  8
  3
 7. @Хвала деда Никола, још једном: Нисам нестао, али сам своје ишљење јасно изнео у првом коментару – али, добро, ту сам, да чујем Ваше мишљење, јер Ваш први коментар није био никакво мишљење, него захвалница аутору…..

 8. ПРИЗНАЊЕ НАУЧНИКА: 30 милиона људи смо намерно заразили сидом и раком
  Један од најистакнутијих научника унутар индустрије вакцина, научник фармацеутске компаније Мерк, Др Морис Хилман неколико година пре своје смрти направио је аудиоснимак у коме сасвим отворено признаје да су вакцине којима је вакцинисано више од 30 милиона људи у свету биле контаминиране леукемијом, вирусом рака и АИДС-ом.

  На снимку се https://www.youtube.com/watch?v=lRnBNUJmiYo&feature=emb_title

  након његове изјаве чује смех његових колега, такође научника, који потом кажу како ће том вакцином вакцинисати Русе, „напумпати“ их туморима, како би то помогло да Американци победе на олимпијади. Дакле, научници су знали како је вакцина заражена вирусом рака и смејали су се на застрашујућу стварност!

  https://srbin.info/svet/priznanje-naucnika-30-miliona-ljudi-smo-namerno-zarazili-sidom-i-rakom/

  11
  1
 9. Поштовани @стари доктор,

  драго ми је да сте ту и на страни дијалога, прашташтајте на „кашњењу“ од 24 сата.

  Разумећу, @стари доктор, ако сте одустали од чекања.
  Видим да сте заузети коментарима на више места на Стању ствари. Биће прилике.

  Да пређем на ствар. Искуство, скоро невероватно слично деда Николином, имао сам са београдским педијатром код кога сам једно време водио децу. Такве људе као да сам Бог пошаље. Разговарао сам са њим и о вакцинацији и примени антибиотика код деце а ускоро су се прегледи (и контроле), пошто смо обично одлазили пред крај смене, завршавали сваки све дужим разговорима.
  Касније сам схватио, када сам почео да одлазим и код других педијатара, да сви педијатри знају за њега и да је превасходно међу лекарима на јако добром гласу.

  Отуд мој први коментар: Прави деда, у право време, на правом месту.

  Што се тиче антибиотика његове су речи да је пажљивом употребом антибиотика спасао животе многих дечака док је радио на клиници за плућне болести али да је иначе, у општој пракси, врло резервисан према њиховој употреби. Када сам га питао о вакцинацији конкретном тзв. ПРЕВЕНАР 13 поливалентном вакцином усмерио ме на размишљање: свака валенца ове вакцине намењена је да дејством на имуни систем створи услове да се организам са нечим конкретним избори када буде нападнут. Уз напомену да, колико му је тада било познато, још није видео ни једну студију која се бави последицама споредних дејства на имуни систем. И запитао се шта ће имуни систем радити када се појави 14-ти узрочник.

  Ако не наведем „никакве детаље – податке о њему“ па да и за њега не буде „могуће проверити да ли такав и постоји“? Хоћете ли сматрати да је имагинаран?

  (На жалост, нисам га ни чуо ни видео од кад је ово зло почело. Раније ове године је преминуо.
  У штампи је објављено – од короне. Кажу да „није хтео да престане да лечи децу и да се тако заразио“. Једног дана, кад прилике дозволе, и то ћу проверити)

  Ако на ово искуство додам и искуство из апотеке у којој ми госпођа фармацеут говори о утцају антибиотика на имунитет њене две ћерке и не наведем ни један податак? Хоћете ли сматрати да је и она имагинарна?

  У празној апотеци на глас сам се питао како то да, из генерације у генерацију и у све млађем узрасту, има све више деце алергичне на све и свашта а да у моје време осим алергије на пеницилн слабо да је ко од нас „немедицинског особља“ за неку другу и чуо. Апотекарка је изронила иза пулта и у краћем монологу ми објаснила да је свака алергија у ствари указује на слабост имуног система а да сваки антибиотик делује на имуни систем тако што све остало (што га „не занима“) најпре мора да „нападне“ да би деловао. Све је поткрепила примером: између њених ћерки је неколико година разлике, таман толико да млађа буде захваћена енормниом количином преписаних антибиотика а старија не. Шта мислите која је алергична и која често обољева? И чија ће деца бити здравија?

  Како стоји са употребом антибиотика и алергијама/имунитетом у Холандији?

  Ово питам јер поменусте вакцинацију ваших унука, вас и ваше деце „од свега што је било пре 50 година обавезно у Југославији“. То ће рећи да су мој и имунизациони картони ваше деце идентични, истог смо узраста. Може да буде занимљиво поређење.

  Сваки пут кад помислим на вакцинацију сетим се калемљења богиња, „сребрном иглом, са дечјих краста“, из времена кнеза Милоша. Кажу да је потекло из Кине, да је путем свиле стигло у тадашњу Турску односно Србију а одатле даље у Европу. Нисам лекар али мислим да квалитет ове вакцинације и вакцинације mRNA вакцином, упитно (не)тестиране неколико седмица, просто не може да се пореди. О последицама мислим да не можемо ни да говоримо.

  Да додам још једно питање: у коментару на чланак деда Николе не прокоментарисате део везан за ПЦР тестове. Да ли то значи да коментар на тај део немате или се уклапа у општу слику коју сте дали у остатку коментара?

  Срдачан поздрав,
  Хвала деда Никола (још једном!)

  ПС: да подестим на једну од претходних дискусија из које сте „нестали“ а може бити корисно да је наставимо: https://stanjestvari.com/2020/08/25/srbija-umrli-januar-jul/

  4
  1
 10. @Хвала деда Никола (још једном!): Пробаћу да Вам одговорим по тачкама:
  1.Антибиотици се у Холандији – у односу на употребу у Србији користе релативно ретко у пракси домаћих лекара, а у болницама је њихово коришћење регулисано протоколима договореним на нивоу стручног колегијума и под контролом лекара микробиолога (ја сам био један од тих) и у озбиљним случајевима само на основу културе и антибиограма. Рекао бих – све у свему вероватно бар пет пута мање но у Србији.

  ПРЕВЕНАР 13 је вакцина против 13 најчешће налажених типова пнеумокока (а има их преко 70) и у Холандији се налази у обавезној понуди вакцинације (“Државни Програм Вакцинација“) деце почев од 3-ег месеца живота. Иначе, деца се вакцинишу у 8 прилика (3,5,11,14 месеци, 4,9,12/13 и 14 година)разним вакцинама – списак вакцина је сувише дуг да их овде наводим. Држава је дужна да понуди и обезбеди бесплатно вакцинисање и евиденцију – а родитељ одлучује да ли то прихвата, или не. У Холандији то прихвата 93% родитеља – а ко из било ког разлога (политичког, верског, тупавости) неће: “понуђен – к`о и почашћен“!
  PCR тестови: Немам личног искуства, јер сам у пензији. Колико знам, веома су осетљиви, а зависе и од пажљивог узимања брисева (довољно материјала). Због те осетљивости, није ретко да и после пребољевања остају неко време позитивни, што не мора значити да су пацијенти још увек заразни…
  Кажете: “ ПС: да подестим на једну од претходних дискусија из које сте „нестали“ а може бити корисно да је наставимо: https://stanjestvari.com/2020/08/25/srbija-umrli-januar-jul/ “. Не слажем се с Вама, јер немам шта додати, пошто сам исцрпно изнео своје ставове у тој дискусији и знам да се никако не можемо сложити. Време ће бити судија.

  2
  2
 11. Најпре праштајте деда Никола због мог потписа, сад је већ прекрдашило сваку меру.

  Нисам могао да претпоставим да ће се дискусија овако развијати и да ће се потпис оволико пута поновити. Наук за у будуће сам извукао: за даље дискусије са @стари доктор, ако их буде, користићу потис „Опет ја“.

  @стари доктор,

  „Тачкирање“ Ваших одговора у најмању руку је занимљиво.
  Као прво питање прихватили сте питање које је дословно седмо и налази се у последњој трећини текста. Пре тога постоје 6 реченица које се завршавају знаком питања.
  Седмо је у форми изјавне реченице и тиче се ПРЕВЕНАР вакцине (14-ти узрочник) у вези које износите општа места.
  Осмо (недостатак студија које се бави последицама споредних дејства на имуни систем), хајде и ја да прескочим.

  Ако нисте ухватили везу између паралеле коју сам направио између дејстава медикамената о којима је реч на имуни систем нека и то иде мени на душу, да пређемо и преко тога.

  То да се не одредите према ПЦР тестовима јер сте у пензији не могу никако да прихватим као одговор. Брзином рачунарском миша, за неколико секунди можете да се информишете о томе сасвим довољно па и да нас овде, с обзиром да сте лекар микробиолог, још нечему подучите.
  Ја ћу овде поменути само циклусе.

  То је од прилике било и место на којем смо прекинули претходну дискусију ( https://stanjestvari.com/2020/08/25/srbija-umrli-januar-jul/) за коју кажете да сте „исцрпно изнели своје ставове“ и да знате „да се никако не можемо сложити“.

  Не знам сада за коју вашу реч да се ухватим јер сте у тој дискусији на један од мојих кментара написали:
  „Заиста сам веома импресиониран Вашим залагањем и радом да дођете до релевантних података! Chapeau! Изузетно се ретко на интернету срећу такви…“.
  (https://stanjestvari.com/2020/08/25/srbija-umrli-januar-jul/#comment-162820)

  И вези „није ретко да и после пребољевања остају неко време позитивни, што не мора значити да су пацијенти још увек заразни…“. вратите се на поменуту дискусију. Тамо сам Вам, и то из текста са сајта холандске владе, покушао да објасним игру бројки/бројкама и игру речи/речима и вези термина CONFIRMED CASES, INFECTED и INFECTIOUS а све базирано – на чему би другом него на ПЦР тестовима. Ја ћу овде набацити само аутопсије.

  Позивам Вас да још једном начините круг кроз ове чињенице.

  Иначе имам два мотива да дискутујем с Вама @стари доктор.

  Први је што сте лекар микробиолог и то једини који се као такав представио у коментарима на овом сајту. И даље сматрам да би својим знањем могли да помогнете читалаштву на Стању ствари да се поједине чињенице боље ратумаче и/или сагледају у новим околностима. То не би требало да има везе са неслагањем.

  Оно што има везе са неслагањем и што ће се на крају испоставити као основни мотив зашто сам у дискусију/дискусије ушао је начин на који се обраћате свакоме са ким се не слажете.
  Тако чак и мени којег сте Бог зна како похвалили а сада вам се учинило да знате „да се никако не можемо сложити“.

  Примера довољно само на овој страници. Од аутора чланка попут иследника тражите доказе да постоји човек о којем пише а касније у коментару “ а ко из било ког разлога (политичког, верског, тупавости) неће: “понуђен – к`о и почашћен“! – са све ускличником.

  Све то уз манир да онда питања о томе, и не само томе, потпуно игноришете.
  Наравно, немате никаву обавезу било коме да одговарате али ова питања ипак нису „имагинарна“.

  Такво опхођење нема смисла или има управо онај смисао о којем не бих да говорим.

  Потрудио сам се да у овом коментару не поставим ни једно „питање“, ако се неко омакло – опростите. Стога мислим да ћемо овде завршити ову дискусију.

  Срдачно,

  Хвала деда Никола (нећу више, обећавам)

  3
  2

Оставите коментар